Стефано Стека е един от най-добрите майстор готвачи в Лондон. Готвил е в кухнята на прочутия италиански ресторант "Сан Доменико", удостоен с две звезди "Мишлен", които са нещо като нобелова награда в ресторантьорството.
Преди около 20 г. Стефано Стека се установява в Лондон, където работи в някои от най-известните ресторанти, докато накрая си отваря собствен. Неговите специалитети са сред любимите и на холивудските звезди. Стека е приготвял храна за комедийният актьор Дани де Вито, Мел Брукс, Мат Деймън директора на "Формула 1" Рос Браун и др.
Той открива ресторанта IL Siciliano в Свети Влас днес и утре (22 и 23 юни). Два дни са избрани, защото един не стига, интересът към заведението надвишава капацитета му от 150 места. Ако искате да опитате вкусна италианска храна на достъпна цена, не пропускайте да се отбиете в IL Siciliano това лято.
- Г-н Стека, вие сте един от най-добрите готвачи в Лондон, но в България не всеки е чувал за вас. Бихте ли разказали нещо повече за себе си?
- Италианец съм, при това красавец. (Смее се.) Роден съм в гр. Римини, който се намира на източното крайбрежие на Италия. Започнах да готвя от много ранна възраст, защото усетих страст към кулинарията - бях на 13 г. Работил съм в "Сан Доминико" - ресторант с две звезди "Мишлен", който се намира в Южна Италия. Преди 20 години се преместих в Лондон и започнах да работя там.
- Защо избрахте да отворите ресторанта IL Siciliano точно в Свети Влас?
- Отидох в Свети Влас на почивка, но всичко толкова много ми напомняше на родния ми град. Реших да отворя ресторант там, защото се върнах в детските си години.
- На какъв принцип съставихте менюто на ресторанта?
- Винаги избирам ястията спрямо сезонните продукти. Когато видя какви са те, тогава подготвям рецептите.
Такава е моята кулинарна
философия - лесна храна,
приготвена от свежи продукти
- Били сте на българското Черноморие, а посещавали ли сте София?
- Да, бил съм в София няколко пъти. Обичам този град! Защо да не отворя скоро ресторант и там? Може би липства такъв, който предлага хубава италианска храна, не знам. (Смее се.) В IL Siciliano обаче е такава, защото влагаме всичката си енергия и опит в приготвянето й. В ресторанта ми в Лондон идват много световни знаменитости. Това може да се случва и в София или в Свети Влас, защото градовете имат имат чар и енергия.
- Един от редовните ви клиенти е актьорът Дани де Вито. Какво най-често приготвяте за него?
- Дани де Вито ми е добър приятел и забележителен човек, толкова земен и интересен. Когато ме види, винаги ме пита на италиански: "Стефано, какво да ям днес?". Понеже го познавам, му предлагам простичко ястие, паста с доматен сос например. Той отвръща със специфичния си глас: "Да, великолепно, благодаря ти, Стефано!". Може да видите Дани де Вито в редица известни комедии, но това не променя факта, че е удивително мил с околните. Любимото му ястие са класически кюфтенца с босилек. Понякога изненадващо му поднасям цяла купа от тях и той започва да се радва като малко дете.
- Как се зароди страстта ви към кулинарията?
- Още когато бях на 6 или 7 години, си спомням как баба ми сервираше на масата огромна купа с паста. По това време обичах да играя в кухнята и да наблюдавам как готви. Баба ми беше страхотен кулинар. В Италия всеки поне малко е такъв, защото от деца прекарваме време в кухнята,
независимо дали трошим яйца,
приготвяме паста или
дебнем момента, в който да
опитаме соса, преди някой
да ни плесне по ръцете
Изпитваме страст към семейните моменти, а добрата храна е задължителен техен елемент.
- Кое е първото ястие, което сготвихте?
- Бях на 11 годин. Нямаше какво да правя в събота следобяд и извиках приятели, за да игра. Някой предложи да приготвим вечеря. На мен се падна честта да направя печен заек. Много лесно като за начало, нали? (Смее се.) Спомням си обаче, че всички много го харесаха. Получи се толкова вкусен заради страстта ми към храната.
- Това ли е тайната на вкусната храна - да готвиш със страст?
- Това е първата тайна. Втората се крие в усилената работа, която не спира през цялата година. Вместо да излизаш вечер с прииятели, трябва да работиш.
- Как започнахте да работите в "Сан Доменико" - ресторант удостоен с 2 звезди "Мишлен"?
- Това е един от най-добрите ресторанти в Италия. Научих много за продктите и кулинарните техники, докато работех там. Съветвам всички млади готвачи да работят в ресторант, който е носител на поне една звезда "Мишлен", защото ще усвоят тънкостите на занаята много бързо.
- Какво е най-ценното, което научихте в "Сан Доменико"?
- Мисля, че е техниката - как да нарежа месото, как да почистя рибата и т.н. Това са основни умения, които ако не научиш правилно, ще грешиш през цялата си кариера. Сега младите искат да постигнат всичко без да положат нужните усилия. В кулинарията не става така, трябва да обелите картофите, да почистите моркова, лука и т.н.
Трябва да правите това година след година,
за да започнете истински да готвите.
Не се става кулинар с едно щракване на пръстите
- Имали сте успешна кариера в Италия, защо се преместихте в Лондон?
- Преместих се в Лондон, когато бях на 21 г. Причината беше, че исках да науча английски. Градът е страхотен, успя да ме спечели. Мултинационален е, в него има и италианска общост, а това е добре за бизнеса ми. Освен това пазарът на продукти е добър, можеш да намериш всичко, независимо дали е от Азия или Америка. Ще използвам тези продукти и в IL Siciliano, за да предложим качествена и богата селекция на вкусове и ястия, която да допълва прекрасния Свети Влас, слънцето и морето.
- Освен качествена храна в IL Siciliano ще има и специални наргилета, приготвени от популярния в Лондон наргиле бар Mamоunia Lounge, нали така?
- Да, с тях хората ще могат да се отпуснат вечер. На обяд ще има опростено меню, защото всеки ще бърза да се потопи в морето или да се пече на плажа. То ще включва пица, паста и салата. Вечер менюто ще бъде доста по-богато. Ще има музика и диджей на живо. Така може да останете в IL Siciliano цял ден, стига да искате. (Смее се.)
- Какво бихте посъветвали младите готвачи?
- Бих им казал да не мислят толкова за това, което трябва да правят, а да слушат съветите на околните. В началото учителят им е този с мозъка, а те имат само глави. Нямат никакъв опит и трябва да изпълняват точно рецептите, които са им дали. Това е много важно, но младите искат да се докажат по-рано, като правят нещата различно.