Италианският шеф Стефано Стека, готвил за Дани де Вито, отваря ресторант в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6911298 www.24chasa.bg
Стефано Стаки с благодарния си клиент Дани де Вито

Най-доброто наргиле в ЕС след Брекзит ще се пуши на нашето море

Стефано Стека, един от най-добрите майстор готвачи в Лондон, ще пренесе традиционния вкус на Италия на българското черноморие. Той ще открие в Свети Влас ресторанта IL Siciliano на 22 и 23 юни. Определени са два дни, защото преди заведението да отвори врати, към него има голям интерес, който надвишава капацитета му от 150 места.

В името на ресторанта има лека заигравка. То насочва към Южна Италия, където се намира Сицилия и това не е случайно. Целият кухненски персонал в IL Siciliano ще бъде от италианци, познаващи до основи традиционните специалитети на полуострова. Затова не се изненадвайте от богатия избор на ястия, някои от които типично средиземноморски. Освен фетучини и талиатели, ще има различни видове морска храна.

Над 30 вида скариди ще включва менютo на ресторанта. Една от тях е червената. Според познавачи тя е и най-вкусната в света. В IL Siciliano Стефано Стека е предвидил специално карпачо от червени скариди. Менютo е добре замислено, защото майстор готвачът го подготвя със своя екип повече от месец. 

Ресторантът ще предлага и вечерна програма. Тогава под звуците на лека музика гостите ще могат да се отпуснат, пиейки коктейли. Стефано Стека ще им предложи и наргилета с микс от тютюн, направен по рецепта на известния в Лондон наргиле бар Mamounia Lounge специално за ресторанта му в България.

Наргилетата са произведени в Египет, затова и са по-специални от обикновените. В горната им част има специална секция за натрошен лед. Чрез нея димът няма да дразни гърлото ви, защото ще бъде охладен. Заради високото им качество няма разпиляване на дима и има добра тяга. Тоест усеща се удоволствието от пушенето, а не е само пунт и пластика.

Стефано Стека е световно признат кулинар. Той е готвил в кухнята на напрочутия италиански ресторант "Сан Доменико", удостоен с две звезди "Мишлен". Двете звезди са нещо като нобелова награда в ресторантьорството - получават е най-добрите от най-добрите. 

Съдбата го отвежда в Лондон. Там работи в някои от най-известните ресторанти, докато накрая си отваря собствен. Неговите специалитети са сред любимите и на холивудските звезди. Стека е приготвял храна за комедийният актьор Дани де Вито, Мел Брукс, директора на "Формула 1" Рос Браун и др.

Въпрпеки звездите на готвача ресторант на Стека няма да бъда префърцунено място с малки порции и високи цени, а ресторант, където можеш да хапнеш добре и да изпушиш най-хубавото наргиле в Европейския съюз след Брекзит.

Стефано Стека е приготвял ястия и за артиста Мел Брукс (на снимката).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от звездите на "Реал" (Мадрид) Гарет Бейл може да продължи кариерата си в друг европейски гранд. Уелсецът е желан от "Байерн" (Мюнхен). Баварският колос е харесал Бейл за заместник на Ариен Робен и Франк Рибери, чиито договори изтичат. Мюнхенци усилено работят по бъдещата селекция и вече се похвалиха с трансфера на френския защитник Бенжамен

Екранният д-р Марио Ковачев, актьорът Велислав Павлов, закъса за фенки. Топпапараците на "България Днес" изловиха героя от "Откраднат живот" да обикаля улиците посърнал поради липса на внимание от минувачи. Павлов се оглеждаше постоянно дали някоя дама няма да го разпознае и нападне за автограф, но повечето хора го подминаваха, без и да забележат,

Антон Радичев яхна колело в най-топлите дни на март, видя "България Днес". Актьорът се възползва от високите температури и обиколи столицата на две гуми. "Хем е екологичен, хем задръстванията не го плашат", похвалиха го случайни пешеходци. Въпреки топлото време Радичев беше облечен с грейка и яке, тъй като при движение му става хладно.