Бейби бум в зоопарка - лешояди, сурикати, лемури и антилопи (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6949742 www.24chasa.bg
Най-новият обитател на зоопарка - камилата Леми, е голям лакомник. СНИМКА: Румяна Тонeва

Скоро в София пристига бърнеста мечка

Ремонтират сектора на приматите, ще има място за орангутан

Бейби бум в Софийската зоологическа градина - малки имат сурикатите, лемурите, антилопите кана и египетските лешояди. Някои от бебетата вече радват посетителите на зоопарка, а други все още са в карантинното отделение.

Малкият Канче е първото оцеляло бебе на двойката антилопи кана. СНИМКА: Румяна Тонeва

Най-голямата гордост на зоологическата градина сред най-малките обитатели безспорно са двете египетски лешоядчета. Те се излюпиха в края на май, след като

Двете египетски лешоядчета са гордостта на Софийската зоологическа градина сред най-новото поколение в зоопарка. СНИМКА: СОФИЙСКА ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА

родителите

ърси се женска за мъжките четкоухи прасета. СНИМКА: Румяна Тонeва

им мътиха двете

яйца 45 дни,

Добромир Бориславов СНИМКА: Румяна Тонeва

но още не са напуснали гнездото във волиерата си. Това е четвъртото поколение на двойката. Египетските лешояди са застрашен вид, а за последните 10 г. популацията им у нас и в Европа е намаляла с 50%.

Сред бебетата има и 4 сурикатчета. Те са на 2 месеца, но отскоро вече излизат от дупката, в която са били родени, и се разхождат в новото външно заграждение на сурикатите.

Двойката антилопи кана - Канчо и Канка, също си имат малко. Малкият Канче е първото им оцеляло бебе, преди година също се родило малко, но то било с малформация и починало.

Сред атракциите в зоопарка освен бебетата е и 8-годишният Леми. Мъжката двугърба камила е от 2 седмици в София и пристигна от зоопарка във Веспрем.

“Леми е много лаком.

Обича да си

похапва хляб,

моркови, тиква, овес, клонки и листа. Много бързо свикна с новия си дом”, разказа гледачът му Константин.

Леми вече е тв звезда, след като от БНТ го снимали, за да проверят оракулските му способности за мач от световното по футбол. Оказало се обаче, че Леми дал грешна прогноза за победителя.

Той дели една клетка с другата мъжка камила Пешо. От зоопарка се надяват скоро компания да им прави женска камила.

Женска се търси и за атрактивните четкоухи прасета, които дойдоха в зоопарка след дарителска кампания.

Съвсем скоро отново от Веспрем се очаква да пристигне женски ватус, за да може да се оформи двойка.

Освен нея Софийската зоологическа градина ще си има и още един нов обитател - бърнеста мечка. Това е защитен вид, който се среща в горите на Индия.

Обичат да ядат

термити и не

спят зимен сън

В момента в зоопарка тече ремонт на сектора на приматите, който трябва да приключи наесен.

“Разширяваме съществуващите маймунарници. Освен вътрешни и външни клетки ще има и външна зона с дървета и съоръжения за катерене. Посетителите ще могат да наблюдават маймуните през стъкло както при обновения сектор на големите котки. В проекта е предвидена и възможност в бъдеще за клетки за човекоподобни маймуни - шимпанзета или орангутан. Надявам се, че скоро в зоопарка ще може да се видят такива екзотични животни”, каза директорът на Софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

За да има в София орангутан обаче, зоопаркът трябва да бъде приет за член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

“ЕАЗА е нещо като ЕС за животните. Трябва да отговорим на редица условия, за да станем член. Полагаме усилия, но процесът изисква време и сериозни инвестиции. Надявам се с обновените сектори на големите котки и приматите и с приемането на генералния план на зоопарка догодина да стартираме процедура за асоциирано членство в ЕАЗА”, обясни Бориславов.

Генералният план на зоологическата градина вече е готов и е внесен в Столичната община за съгласуване. Това е първата стъпка към цялостното обновяване на зоопарка. С изпълнението му, което ще става на етапи, тъй като няма как територията от 235 дка да се ремонтира наведнъж, защото това ще отнеме поне 3 г., а и няма къде да бъдат преместени животните, в София ще може да дойдат дълго чаканите жирафи и фламинги.

“Често ме питат кога ще има жираф. Генералният план е първата стъпка, той определя мястото на къщата на жирафа. Когато вече имаме това място, можем да направим проект за къщата, защото тя трябва да отговаря на различни условия - да е 8 м висока, да може да се влиза вътре, за да могат посетителите да гледат как спи жирафът, и т.н. Вървим малко по-малко към всичко това”, каза Бориславов.

Той обясни, че до 2016 г. бюджетът на зоопарка е бил за храна на животните, поддръжка и текущи дейности. От 3 г. общината заделя средства за инвестиции в него. През 2016 г. е ремонтиран централният вход, през 2017 г. е обновен секторът на големите котки, а сега се ремонтира този на приматите. В обновяването на двата сектора са инвестирани около 2 млн. лв. Преди месец пък бяха направени нови външни клетки на сурикатите и гривестите бодливи свинчета. До края на годината с нови клетки ще се сдобият и чакалите. Те се лекуваха от кожно заболяване, след като сегашната им клетка е северна и влиза малко слънчева светлина.

Плановете на зоопарка са догодина в него посетителите да се радват и на хиеновидни кучета. През 2019 г. трябва да бъде изработен и работен проект на генералния план на градината, за да стартира цялостното ѝ обновяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгарки + лоши момчета = класическа комбинация. Представителките на кръшния жанр имат силно влечение към мъже, които имат проблеми със закона. Или към парите им. Жоро Бирмата е последният виден любовник на фолкпевици, който е преследван от органите на реда и беше обявен за издирване. Младежът дълго време имаше връзка с Преслава,

Феновете на една от най-сексапилните жени в Италия Мелиса Сата могат да си отдъхнат! Съпругата на Кевин-Принс Боатенг, който в момента рита в "Сасуоло", се завръща на малкия екран. Моделката ще води риалити предаването "Бащата на булката" по LA5. Това ще е последното издание на шоуто, което се радва на огромен успех на Апенините.

Георги Христов отказа да пее на мащабен концерт в зала 1 на НДК. Изпълнителят беше гвоздеят в програмата на Фестивала за поп и рок музика - София. По план трябваше да излезе последен на сцената, да получи награда за цялостно творчество и да изпее хитовото си парче "Черно и бяло". "Христов стоеше до сцената и му оставаха секунди да излезе и да