Ралица Асенова за пети път води парижкото кино в София, а нашето - във Франция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920369 www.24chasa.bg

"Срещи на младото европейско кино" започнаха в София. Със свой филм гостува Леа - дъщерята на големия български философ Цветан Тодоров

В петото издание филмът “Революция в училище”, призовава: “Променете училището, за да промените света”

Когато се срещнете с Ралица Асенова и поговорите с нея, разбирате, че тя носи нещо повече от това да познава изкуството. И не защото е изучавала театър и кино в Сорбоната, както и “Културна политика и управление на културните проекти” в Института за европейски науки в Париж. Тя вярва, че ако не пренесеш знанията в живия живот, те си остават там, където си ги получил.

Париж е нейната голяма любов, а София, може би още по-голямата, защото Ралица носи българското в себе си. Вдъхновяват я многобройните кинофестивали във Франция. Така тръгва към идеята си да представи младото европейско кино и неговите постижения в София, а постиженията на българското кино в Париж. През 2014 година, заедно с две французойки създава фестивала: “Срещи на младото европейско кино” и можем да кажем с основание, че Париж “идва” в София.

Ралица Асенова е учила "Кино" в Сорбоната. Сега е основен двигател на фестивала на младото европейско кино

Лесно ли се осъществява тази мащабност? Реализацията преминава през различни перипетии, но с помощта на съмишленици, Френския институт и екип става факт, а кино “Одеон”, естесвено място за целта.

Пътят на развитие на фестивала умело е направляван от ентусиазма и познанието на Ралица. Той показва различни страни на младото европейско кино, има своите различни акценти, например: от ателие за писане на критика, до практическо ателие за ученици.

Тематиката се задълбочава чрез програмите “Права на детето”, “Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа”. Впечатляващ филм е “С високо вдигната глава”, с участието на Род Парадо и Катрин Деньов.

Какъв е най-новият акцент в предстоящото пето издание на фестивала?

За него с любов и желание говори Ралица Асенова, та нали това е нейното поредно творческо предизвикателство. Шест документални, 12 игрални и 3 анимационни филма е кратката визитка на фестивала. Ще се проведе от 18 до 24 юни в досегашния си дом - кино “Одеон” и салона на Френския институт.

Специално за фестивала идва Леа, дъщерята на световноизвестния философ от български произход, Цветан Тодоров. Тя е съсценарист на филма “Революция в училище” на френската режисьорка от полски произход Йоана Груздинска. На 19 юни, с него ще бъде открит фестивалът.

- Какво ви развълнува в този филм? Отговаря ли на вашите възгледи?

- Създаден е изцяло от архивни кадри и изследва алтернативните методи на образование, появили се в периода между двете световни войни. Занимавайки се с кино образование, имам желанието да въведем тази практика в българското училище, защото това е малка революция за България, тъй като във Франция това съществува от над 20 години.

Развълнува ме това да видя такова революционно желание в големите имена на педагогиката, като Монтесори, Щайнер и други. Това което е много интересно да се наблюдава във филма, е този устрем, с който те тръгват и решават, че ще променят едно училище, тъй като оттук започва промяната на света.”

Гледайки този филм си даваме сметка, че това е една утопия. Но остава апелът на филма, валиден и днес във времето на духовна регресия: “Променете училището, за да промените света!”

Самите Йоана Гроздинска и Леа Тодоров ще проведат заедно с Елица Георгиева (dвтор на филма “Всяка стена е врата”) дискусия на тема: “Използването на архивни кадри във филмовото творчество”, с обсъждане на целия процес.

Отношението между съвременното кино и музиката ще бъде разгледано в открита лекция. Какви са изискванията на съвременното кино към музиката. Ще отговарят френски композитори и кинокритика Арно Е.

Селекция от филми включва творби, освен на френски също и на немски, испански, портогалски, турски и български автори, отличени на редица престижни фестивали.

Много добър избор е и представянето на 4 реставрирани филма на белгийската режисьор Шантал Акерман. Тя е не само интересен творец от миналото, но водещ режисьор на вълната, наречена “Модерно кино”.

В изграждането на програмата на фестивала Ралица остава вярна и на линията “За деца и родители”. Предвиждат се и безплатни прожекции и дискусии за ученици и учители.

- Осъществяването на тази сложна и изискана програма, оставя ли Ви малко свободно време?

- В интерес на истината времето не ми достига. И все пак, в малкото свободно време предпочитам отново киното. Но на големия екран, в киносалон, вместо вкъщи. Удоволствие ми доставят и разходките в големите паркове извън Париж.

Малко е да се каже, че Ралица Асенова е двигател на събитието. Тя е един безкраен и неотстъпващ мечтател, и конструктор на новите си идеи и намерения, с които зарежда всяка нова продукция на фестивала: “Срещи на младото европейско кино”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за