Изкривена политика зад абсурдите в щуро испанско семейство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6947019 www.24chasa.bg
Щуро семейство се събира в Театър 199.

В Театър 199 стартира следващият сезон със “Семеен съвет”

Театър 199 вече стартира следващия сезон - 2018/2019. Пиесата на каталунската драматуржка Кристина Клементе “Семеен съвет” тръгна нещастно заради потопа в София, когато актьорите са репетирали преди премиерата, а заедно с това изхвърлят два подгизнали килима. Изход, макар и палиативен, според директора на малкото театърче Анна Монова, е замяната на сегашните помпи с професионални пожарникарски. Седмица след отлагането на насрочената премиера тя се състоя триумфално.

Клементе отнася годишния приз на испанските писатели за този текст. С почит към испанския дух винаги лоялният към авторите режисьор Атанас Атанасов е запазил стила на иберийските фамилии, кипващи във внезапни и кратки, но шумни караници, причинени от абсурдно движение на обстоятелствата. “Семеен съвет” съчетава по оригинален начин камерната атмосфера на семейството с политическите проблеми, така цапардосващи клетката на обществото, че хората в нея се държат като в лудница.

Семейството на бащата (Георги Спасов), майката (Анастасия Ингилизова), дъщерята (Христина Джурова) и сина (Никола Стоянов) организира живота у дома си по модела на държавното управление. Не знаем причините за това, но също както в испанските тв сериали виждаме последствията.

Всеки член на семейството поема свой пакет от задачи, а недоволството, предложенията и отчетите стават на общо събрание с гласуване. Заварваме управление на бащата, обаче дъщерята настоява за смяната му с даване на повече власт на младите.

Родителите се противопоставят, готвейки се за предсрочни избори. Свободен агент между четиримата е гаджето на дъщерята, германският турист Марк (Васил Дуев), който се оставя да е ухажван или отблъскван от останалите, докато си има нещо наум. Ще го разберем, когато - след като дава на заем пари на дъщерята и майката – обявява, че държи по-голям процентен дял от семейния капитал и може да поеме управлението след изборите, които са в полза на бащата.

Всичко това е толкова шизофренично, че е смешно. Комичният връх са самите избори след пропагандата и церемониите по познатите и на нас правила в държавата. А проникването на немеца в семейството отваря и темата за имигрантите, посрещани с различни чувства от майката, дъщерята и сина. Атанас Атанасов, който е печен в режисьорската професия, се забавлява с най-атрактивния източник на смеха – героите на сцената се държат естествено при ненормалните обстоятелства на техния битов живот и обратно, постъпват абсурдно в обстоятелства, които са най-нормални за живота, но на социума.

Зад този смях надзърта ирония към политически порядки и навици, вече толкова дълбоко влезли в живота на обикновения човек, че той не усеща как го манипулират с тях. Действието на сцената е динамично, смешно най-вече заради страхотната игра на Георги Спасов. Ася Ингилизова е стабилна и неочаквана извън сериозните ѝ роли в “Армията”. Много добър е Никола Стоянов като галеник на майката и бунтар. Похвали и за Васил Дуев, популярен от сцената на “Сфумато”, и за Христина Джурова от класа на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ, участничка в прочулата се постановка Papas in motion. Сценограф е Невена Белева, автор на музиката е Никола Стоянов, който акомпанира от време на време на китара, вкарвайки я на живо в действието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са