Петко Венелинов и Ярослава Павлова са заедно от 7 г., играят влюбени и в “Скъпи наследници”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6937082 www.24chasa.bg
ПЕТКО ВЕНЕЛИНОВ

Миналата сряда актьорът Петко Венелинов, познат от сериала “Скъпи наследници”, влиза в Театър 199 и започва репетиции на нова постановка. Денят е 20 юни и той никога няма да го забрави. Докато е в театъра, непрекъснато си пише с любимата си жена - актрисата Ярослава Павлова, която също играе в сериала на Би Ти Ви. “Как си?”, “Сега ме вкарват в операционната”, “Сега ми сложиха упойката”, “Добре съм”, “Всичко е наред”, пише му на мобилния тя. Защото, докато той е в театъра, тя е в болницата и чака всеки момент да роди общото им дете. “Според лекаря към 2 ч ще почне операцията”, казва му тя.

Петко приключва с репетицията, поглежда часовника и вижда, че има още петнайсетина минути, преди да стане 2. “Какво стана, влизаш ли да раждаш?”, пише на Ярослава той. Отговорът е снимка как любимата му жена

държи в прегръдките

си току-що родената

им дъщеричка

“Сигурно завинаги ще го помня този спектакъл”, казва Петко сега. Всъщност, когато планират раждането на Ярослава да е на 20 юни, той обмисля да отмени репетицията. “Недей. Така или иначе нищо не можеш да направиш и да ми помогнеш. Ти си репетирай, аз ще ти напиша какво е станало”, казва му Ярослава. Петко е спокоен и защото знае, че любимата му жена е в добри ръце – ражда под грижите на д-р Румен Велев и екипа му в “Шейново”, на които той е безкрайно благодарен. “Много е странно как отиваш и оставяш един човек в болницата, а след няколко дни оттам прибираш двама”, казва Петко.

Той дълго премисля какво ще стане, когато за първи път види новородената си дъщеричка – дали ще се разтрепери, разплаче, все пак знае колко е емоционален. Когато влиза в болничната стая и взема в прегръдките си бебето, то сякаш го поглежда в очите и му казва: Петко, тате, обичайте се с мама и всичко останало ще се нареди. “Това усетих. Наистина се чувствам променен, откакто тя съществува на тоя свят, няма как човек да остане същият”, обяснява актьорът. Ярослава и дъщеричката им са си у дома от вторник. “Много добре се чувствам, тя е спокойно дете. Като я видиш, тя излъчва толкова много любов”, казва Петко.

Двамата с Ярослава, която също като него е актриса на щат в Младежкия театър, са заедно от 7 години. Любовната им история е като на филм – една вечер тя го сънува. Толкова силно се

запечатва лицето

му в съня ѝ,

че когато след дни го вижда на афиш на театрална постановка, решава да му пише в интернет. Не след дълго започват да се срещат и се оказва, че имат специална връзка помежду си. Стават неразделни и заживяват заедно, като Петко се грижи за сина на Ярослава - Филип, от предишна нейна връзка. Момченцето сега е на 9 г. и е сред най-щастливите от раждането на Маргита.

Така както Ярослава сънува Петко, преди наистина да го познава, така вижда насън и името на момиченцето им. Това се случва преди години - когато е бременна с първото си дете - сина Филип. Тогава, макар да очаква син, тя сънува, че момиченцето ѝ ще носи името Маргита. Така се казва и добрата ѝ приятелка – актрисата Маргита Гошева. Така че сега, когато има дъщеря, Ярослава не се и замисля какво име да ѝ даде. Двамата с Петко дори са избрали именно Маргита Гошева и съпруга ѝ Иван Бърнев да са кръстници на детенцето им. “Така че вярвам във връзките с Вселената”, обяснява Венелинов.

Двамата с Ярослава не държат на всяка цена и децата им да тръгнат по техния път. “Ще ги оставим да се развиват в посоката, която те искат, като им помагаме и обичаме”, казват те. Но вече могат да се похвалят, че синът им

Филип, макар и само

на 9 г., ще се изявява

като актьор,

и то съвсем скоро. Той ще участва в представлението “Страхотни момчета” в Младежкия театър. Спектакълът се играе отдавна и в сюжета има герой на възрастта на Филип. Преди години в тази роля е бил синът на Атанас Атанасов - Ясен, след това - големият син на Койна Русева, Константин, който е заменен от брат си Калоян. Разбираемо, децата порастват и трябват нови попълнения. Така Филип е поканен да се включи в спектакъла и той отсега много се вълнува.

Детската мечта на Петко Венелинов била да стане лекар, но когато той влиза в пубертета, тя отстъпва на друга – по-силна и вдъхновяваща – да бъде актьор. Той завършва СОУ “Христо Ботев” в родната си Враца, където учи в паралелка с интензивно изучаване на английски, литература и история. После сам се подготвя за кандидатстудентските изпити в НАТФИЗ, но не успява да влезе в академията. Не се отчайва, става барман в кафене до НАТФИЗ, покрай което се запознава с куп хора от академията. Те му дават съвети какво да чете за следващите изпити, той ги разпитва за всичко, което се сети за професията. Чете много драматургия, подготвя се добре за изпитите и на следващата година влиза отраз в класа на проф. Маргарита Младенова.

Докато е студент, му предлагат роли в три сериала, но той отказва - иска да се съсредоточи върху ученето, а после да наблегне на практиката. Един ден е поканен да участва в нов български сериал, който предстои да бъде заснет много мащабно - като кинопродукция с няколко режисьорски екипа. Петко се явява на прослушване за ролята на Станислав, сина на Милица Дочева (Койна Русева), и е одобрен да играе в “Скъпи наследници”.

В началото на сериала зрителите виждат героя му като мамино синче, женкар, който се интересува единствено и само от себе си. Персонажът няма нищо общо с Петко, затова и на актьора му е интересно да изиграе толкова различен от него образ. С течение на времето Станислав се променя - става много по-човечен, добър и разбран. Той среща Нора (Ярослава Павлова) – самотна майка с дете, и се влюбва в нея. Така истинската история на Петко и Ярослава се пренася и на малкия екран. “Когато сме на снимачната площадка или на сцената, съвсем професионално си правим бележки. И тя ми дава предложения, и аз - на нея. Но винаги се разбираме.”

Нито Петко, нито който и да е от екипа издава как ще се развият героите в “Скъпи наследници” и каква ще е развръзката на финала. Продължението на сериала ще бъде излъчено наесен, а дотогава той и Ярослава ще се отдадат на сладки грижи по малката Маргита. Актьорът ще продължи и репетициите на новата си постановка - “Кроасан”, на режисьора и близък негов приятел Васил Дуев. “Това е съвременна българска драматургия - пиесата е на Мартин Колев, не бях чел нищо подобно преди.

Привлече ме с това, че в нея се случва нещо свръхестествено - става въпрос за човек, поставен в уникални обстоятелства, в които никой преди това не е бил. Не ми се иска да издавам много от сюжета, за да е по-интересно”, разказва Венелинов. Какво ще се случи в постановката, публиката ще може да види наесен, защото премиерата й ще е в края на септември в Театър 199.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.