Ралица Асенова за пети път води парижкото кино в София, а нашето - във Франция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920369 www.24chasa.bg

"Срещи на младото европейско кино" започнаха в София. Със свой филм гостува Леа - дъщерята на големия български философ Цветан Тодоров

В петото издание филмът “Революция в училище”, призовава: “Променете училището, за да промените света”

Когато се срещнете с Ралица Асенова и поговорите с нея, разбирате, че тя носи нещо повече от това да познава изкуството. И не защото е изучавала театър и кино в Сорбоната, както и “Културна политика и управление на културните проекти” в Института за европейски науки в Париж. Тя вярва, че ако не пренесеш знанията в живия живот, те си остават там, където си ги получил.

Париж е нейната голяма любов, а София, може би още по-голямата, защото Ралица носи българското в себе си. Вдъхновяват я многобройните кинофестивали във Франция. Така тръгва към идеята си да представи младото европейско кино и неговите постижения в София, а постиженията на българското кино в Париж. През 2014 година, заедно с две французойки създава фестивала: “Срещи на младото европейско кино” и можем да кажем с основание, че Париж “идва” в София.

Ралица Асенова е учила "Кино" в Сорбоната. Сега е основен двигател на фестивала на младото европейско кино

Лесно ли се осъществява тази мащабност? Реализацията преминава през различни перипетии, но с помощта на съмишленици, Френския институт и екип става факт, а кино “Одеон”, естесвено място за целта.

Пътят на развитие на фестивала умело е направляван от ентусиазма и познанието на Ралица. Той показва различни страни на младото европейско кино, има своите различни акценти, например: от ателие за писане на критика, до практическо ателие за ученици.

Тематиката се задълбочава чрез програмите “Права на детето”, “Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа”. Впечатляващ филм е “С високо вдигната глава”, с участието на Род Парадо и Катрин Деньов.

Какъв е най-новият акцент в предстоящото пето издание на фестивала?

За него с любов и желание говори Ралица Асенова, та нали това е нейното поредно творческо предизвикателство. Шест документални, 12 игрални и 3 анимационни филма е кратката визитка на фестивала. Ще се проведе от 18 до 24 юни в досегашния си дом - кино “Одеон” и салона на Френския институт.

Специално за фестивала идва Леа, дъщерята на световноизвестния философ от български произход, Цветан Тодоров. Тя е съсценарист на филма “Революция в училище” на френската режисьорка от полски произход Йоана Груздинска. На 19 юни, с него ще бъде открит фестивалът.

- Какво ви развълнува в този филм? Отговаря ли на вашите възгледи?

- Създаден е изцяло от архивни кадри и изследва алтернативните методи на образование, появили се в периода между двете световни войни. Занимавайки се с кино образование, имам желанието да въведем тази практика в българското училище, защото това е малка революция за България, тъй като във Франция това съществува от над 20 години.

Развълнува ме това да видя такова революционно желание в големите имена на педагогиката, като Монтесори, Щайнер и други. Това което е много интересно да се наблюдава във филма, е този устрем, с който те тръгват и решават, че ще променят едно училище, тъй като оттук започва промяната на света.”

Гледайки този филм си даваме сметка, че това е една утопия. Но остава апелът на филма, валиден и днес във времето на духовна регресия: “Променете училището, за да промените света!”

Самите Йоана Гроздинска и Леа Тодоров ще проведат заедно с Елица Георгиева (dвтор на филма “Всяка стена е врата”) дискусия на тема: “Използването на архивни кадри във филмовото творчество”, с обсъждане на целия процес.

Отношението между съвременното кино и музиката ще бъде разгледано в открита лекция. Какви са изискванията на съвременното кино към музиката. Ще отговарят френски композитори и кинокритика Арно Е.

Селекция от филми включва творби, освен на френски също и на немски, испански, портогалски, турски и български автори, отличени на редица престижни фестивали.

Много добър избор е и представянето на 4 реставрирани филма на белгийската режисьор Шантал Акерман. Тя е не само интересен творец от миналото, но водещ режисьор на вълната, наречена “Модерно кино”.

В изграждането на програмата на фестивала Ралица остава вярна и на линията “За деца и родители”. Предвиждат се и безплатни прожекции и дискусии за ученици и учители.

- Осъществяването на тази сложна и изискана програма, оставя ли Ви малко свободно време?

- В интерес на истината времето не ми достига. И все пак, в малкото свободно време предпочитам отново киното. Но на големия екран, в киносалон, вместо вкъщи. Удоволствие ми доставят и разходките в големите паркове извън Париж.

Малко е да се каже, че Ралица Асенова е двигател на събитието. Тя е един безкраен и неотстъпващ мечтател, и конструктор на новите си идеи и намерения, с които зарежда всяка нова продукция на фестивала: “Срещи на младото европейско кино”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,