Италианският шеф Стефано Стека, готвил за Дани де Вито, отваря ресторант в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6911298 www.24chasa.bg
Стефано Стаки с благодарния си клиент Дани де Вито

Най-доброто наргиле в ЕС след Брекзит ще се пуши на нашето море

Стефано Стека, един от най-добрите майстор готвачи в Лондон, ще пренесе традиционния вкус на Италия на българското черноморие. Той ще открие в Свети Влас ресторанта IL Siciliano на 22 и 23 юни. Определени са два дни, защото преди заведението да отвори врати, към него има голям интерес, който надвишава капацитета му от 150 места.

В името на ресторанта има лека заигравка. То насочва към Южна Италия, където се намира Сицилия и това не е случайно. Целият кухненски персонал в IL Siciliano ще бъде от италианци, познаващи до основи традиционните специалитети на полуострова. Затова не се изненадвайте от богатия избор на ястия, някои от които типично средиземноморски. Освен фетучини и талиатели, ще има различни видове морска храна.

Над 30 вида скариди ще включва менютo на ресторанта. Една от тях е червената. Според познавачи тя е и най-вкусната в света. В IL Siciliano Стефано Стека е предвидил специално карпачо от червени скариди. Менютo е добре замислено, защото майстор готвачът го подготвя със своя екип повече от месец. 

Ресторантът ще предлага и вечерна програма. Тогава под звуците на лека музика гостите ще могат да се отпуснат, пиейки коктейли. Стефано Стека ще им предложи и наргилета с микс от тютюн, направен по рецепта на известния в Лондон наргиле бар Mamounia Lounge специално за ресторанта му в България.

Наргилетата са произведени в Египет, затова и са по-специални от обикновените. В горната им част има специална секция за натрошен лед. Чрез нея димът няма да дразни гърлото ви, защото ще бъде охладен. Заради високото им качество няма разпиляване на дима и има добра тяга. Тоест усеща се удоволствието от пушенето, а не е само пунт и пластика.

Стефано Стека е световно признат кулинар. Той е готвил в кухнята на напрочутия италиански ресторант "Сан Доменико", удостоен с две звезди "Мишлен". Двете звезди са нещо като нобелова награда в ресторантьорството - получават е най-добрите от най-добрите. 

Съдбата го отвежда в Лондон. Там работи в някои от най-известните ресторанти, докато накрая си отваря собствен. Неговите специалитети са сред любимите и на холивудските звезди. Стека е приготвял храна за комедийният актьор Дани де Вито, Мел Брукс, директора на "Формула 1" Рос Браун и др.

Въпрпеки звездите на готвача ресторант на Стека няма да бъда префърцунено място с малки порции и високи цени, а ресторант, където можеш да хапнеш добре и да изпушиш най-хубавото наргиле в Европейския съюз след Брекзит.

Стефано Стека е приготвял ястия и за артиста Мел Брукс (на снимката).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".

Филм за изверга Костадин Костов, претрепал по особено жесток начин съпругата си Гергана, засне британската телевизия "Скай". Документалното видео е част от поредицата "Как залових убиец" на телевизията. Серията за българския касапин е излъчена преди няколко дни. В нея телевизионният екип проследява минута по минута работата на десетките ченгета от

Голямата звезда на "Левски" Габриел Обертан плаши здраво тима на "Лудогорец". Двата претендента за титлата излизат в директен сблъсък днес. Мачът е от 20,00 часа на стадион "Лудогорец Арена". В Разград се очертава да бъде като на война. Цената е висока - първото място в Първа професионална лига. "Сините" от София са водачи в класирането с две