1000 фототипни копия от най-ценната книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6902045 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Георги Милков

Пълното издание на Четириевангелието на цар Иван Александър излиза за първи път

Първото пълно фототипно издание на Четириевангелието на цар Иван Александър бе представено тази вечер със специална церемония в Археологическия музей в София.

Оригиналният ръкопис, познат и като Лондонско евангелие, често е наричан най-ценната средновековна книга, написана на кирилица. Завършено през 1356 г. по поръка на българския владетел, чието име носи, Четириевангелието се съхранява в Британската библиотека и е в престижния списък на ЮНЕСКО “Памет на света”.

Пълното фототипно издание на безценната книга съдържа 576 страници с оригиналния размер на ръкописа.

Отпечатани са 1000 броя, като всеки отделен екземпляр е със

сертификат за

автентичност с

пореден номер,

изписан върху

сух печат

Към изданието има и отделен том с аналитичен текст от професорите Елисавета Мускова и Хайнц Миклас.

Двете книги са поставени в т.нар. Соландерова кутия - изобретение на датския ботаник от XVIII в. Даниел Соландер за съхранение на ценни документи и архиви. Ученият въвел използването на тези кутии, докато в продължение на 20 години описвал природонаучната колекция в Британския музей.

През 1917 г. музеят придобива ценен средновековен ръкопис на кирилица с възхитителни илюстрации

- дар от

наследниците

на лорд Робърт Кързън,

който 80 г. по-рано го е получил от игумена на манастира “Св. Павел” в Света гора. От 1973 г. Лондонското евангелие е в Британската библиотека. У нас са издавани само илюстрованите части. Сега за първи път излиза пълно фототипно издание. на този уникален писмен паметник на българската култура отпреди падането на Второто българско царство.

Издатели са Румяна Стоянова, Диляна Русева и Методий Петриков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.