1000 фототипни копия от най-ценната книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6902045 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Георги Милков

Пълното издание на Четириевангелието на цар Иван Александър излиза за първи път

Първото пълно фототипно издание на Четириевангелието на цар Иван Александър бе представено тази вечер със специална церемония в Археологическия музей в София.

Оригиналният ръкопис, познат и като Лондонско евангелие, често е наричан най-ценната средновековна книга, написана на кирилица. Завършено през 1356 г. по поръка на българския владетел, чието име носи, Четириевангелието се съхранява в Британската библиотека и е в престижния списък на ЮНЕСКО “Памет на света”.

Пълното фототипно издание на безценната книга съдържа 576 страници с оригиналния размер на ръкописа.

Отпечатани са 1000 броя, като всеки отделен екземпляр е със

сертификат за

автентичност с

пореден номер,

изписан върху

сух печат

Към изданието има и отделен том с аналитичен текст от професорите Елисавета Мускова и Хайнц Миклас.

Двете книги са поставени в т.нар. Соландерова кутия - изобретение на датския ботаник от XVIII в. Даниел Соландер за съхранение на ценни документи и архиви. Ученият въвел използването на тези кутии, докато в продължение на 20 години описвал природонаучната колекция в Британския музей.

През 1917 г. музеят придобива ценен средновековен ръкопис на кирилица с възхитителни илюстрации

- дар от

наследниците

на лорд Робърт Кързън,

който 80 г. по-рано го е получил от игумена на манастира “Св. Павел” в Света гора. От 1973 г. Лондонското евангелие е в Британската библиотека. У нас са издавани само илюстрованите части. Сега за първи път излиза пълно фототипно издание. на този уникален писмен паметник на българската култура отпреди падането на Второто българско царство.

Издатели са Румяна Стоянова, Диляна Русева и Методий Петриков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец изхвърли книги до кофи за боклук и предизвика възмущението на потребителите в социалните мрежи. Вместо да ги запази и съхрани столичанинът явно е решил да освободи място за нещо по важно в жилището си от художествените

Навряха ми маркуч в за*ника! Скандалната изповед направи известната разложка кримка Сергей Шопов, по прякор Тони Измамата, пред шокираните погледи на магистратите от Софийския апелативен съд, видя "България Днес". Кримигероят от гърменското село Дъбница отдавна е напълнил полицейските сводки в района на Гоце Делчев и Разлог с палитра от

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.