Десислава Кулелиева с четвърта изложба за скритата красота на София в ярки детайли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6937464 www.24chasa.bg
Полилей в храм-паметника "Св. Ал. Невски"

Столицата – кръстопът на религии и култури - фоторепортерката на "24 часа" пак открива през обектива си тайните на вековния град

Три снимки в поредната изложба на Десислава Кулелиева „Детайли IV” показват, че авторката за пореден път е усетила духа и атмосферата на София – кръстопът на религии и култури. Място на мирното и на красивото им присъствие в древния град.

Тя ще се открие на 2 юли в градинката "Кристал" от кмета на София Йорданка Фандъкова, която отдавна е фен на Кулелиева и нейния поглед към "техния" общ любим град.

Ето ги златните отблясъци на полилея в храм-паметника „Св. Александър Невски“, озаряващи храма на божия дух, отразени като неземна светлина в очите на търсещите смирение.

Колона от сградата на мюфтийството

До тях е извисената колона на мюфтийството.

Тайнства в Синагогата

Недалеч е Синагогата с нейните вековни символи и тайни.

Гробът на Петър Дънов

А после скромен кадър от Лозенския манастир като доказателство, че към храма има път...

„Бог е любов“, пише на паметника на учителя Петър Дънов. (Също го има в изложбата!)

Със своите снимки Десилава Кулелиева доказва точно това! С усета на човек, разбрал чрез малките знаци на града, че през София минават духовни пътища, които трябва да бъдат извървени. А това може да стори всеки – тя му дава посоката със снимките си.

Другата й тема са знаците на паметта – пита се доколко ГРАДЪТ не забравя. Той не е забравил опълченците, авиаторите, незнайните войни, българолюбците братя Прошек. Тук са техните паметници, тук е споменът за тях. В снимките й.

В изложбата е и Орфей, изваян от акад. Крум Дамянов. Като началото към вечността, която София заслужава.

Заедно с това обективът на Кулелиева – носител на първата награда на София за художествена фотография, не остава взрян в миналото – наднича в днешния ден и дори в бъдещето. Защото подсказва със своите детайли, че от нас зависи дали това ще го видят и децата ни. След шумния бул. „Цариградско шосе“ и пазара следва скрита от очите скулптура или любопитна фасада на достолепна сграда, която не бихме открили, ако нейният обектив не я бе открил преди нас и не ни я беше показал. Потърсете ги. София е наводнена от туристи. То ние не знаем къде да гледаме, а камо ли те!

Ето им гид!

Отново призоваваме – вдигнете очи и гледайте, вижте това, което Кулелиева вече е видяла и с много желание е показала в тази поредна своя изложба, направена с любов към София, с труд и талант на човек, който усеща красотата и се бори за нея. В детайлите. Но не изпуска от поглед и цялото. Това е нашият град, нашата столица, нашата София.

А то е и нейното послание в снимки, направени с любов към детайлите – обичайте своята столица, обичайте София, тя го заслужава.

Цялата изложба вижте от 2 до 16 юли в Градинката "Кристал".

Авторката благодари на Банка ДСК, "Трейс Груп Холд" и Столична община за подкрепата да реализира тази изложба.

Това са спонсори, които безкористно винаги са заставали зад добрата идея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са