Румен Радев награди с държавни отличия дейци на културата и изкуството (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6929845 www.24chasa.bg
Държавни отличия “Стара планина” и “Св. св. Кирил и Методий” връчи днес президентът Румен Радев на дейци на културата и изкуството СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Държавни отличия “Стара планина” и “Св. св. Кирил и Методий” връчи днес президентът Румен Радев на дейци на културата и изкуството.

С орден “Стара планина” - първа степен президентът награди режисьора Адела Пеева. Държавното отличие “Св. св. Кирил и Методий“- огърлие получиха балетната изпълнителка, педагог и хореограф доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, дългогодишният директор на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура Величка Велянова, актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и композиторът и педагог проф. Милко Коларов.

Президентът Радев връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен на писателя и преводач Петър Велчев и на д-р Иван Ангелов - директор (2000-2015) на Народната библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново.

“Днес е един своеобразен празник на българския талант - прекрасно реализиран, упорито защитаван, безапелационно приет, оценен и аплодиран. За мен е чест да връча високи отличия на големи творци, ярки личности и на достойни българи, посветили себе си на духовния напредък, вписали се с талант, всеотдайност и много труд, сред съзвездието от ярки имена, с които България присъства пълноценно на съвременната европейска и световна сцена. Мога да кажа, че богатите биографии на отличените ясно показват, че зад тях изпъква силата на изкуството, с която то пленява ум и въображение. Тази сила присъства във вас, защото тя е е силата на словото, на музиката и танца, на сценичния образ. Връчвайки с огромно задоволство тези високи отличия, искам да ви споделя, че това е признание не само за вашия ярък талант, трудолюбие, високи успехи, но преди всичко за това, че предавате духа на свободното творчество на многобройни ваши последователи. Убеден съм, че успехът на вашето духовно лидерство и културна мисия е успех за цяла България!”, заяви Радев в словото си към културните дейци след награждаването.

От името на всички на президента благодари режисьорът Адела Пеева, която подчерта, че броят на раздадените отличия е бил почти еднакъв и за мъжете, и за жените, което показва колко високо оценявана е и ролята на нежния пол в областта на културата и изкуствата.

“Работим и творим, за да допринесем за духовното развитие на нашето общество - задача, която винаги е била трудна и неблагодарна. Ние живеем във време, когато материалното е ценено, а духовното подценявано. Ето, защо се радваме, че въпреки всичко успяваме. Тези високи отличия са признание, че въпреки всичко сме успели да дадем своя принос”, каза Пеева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,