1000 фототипни копия от най-ценната книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6902045 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Георги Милков

Пълното издание на Четириевангелието на цар Иван Александър излиза за първи път

Първото пълно фототипно издание на Четириевангелието на цар Иван Александър бе представено тази вечер със специална церемония в Археологическия музей в София.

Оригиналният ръкопис, познат и като Лондонско евангелие, често е наричан най-ценната средновековна книга, написана на кирилица. Завършено през 1356 г. по поръка на българския владетел, чието име носи, Четириевангелието се съхранява в Британската библиотека и е в престижния списък на ЮНЕСКО “Памет на света”.

Пълното фототипно издание на безценната книга съдържа 576 страници с оригиналния размер на ръкописа.

Отпечатани са 1000 броя, като всеки отделен екземпляр е със

сертификат за

автентичност с

пореден номер,

изписан върху

сух печат

Към изданието има и отделен том с аналитичен текст от професорите Елисавета Мускова и Хайнц Миклас.

Двете книги са поставени в т.нар. Соландерова кутия - изобретение на датския ботаник от XVIII в. Даниел Соландер за съхранение на ценни документи и архиви. Ученият въвел използването на тези кутии, докато в продължение на 20 години описвал природонаучната колекция в Британския музей.

През 1917 г. музеят придобива ценен средновековен ръкопис на кирилица с възхитителни илюстрации

- дар от

наследниците

на лорд Робърт Кързън,

който 80 г. по-рано го е получил от игумена на манастира “Св. Павел” в Света гора. От 1973 г. Лондонското евангелие е в Британската библиотека. У нас са издавани само илюстрованите части. Сега за първи път излиза пълно фототипно издание. на този уникален писмен паметник на българската култура отпреди падането на Второто българско царство.

Издатели са Румяна Стоянова, Диляна Русева и Методий Петриков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.