Известни актьори ще играят с деца в “Хъкълбери Фин и Том Сойер” Фин и Том Сойер”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6947040 www.24chasa.bg
Албена Михова е поканена от режисьора Димитър Еленов да партнира на младите актьори. Тя с усмивка приема. СНИМКА: Благой Кирилов

Наесен излизат на истинска сцена в Сатирата.

Малчугани напират за театралната работилница на

За тези двама хлапаци от школата на Еленов се бият търсачите на звезди.
За тези двама хлапаци от школата на Еленов се бият търсачите на звезди. СНИМКА: Благой Кирилов

режисьора и педагог Димитър Еленов

Педагогът и режисьор е търпелив и внимателен към всеки талант.
Педагогът и режисьор е търпелив и внимателен към всеки талант.

През юли студио “Дефисто” със съдействието на Сатиричния театър организира лятна работилница по актьорско майсторство за деца. Тя се ръководи от известния режисьор и педагог Димитър Еленов. Децата усвояват елементите на актьорската професия и се забавляват чрез етюди и игри, интерпретират образи от драматургичен текст по “Хъкълбери Фин и Том Сойер” на Марк Твен, чиято премиера ще бъде в началото на театралния сезон в камерната зала на театъра. Това е голям жест към младите актьори, които вече са играли там пиеса по приказки на Андерсен.

Преди дни се проведе прослушване. Кандидат-артистите

трябваше да

изпълнят

стихотворение

или песен

по техен избор, да разкажат смешна история или виц, деликатно подпомагани и насърчавани от Еленов, който над 35 години работи с деца. Той задължително се интересува защо са дошли на кастинга, в кой клас са, какви са им оценките, кой ги е довел или насърчил. Приемат се деца от 6 до 18 години. В залата бяха и учениците от неговата школа, които поощряваха бъдещите си колеги и им задаваха въпроси като например “Обичаш ли театъра”, “Би ли направил всичко за сцената”. Педагогът къде полу на шега, полу на истина каза, че който не е готов да се направи там на маймуна, ще стои на резервната скамейка.

На нея ще се озоват и хлапетата с говорни дефекти, които не работят упорито върху гласовата си култура. През първият ден на кастинга се престрашиха да излязат пред публиката от свои връстници пет от най-малките - от 6 до 12 години. Всяко получи своите 10 мин слава. В залата не се допускаха родители и роднини.

Марко е синеок сладур, който обаче упорито мълчи - казва само, че си е забравил стихотворението. Как ли не се опита да го разговори педагогът, той дума не продума. Оказа се, че на кастинга го довела баба му, вероятно почти за ушите. Еленов обаче забелязва нещо позитивно в ината на 7-годишното момченце, защото го приканва да научи едно кратичко стихотворение и пак да се яви на прослушването на следващия ден. “Как се чувстваш на сцената? Харесва ли ти - попита го той, и като видя утвърдителното поклащане на глава, заключи:

“Права е била баба ти

да те прати тук!”

Марио си е приготвил вицове. Разказа за един мъж, който през зимата си купил на улицата какао. Отпил и възкликнал: “Че то е студено!” А продавачът му отвърнал: “Ти нали видя надписа? Пише какао. Никъде не пише топло какао!” Еленов му предложи да разиграе сценката, опитвайки се да имитира героите.

Него пък баща му го записал: “Като ме знае каква съм маймуна, иска някъде да ме разкара за лятото”, откровен е Марио. Ако го приемат, той ще е първият артист в семейството.

“В училище ходя

на всичко -

танци, английски,

таекуондо,

само на футбол не ходя”, признава си Ная, която рецитира стихотворение за детството и много уверено показва движения от японския спорт с вик “Ха!”. Щом се отпусна, момиченцето смело отговори на шегата дали не е кръстена на вафлата “Ная” - не, вафлата е кръстена на мене!”

12-годишният Антон със сигурност ще намери приятели сред децата от студиото, които ръкопляскаха на неговото изпълнение на откъс от пиесата на Борис Априлов “Не пипай куфара!”. Антон съвсем не е новак на сцената - оказа се, че от години ходи в актьорско училище за таланти и дори си беше донесъл реквизит.

Никой обаче не се

осмели да танцува

или да изпълни песен

Тази година Еленов ще направи експеримент с учениците си, като ги разпредели заедно с опитни актьори в постановката “Хъкълбери Фин и Том Сойер”. Албена Михова ще играе леля Поли, ще участват още Мирослава Върбанова, Веселин Цанев и др. Режисьорът е убеден, че големите ще научат малките на тайните на професията, а малките ще ги заредят с енергия и друг поглед към света. След като прослушването свърши, в залата

влезе “търсачката

на таланти”

Мая Бежанска

- искаше да види децата на Еленов за участие в нов филм. А пък Мартин вече може да се похвали с главна роля в лентата “Случаят Кюри”. В театралната работилница децата ще се учат да работят в екип, да общуват, да развиват двигателната си култура, да изразяват себе си и емоциите, които ги вълнуват, ще развият нови комуникативни качества. Курсът помага за развиване на детското въображение и творческо мислене.

Еленов много държи на общата култура на своите възпитаници. Сега заради новата постановка трябва да се върнат 140 г. назад, да научат що е то кринолин, как се носи шапка и още много непознати неща от американския бит и история.