Иван Мърквичка рисува Йоан като Мария Магдалена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6950544 www.24chasa.bg
"Тайната вечеря", рисувана от Иван Мърквичка

Необичаен поглед към "Тайната вечеря"

Кой вкусва хляба или тялото Христово?

Димитър Инджов не търси публичност. Колекционер е. Просто има страст. И възможност. Прави го с мечти и желание. Има над 3000 картини. Събирани с любов, пазени за поколенията.

Но при участието му в последния Салон на колекционерите през март показа, че може да взриви света на изкуството с необикновена работа, която е придобил, спасил и реставрирал. Вариант на тайната вечеря на Христос, рисувана от самия Иван Мърквичка!

Димитър Инджов - откривателят на тайнствената картина на Мърквичка

Това се случва преди 30 години. Колекционерът не крие, че картината е приличала “на юфка”, когато я спасява. Реставрирана е 3-4 пъти. Резултатът е показал -

неизвестно платно

на Иван Мърквичка Подписът е повече от категоричен. Но странното е, че картината е необикновен за него сюжет, повод за много въпроси. Думата ще трябва имат и богослови, и изкуствоведи, за тълкуват изобразеното. Чакат се!

Да нарисуваш тайната вечеря вертикално? (Все пак трапезата за тринадесетте е доста дълга, знаем от познатите платна, включително на Леодардо, на нея  е на и най-скъпият рисуван зеленчук - лук...). Но точно това се е осмелил да направи чехът Мърквичка. Художникът, оставил трайна следа в нашето изкуство, вероятно е рисувал тази картина в периода, когато се е школувал в Прага или Мюнхен. Съвсем млад. Незнайно под какво влияние - може би масонство?, макар католицизма да си личи при неговата четка по-късно. Той има работи в храма “Св. Ал. Невски”, както и православния параклис в Двореца “Св. св. Петър и Павел”, където е кръстен бъдещият цар на България Борис III.

Когато вижда тази картина, покойният акад. Светлин Русев - самият той виден колекционер, е изумен. Възкликва

“Ние приемаме

Мърквичка като

битописец

като автор на една закъсняла академична носталгия, но в “Тайната вечеря” виждаме психологическа среда. Има знакова символика във всеки детайл, в тази картина наистина има тайнство. Необичайна е картината… толкова се зарадвах, като я видях… според мен заслужава отделно изследване.”

Неговата хипотеза е, че картината е рисувана преди идването на чешкия живописец в България.

“Напук на всички канони, Мърквичка е нарисувал Йоан, който според евангелието е трябвало да поеме хляба - тяло от тялото на Спасителя, с женски черти.

Това е безспорно от

пръв поглед.

Това е Мария

Магдалена

Други писания, направо еретични, твърдят, че Христос е имал и деца. Композицията е светска. Все пак трябва да се знае, че Иван Мърквичка е поканен да дойде в България от Константин Величков. А той е знаел, че художникът е католик”, казва известната изкуствоведка Бисера Йосифова. Тя, заедно с покойната проф. Вера Динова-Русева, е сред най-добрите познавачи на ролята и влиянието на Мърквичка в България. Точно тя разкри, че персонажът от картината “Ръченица” на Мърквичка е известният журналист Джеймс Баучер, почитател на кръчмите в Бистрица.

Според нея образите на апостолите са изрисувани според всички типични за времето им четри - бради, дрехи и т. н.

“Това е картина на един мислещ творец. Не е имало и съмнение, че е негова работа - от стила до подписа, казва Димитър Инджов. - Неверояно! Да знаеш, че някой ще те предаде! Да им измиеш краката и да ги благословиш!. А Юда? Най-близкия човек до Христос. Той му дава парите, кесията! Нарисуван с къса коса, с кесия - така е видял Мърквичка. Кой е до него? Най-верните му хора. Кой ще го предаде? Трябва да се разчете символиката.”

Според Бисера Йосифова отговорът на загадката е в драперията зад гърба на вечерящите. Тя е убедена, че там има тайни знаци, който трябва да бъдат изтълкувани. Че Христос дава хляб на Мария Магдалена на фона на празните чинии на останалите апостоли е видно. Но защо?

“Не мога да дам категоричен отговор, защото е процес на много сериозно изследване, но наистина има вероятност това да не е Йоан, а Мария Магдалена - отговаря Димитър Инджов. - Особено ако изхождаме от теориите на конспирациите и романите на Дан Браун, от писанията за Ордена на Сион, за тамплиерите, за това, че Христос е имал поколение от нея. А също и от факта, че старото познание и апокрифните книги започват да изчезват и историите да се прикриват. И на трапезата Христос подава късче хляб (ако приемем, че действително е тя), докато върху лицата на апостолите са изписани емоции – някои са умислени и притеснени, други са в шок, трети пък задават въпроси – дали я храни, защо само нея, кой е седнал от лявата му страна - Йоан или Мария Магдалена”, казва собственикът на картината.

Не е ясно кога Мърквичка създава своята творба, защото годината върху картината не се разчита.

Кой е той?

Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Живописец, педагог и обществен деец. Той е крупна фигура на българския художествен живот след Освобождението, един от създателите на новото българско изобразително изкуство. Най-значителни са художествените му достижения в битовия жанр: народни празненства, обичаи, като образец в този жанр е прочутата му картина “Ръченица”. Работи и в областта на историческата картина. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство пресъздава страници от историята на България. Оставил е портрети с голяма художествена стойност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.