Изкривена политика зад абсурдите в щуро испанско семейство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6947019 www.24chasa.bg
Щуро семейство се събира в Театър 199.

В Театър 199 стартира следващият сезон със “Семеен съвет”

Театър 199 вече стартира следващия сезон - 2018/2019. Пиесата на каталунската драматуржка Кристина Клементе “Семеен съвет” тръгна нещастно заради потопа в София, когато актьорите са репетирали преди премиерата, а заедно с това изхвърлят два подгизнали килима. Изход, макар и палиативен, според директора на малкото театърче Анна Монова, е замяната на сегашните помпи с професионални пожарникарски. Седмица след отлагането на насрочената премиера тя се състоя триумфално.

Клементе отнася годишния приз на испанските писатели за този текст. С почит към испанския дух винаги лоялният към авторите режисьор Атанас Атанасов е запазил стила на иберийските фамилии, кипващи във внезапни и кратки, но шумни караници, причинени от абсурдно движение на обстоятелствата. “Семеен съвет” съчетава по оригинален начин камерната атмосфера на семейството с политическите проблеми, така цапардосващи клетката на обществото, че хората в нея се държат като в лудница.

Семейството на бащата (Георги Спасов), майката (Анастасия Ингилизова), дъщерята (Христина Джурова) и сина (Никола Стоянов) организира живота у дома си по модела на държавното управление. Не знаем причините за това, но също както в испанските тв сериали виждаме последствията.

Всеки член на семейството поема свой пакет от задачи, а недоволството, предложенията и отчетите стават на общо събрание с гласуване. Заварваме управление на бащата, обаче дъщерята настоява за смяната му с даване на повече власт на младите.

Родителите се противопоставят, готвейки се за предсрочни избори. Свободен агент между четиримата е гаджето на дъщерята, германският турист Марк (Васил Дуев), който се оставя да е ухажван или отблъскван от останалите, докато си има нещо наум. Ще го разберем, когато - след като дава на заем пари на дъщерята и майката – обявява, че държи по-голям процентен дял от семейния капитал и може да поеме управлението след изборите, които са в полза на бащата.

Всичко това е толкова шизофренично, че е смешно. Комичният връх са самите избори след пропагандата и церемониите по познатите и на нас правила в държавата. А проникването на немеца в семейството отваря и темата за имигрантите, посрещани с различни чувства от майката, дъщерята и сина. Атанас Атанасов, който е печен в режисьорската професия, се забавлява с най-атрактивния източник на смеха – героите на сцената се държат естествено при ненормалните обстоятелства на техния битов живот и обратно, постъпват абсурдно в обстоятелства, които са най-нормални за живота, но на социума.

Зад този смях надзърта ирония към политически порядки и навици, вече толкова дълбоко влезли в живота на обикновения човек, че той не усеща как го манипулират с тях. Действието на сцената е динамично, смешно най-вече заради страхотната игра на Георги Спасов. Ася Ингилизова е стабилна и неочаквана извън сериозните ѝ роли в “Армията”. Много добър е Никола Стоянов като галеник на майката и бунтар. Похвали и за Васил Дуев, популярен от сцената на “Сфумато”, и за Христина Джурова от класа на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ, участничка в прочулата се постановка Papas in motion. Сценограф е Невена Белева, автор на музиката е Никола Стоянов, който акомпанира от време на време на китара, вкарвайки я на живо в действието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи