Юго, Дюма, Жорж Санд, Жул Верн, Зола пред фотографа на звездите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6923233 www.24chasa.bg
Гаспар-Феликс Турнашон, известен с псевдонима Надар. Снимките се публикуват благодарение на престижния музей Jeu de Paume в Париж, в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство. СНИМКА: Френски музеи и архиви

Изложба на Феликс Надар с портрети на елита от края на ХIХ в. и началото на ХХ в. в  Двореца

Четиридесет от най-добрите портрети на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар (1820-1910) са представени пред българска публика. Между тях са портретите на Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки големи имена от края на ХIІХ и началото на ХХ век.

Изложбата се осъществява съвместно от Френския институт в България и Националната галерия в София, благодарение на престижния музей Jeu de Paume в Париж, в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство и Министерството на културата на Франция.

Виктор Юго

С това събитие

Сара Бернар

завършва петият фестивал

Жорж Санд

“Фотофабрика”

Гаспар-Феликс Турнашон, известен с псевдонима Надар, е роден в Париж на 6 април 1820. Работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател. Бунтар и смелчага с ясно изразени социални идеали, той е първият фотограф, противопоставил се на общественото мнение, развивайки докрай своите идеи и вкусове. Записва името си в историята на фотографията като първия човек, направил въздушни снимки.

Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо. Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още фотографът на звездите. Експериментатор и забележителен артист, чиито портрети представляват пантеон на епохата му.

Национална галерия - Дворца

Адрес: площад „Княз АлександърІ”

(От вторник-неделя: 10:00-18:00ч.; Каса отворена до 17:30ч.)

http://www.nationalartgallerybg.org/

Допълнителна информация, както и подробности по темите и събитията, състояли се по време на петия фестивал "ФотоФабрика":

https://www.fotofabrika.org

Петият фестивал "Фотофабрика" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.