Десислава Кулелиева с четвърта изложба за скритата красота на София в ярки детайли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6937464 www.24chasa.bg
Полилей в храм-паметника "Св. Ал. Невски"

Столицата – кръстопът на религии и култури - фоторепортерката на "24 часа" пак открива през обектива си тайните на вековния град

Три снимки в поредната изложба на Десислава Кулелиева „Детайли IV” показват, че авторката за пореден път е усетила духа и атмосферата на София – кръстопът на религии и култури. Място на мирното и на красивото им присъствие в древния град.

Тя ще се открие на 2 юли в градинката "Кристал" от кмета на София Йорданка Фандъкова, която отдавна е фен на Кулелиева и нейния поглед към "техния" общ любим град.

Колона от сградата на мюфтийството

Ето ги златните отблясъци на полилея в храм-паметника „Св. Александър Невски“, озаряващи храма на божия дух, отразени като неземна светлина в очите на търсещите смирение.

Тайнства в Синагогата

До тях е извисената колона на мюфтийството.

Гробът на Петър Дънов

Недалеч е Синагогата с нейните вековни символи и тайни.

А после скромен кадър от Лозенския манастир като доказателство, че към храма има път...

„Бог е любов“, пише на паметника на учителя Петър Дънов. (Също го има в изложбата!)

Със своите снимки Десилава Кулелиева доказва точно това! С усета на човек, разбрал чрез малките знаци на града, че през София минават духовни пътища, които трябва да бъдат извървени. А това може да стори всеки – тя му дава посоката със снимките си.

Другата й тема са знаците на паметта – пита се доколко ГРАДЪТ не забравя. Той не е забравил опълченците, авиаторите, незнайните войни, българолюбците братя Прошек. Тук са техните паметници, тук е споменът за тях. В снимките й.

В изложбата е и Орфей, изваян от акад. Крум Дамянов. Като началото към вечността, която София заслужава.

Заедно с това обективът на Кулелиева – носител на първата награда на София за художествена фотография, не остава взрян в миналото – наднича в днешния ден и дори в бъдещето. Защото подсказва със своите детайли, че от нас зависи дали това ще го видят и децата ни. След шумния бул. „Цариградско шосе“ и пазара следва скрита от очите скулптура или любопитна фасада на достолепна сграда, която не бихме открили, ако нейният обектив не я бе открил преди нас и не ни я беше показал. Потърсете ги. София е наводнена от туристи. То ние не знаем къде да гледаме, а камо ли те!

Ето им гид!

Отново призоваваме – вдигнете очи и гледайте, вижте това, което Кулелиева вече е видяла и с много желание е показала в тази поредна своя изложба, направена с любов към София, с труд и талант на човек, който усеща красотата и се бори за нея. В детайлите. Но не изпуска от поглед и цялото. Това е нашият град, нашата столица, нашата София.

А то е и нейното послание в снимки, направени с любов към детайлите – обичайте своята столица, обичайте София, тя го заслужава.

Цялата изложба вижте от 2 до 16 юли в Градинката "Кристал".

Авторката благодари на Банка ДСК, "Трейс Груп Холд" и Столична община за подкрепата да реализира тази изложба.

Това са спонсори, които безкористно винаги са заставали зад добрата идея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.