Последните картини на Светлин Русев - за първи път в “24 часа”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6903904 www.24chasa.bg

Незавършените рисунки ще бъдат изложени на рождения ден на маестрото - 14 юни, в галерия “Арте”, даже и на билбордове

По повод 85 години от рождението на акад. Светлин Русев, който си отиде внезапно след масивен инфаркт 20 дни преди рождения си ден, на 14 юни в галерия “Артe” ще бъде открита изложба с неговите последни рисунки и скици.

По традиция той всяка година открива изложба на личния си празник, темата на която е пазена в дълбока тайна до последния момент. Събира почитатели, приятели и колекционери на чаша вино. Вернисажът продължава над 8 часа.

През годините изложбите изненада за рождения ден на маестро Светлин Русев стават все по-разтърсващи като идеи и неочаквани като реализация. Последната изложба трябваше да бъде автобиография, синтезирана в една творба - равносметка на един живот.

“Лyтаx cе в тъpcене на магическия философски камък, на мъдpостта, c вечните отговори на живота отсам и живота отвъд; cтигнах до каменна кариера c кървавите следи на време, тpyд и мъка. Повярвах, че cъм намерил пътя - илюзия!!! “Защо е път, ако не води към xpама?!” - недоумяваше старицата от онзи филм...”. Този цитат от филма “Покаяние” на Тангиз Абуладзе (1984 г.) е използван от Светлин Русев, за да представи последната си изложба, която не доживя. Датиран е от 25 май - деня, в който си отива от света. Пренебрегвайки сигналите на тялото си, че сърцето го предава, мечтаейки за тази изложба.

“Камъните останаха незавършени, но рисунките са при нас - мощни и въздействащи като самия Светлин. Благодарим, че бяхте до нас, маестро! Нека всички, в чиито сърца има поне частица от силната личност на Светлин, да споделят този ден с нас и неговите близки от 16 до 20 часа на 14 юни, ул.“Бузлуджа” 31”, пишат организаторите. Изложбата ще продължи от 14 до 16 юни 2018 г.

Събитието се провежда едновременно с това в Софийската градска художествена галерия, където на 14 юни ще бъдат изложени постери със снимки на каменната композиция, която маестрото искаше да постави до самата галерия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",