Цветомир Асенов рисува изящни механични ангели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920311 www.24chasa.bg
Част от механичните ангели на Цветомир Асенов. Всичките 21 могат да се видят в столичната галерия "Минерва"

Новата изложба на художника доказва защо той има толкова голям успех във френските салони за изящно изкуство

Изложбата „Механични ангели”  на Цветомир Асенов се откри в пространството на галерия „ Минерва” в Гранд хотел София. Общо 21 произведения ще бъдат на разположение на посетителите. 

„ Според Ламбер от Сен Омер, френски учен и проповедник от 12 век, категориите на ангелите могат да се оприличат на скъпоценни камъни: рубин, топаз, яспис, хрисолит, оникс, берил, сапфир, тюркоаз и изумруд. Изпозвайки цветовете на тези минерали, художникът рисува своята представа за ангели. Механични, тъй като съвременния свят е прекалено технократичен, което означава , че или ангелите са станали малко или повече механични и това е повлияло на хората или хората, в своето развитие виждат ангелите такива. Във всички случаи, в картините те са изпълнени със светлина, според легендата за божествения им произход. Понякога те имат напълно човешки вид, приемат формата на жонгльори играещи със светещи топки или пък играят петанг, любимата игра на парижани; друг път са проникнали в ателието на художника. Метафорично, ангелите са представата на художника за божественото провидение, за ролята му в изкуството проявено като дар или талант. Картините от изложбата „Механични ангели” са малък реверанс към невидимото и свръхестественото.”

Цветомир Асенов представя картините си периодично в салоните за изящно изкуство в Гран Пале , в Есенния салон и в салона на Куброн. Картините му се предлагат на търгове във френския аукцион "Друо".

Участва в десетки изложби на парижка сцена, както и в България, Германия, САЩ, Испания и Италия. Всяка негова изложба е манифест, че живописта и изящните изкуства не могат да бъдат подменени със съвременните теории за изчезване на цветовете и формите.

Както бе написал Владимир Свинтила по повод на негова изложба: „Животът обединява франгменти на фигури и на фантастични предмети. Те имат едно велико общо: битието. Те са! И това е като тържество на творението, по-точно на сътвореното” .

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",