Кристо поздрави Евгения Атанасова за книгата й за него

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6946981 www.24chasa.bg
Авторката раздаде десетки автографи. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Авторката лично се включва в работата по плаващите кейове

Световноизвестният художник от български произход Христо Явашев-Кристо е поздравил журналистката Евгения Атанасова-Тенева за книгата ѝ “Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове”.

Авторката е имала възможността да му връчи един от първите екземпляри по време на откриването на последната му монументална работа - “Мастаба”, в Лондон.

Цветното луксозно издание от близо 400 стр.

побира цялата

история за

създаването на

артинсталацията “Плаващите кейове” на езерото Изео в Италия от 2016 г. - от зараждането на идеята и надрасканите набързо скици върху салфетка до сложните инженерни решения и самата реализация. Подробно се разказва за избраната и изобретена котвена система, изграждането на понтоните от 220 000 полиетиленови кубчета, които образуват пътека 3 км, застлана с плат в цвят златиста далия. Място в книгата намират също и кратка биография на световноизвестния художник.

Евгения Атанасова с нескрито вълнение разказва за приключението да бъде две седмици работник на Изео и “Плаващите кейове”, как е преминала успешно изпит за капитан, за да може да управлява лодката за придвижване в езерото; споделя и колко трудно е било подреждането на книгата и подбирането на подходящите снимки и текстове, с което ѝ помага Калина Гарелова.

“Работя върху

биографията

на Кристо,

защото го смятам за интересна личност, която може да даде много информация за времето, в което е живял, за едно време, което е пренесъл в друго време. Тази книга се случи, защото събрах много информация за самия проект. Отидох там като част от работата по биографията и се върнах и видях, че всъщност вече знам как един цял проект се прави, мисли, осъществява и след това разваля. Искаше ми се някак това да остане запечатано. Там бяха въвлечени много хора, случки, емоции и неща, важни за философията на Кристо, включително разбирането му за красота”, разказва Атанасова. Тя печели доверието на обичайно неразговорливия творец и прави десетки разговори с него.

Премиерата на книгата има и продължение - на оградата на Националната художествена академия може да се види изложба с фотографии от местността на езерото Изео, както и такива, представящи оригиналността на “Плаващите кейове”. Снимките и обработката са дело на фотографа Калин Иванов. Изложбата ще остане до края на юли.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.