Туристи чакат месеци, за да стъпят на остров с убийци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6938454 www.24chasa.bg
Горгона заема 2,25 кв. км. СНИМКИ: УИКИПЕДИЯ И “ФРЕСКОБАЛДИ”

Горгона в Тосканския архипелаг е обитаван от затворници, които правят вино

Горгона е най-малкият остров от Тосканския архипелаг и подобно на останалите си шест събратя предлага слънце, прелестно море и приказни панорами. Той обаче е доста по-различен от всеки друг остров в Италия, тъй като неговите обитатели са затворници.

На практика Горгона е затвор на открито. Тук хората, изтърпяващи наказанията си, работят под слънчевите лъчи, съзерцавайки безкрайното море пред себе си.

Така се подготвят да посрещнат живота след решетките, зад които са прекарали дълги години. На Горгона пращат затворници, показали добро поведение, на които след година предстои да излязат на свобода. Става въпрос за

хора с над 20-годишни

присъди, много често

за убийства

Видяно отдалече, островчето (2,25 кв. км) наподобява гледащ към небето профил на женско лице, излизащ от морето. Горгона се намира на 37 км от крайбрежието на Ливорно. На обитаваното едно време от рибари островче обаче не може да отидете когато ви скимне. Допреди 2 години даже беше напълно невъзможно заради “особеното” население на острова и факта, че той е част от природен резерват. Поради тази причина островът не е свързан с транспорт с тосканските брегове. До него навремето можеха да пътуват само роднини на затворници за свиждане или пък италианци с научна цел. 

През 2016 г. обаче община Ливорно подписа споразумение със службата на Националния природен резерват и с управата на затвора, след което единственият остров затвор в Италия “отвори врати” за отбрани туристи. Става въпрос само за хора, любопитни да видят природните красоти на миниатюрната тосканска перла.

Не си мислете обаче, че може да пристигнете на острова и да се здрависате свободно със затворниците на него. 

Правилата за посещение на острова са доста строги. Ако искате да направите визита,

се записвате в

специален списък

и чакате да ви

дойде редът

Предимство имат местните жители от Тоскана. Ако след няколкомесечно чакане ви съобщят, че може да заминете за Горгона, а тогава не сте свободен, губите правото си да я посетите.

Само по 75 души максимум на ден могат да видят острова и това става най-много 4 пъти седмично.

Организираната група туристи се качва сутринта на корабче в Ливорно, което я извозва до Горгона. Това става само след като всички са оставили телефоните и фотоапаратите си. На Горгона е забранено да се снима и да се носи мобилен телефон и каквото и да било електронно устройство. Едва след връщането на брега вечерта може да си получите оставените вещи.

На Горгона не е възможно да се разхождате на воля. Това става само с водач. Отдалечаването от групата е строго забранено. Забранено е и къпането във водите до острова, тъй като е природен резерват.

Може единствено

да съзерцавате

красотите,

докато правите трекинг по пътеките на острова. 

Днес на Горгона живеят около стотина затворници, които се контролират от няколко десетки надзиратели.

Затворническата колония съществува от 1869 г. Навремето обаче е имало и общност от рибари – техните наследници са днешните жители на островчето – околo 70 на брой, но едва седмина са постоянните жители в старото кварталче (борго).

От няколко години основният поминък на острова е производството на вино. В действителност повечето от затворниците на Горгона отиват там с надеждата да могат да работят и печелят, включително и от лозарството.

През 2012 г. обаче управата на затвора се обръща с молба към енолога на “Фрескобалди”, прочутата винарска изба от Тоскана.

Затворът моли избата

да му помогне

в правенето на

по-качествено вино

Молбата си отправя и към други стотина винопроизводители, но откликва единствено “Фрескобалди”. 

Така през август 2012 г. знатната тосканска фамилия стартира социалния си проект, чрез който дава възможност на затворниците да се ангажират с винопроизводство и да печелят. От друга страна, те се подготвят за “скока” си в свободата, научавайки занаят.

Затворниците винопроизводители живеят в пряк досег с природата. Виното, което излиза от ръцете им, е бяло, на базата на сорта “Верментино” и носи името “Горгона”.

Тосканската изба инвестира в проекта 100 хиляди евро годишно, като 14 000 от тях отиват за затвора, който им наема лозята.

Цялото производство се извършва под ръководството на енолог от фирмата.

Първата реколта и първите няколко хиляди бутилки вино са оценени като доста добри, но амбицията е в проекта да бъдат въвлечени още повече лозя и съответно затворници работници. В момента

от лозята на острова

затвор излизат

4000 бутилки вино

Благодарение на факта, че човешката дейност на острова е била сравнително ограничена през вековете, неговата природа е останала почти непокътната. 

Горгона е див остров с богата и разнообразна флора и фауна. Морето на Горгона също е богато на риба, до бреговете често идват и делфини.

Допреди години до Горгона можеше да бъдат видени и омари, плуващи в плитчините до малкото пристанище.

Различни видове птици също са избрали острова като място за гнездата си.

Богата зелена растителност покрива 90 на сто от Горгона. На него може да се видят

мирта, пирен,

розмарин –

затова и

островът ухае

силно

До бреговете пък има борове и горгонски лимони. 

На Горгона няма кой знае какви забележителности.

Там има само две укрепления, останали от миналото – Старата и Новата кула, датиращи от времето на Република Пиза и на Медичите. Може да се види и църквата “Сан Горгонио”.

В течение на вековете островът е преминал под контрола на етруските, римляните, Медичите, бенедиктинските монаси. През 1700 г. пък попада в ръцете на херцог, който се опитва да го насели, но безуспешно.

Днес Горгона се контролира от управата на затвора и от отдела за затворите в Министерството на правосъдието, така че те вземат и всички решения, свързани с туристите. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

Бившата порнозвезда Фара Абрахам се замеси в грандиозен скандал. Тя отказа благотворителния боксов мач с Никол Алекзандър. Абрахам първоначално каза "да" на битка с бившата на Шакил О'Нийл, но в последния момент размисли. Като причина агентът й изтъкна отказа на промоутърите да платят самолетния й билет и хотелската й стая.

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала и Антонела Кавалери не са заедно вече няколко месеца. Въпреки това бившата футболна половинка продължава да тъжи за загубeната любов. Тя се чувства предадена от играча на "Старата госпожа". "Популярността и момичетата, които го наобиколиха, разрушиха нашата връзка - изплака болката си аржентинката.