Последните картини на Светлин Русев - за първи път в “24 часа”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6903904 www.24chasa.bg

Незавършените рисунки ще бъдат изложени на рождения ден на маестрото - 14 юни, в галерия “Арте”, даже и на билбордове

По повод 85 години от рождението на акад. Светлин Русев, който си отиде внезапно след масивен инфаркт 20 дни преди рождения си ден, на 14 юни в галерия “Артe” ще бъде открита изложба с неговите последни рисунки и скици.

По традиция той всяка година открива изложба на личния си празник, темата на която е пазена в дълбока тайна до последния момент. Събира почитатели, приятели и колекционери на чаша вино. Вернисажът продължава над 8 часа.

През годините изложбите изненада за рождения ден на маестро Светлин Русев стават все по-разтърсващи като идеи и неочаквани като реализация. Последната изложба трябваше да бъде автобиография, синтезирана в една творба - равносметка на един живот.

“Лyтаx cе в тъpcене на магическия философски камък, на мъдpостта, c вечните отговори на живота отсам и живота отвъд; cтигнах до каменна кариера c кървавите следи на време, тpyд и мъка. Повярвах, че cъм намерил пътя - илюзия!!! “Защо е път, ако не води към xpама?!” - недоумяваше старицата от онзи филм...”. Този цитат от филма “Покаяние” на Тангиз Абуладзе (1984 г.) е използван от Светлин Русев, за да представи последната си изложба, която не доживя. Датиран е от 25 май - деня, в който си отива от света. Пренебрегвайки сигналите на тялото си, че сърцето го предава, мечтаейки за тази изложба.

“Камъните останаха незавършени, но рисунките са при нас - мощни и въздействащи като самия Светлин. Благодарим, че бяхте до нас, маестро! Нека всички, в чиито сърца има поне частица от силната личност на Светлин, да споделят този ден с нас и неговите близки от 16 до 20 часа на 14 юни, ул.“Бузлуджа” 31”, пишат организаторите. Изложбата ще продължи от 14 до 16 юни 2018 г.

Събитието се провежда едновременно с това в Софийската градска художествена галерия, където на 14 юни ще бъдат изложени постери със снимки на каменната композиция, която маестрото искаше да постави до самата галерия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа