Интелектуалци призовават за спасяване на в-к „Култура“ чрез доброволни дарения

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6912328 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От есента на тази година единственият у нас „Култура“, вестникът за изкуство и публицистика, ще спре да излиза, защото издателите му са решили да го заменят с друго издание, което ще носи същото име, но ще има нов редакционен екип и ново съдържание. С безкомпромисните си естетически оценки, със смелите и винаги несъгласни с текущата конюнктура публикации на социални и политически теми, с прецизния си подбор на първокласни преводни текстове това издание няма аналог в нашата публичност. За шестте десетилетия на съществуването си и особено през последните трийсет години вестникът се превърна в мерило, в образец – който все още от никое друго издание не е достигнат – за възможно най-качествената културна публицистика. Това пишат от Сдружение за човешки права “Маргиналия“.

Знае се, че редакционният колектив на вестника иска – макар и под друго име – вестникът да продължи да излиза. Но за да стане това, са необходими пари. Той обяви дарителска акция за тази цел.

Водени от горещото желание вестникът да продължи да излиза, група главни редактори и издатели на сайтове, писатели, интелектуалци започнаха да събират пари за това. Всеки от тях е внесъл най-малко 50 лв в обявената от вестника дарителска сметка. Те призовават всички, на които е скъп вестникът, да се включат с дарения.

Ето и първите имена на хората от инициативната група (списъкът е отворен): Иван Кулеков, Александър Андреев /Дойче Веле/, Светлана Джамджиева /Клуб „Z“/, Венелина Гочева /24 часа/, Капка Тодорова, Нери Терзиева, Светлана Дичева, Златко Ангелов, проф. Алберт Бенбасат, Светла Ганева, Асен Владимиров, Румен Петров, Юлиана Методиева.

Банковата сметка на Фондация Пространство „Култура”, която, ако набере достатъчно средства, ще поеме издаването на вестника от есента, е

„СИБАНК”

IBAN: BG93 BUIB 9888 1000 6561 09

„Маргиналия“ призовава приятелите на „Култура“ да се включат в дарителската акция. Нека спасим емблемата на българската културна публичност!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,