Кристо поздрави Евгения Атанасова за книгата й за него

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6946981 www.24chasa.bg
Авторката раздаде десетки автографи. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Авторката лично се включва в работата по плаващите кейове

Световноизвестният художник от български произход Христо Явашев-Кристо е поздравил журналистката Евгения Атанасова-Тенева за книгата ѝ “Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове”.

Авторката е имала възможността да му връчи един от първите екземпляри по време на откриването на последната му монументална работа - “Мастаба”, в Лондон.

Цветното луксозно издание от близо 400 стр.

побира цялата

история за

създаването на

артинсталацията “Плаващите кейове” на езерото Изео в Италия от 2016 г. - от зараждането на идеята и надрасканите набързо скици върху салфетка до сложните инженерни решения и самата реализация. Подробно се разказва за избраната и изобретена котвена система, изграждането на понтоните от 220 000 полиетиленови кубчета, които образуват пътека 3 км, застлана с плат в цвят златиста далия. Място в книгата намират също и кратка биография на световноизвестния художник.

Евгения Атанасова с нескрито вълнение разказва за приключението да бъде две седмици работник на Изео и “Плаващите кейове”, как е преминала успешно изпит за капитан, за да може да управлява лодката за придвижване в езерото; споделя и колко трудно е било подреждането на книгата и подбирането на подходящите снимки и текстове, с което ѝ помага Калина Гарелова.

“Работя върху

биографията

на Кристо,

защото го смятам за интересна личност, която може да даде много информация за времето, в което е живял, за едно време, което е пренесъл в друго време. Тази книга се случи, защото събрах много информация за самия проект. Отидох там като част от работата по биографията и се върнах и видях, че всъщност вече знам как един цял проект се прави, мисли, осъществява и след това разваля. Искаше ми се някак това да остане запечатано. Там бяха въвлечени много хора, случки, емоции и неща, важни за философията на Кристо, включително разбирането му за красота”, разказва Атанасова. Тя печели доверието на обичайно неразговорливия творец и прави десетки разговори с него.

Премиерата на книгата има и продължение - на оградата на Националната художествена академия може да се види изложба с фотографии от местността на езерото Изео, както и такива, представящи оригиналността на “Плаващите кейове”. Снимките и обработката са дело на фотографа Калин Иванов. Изложбата ще остане до края на юли.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.