Защо Парцалев няма нито една награда в театъра и киното

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6952522 www.24chasa.bg
Снимките на кориците на книгата са на фотографа Иван Григоров

През последните седем години актьорът беше забравен от режисьорите

За одарения от Бога актьор и всенароден любимец Георги Парцалев са написани няколко книги.

Хиляди са сигурно писанията за него във вестници, списания и сайтове. За съжаление, в тези текстове не са малко измислиците и лъжите за житието битието на този изключително талантлив, чувствителен и мислещ човек.

В своята книга нашият колега Пенчо Ковачев е събрал най-важните истини, които трябва да знаем за актьора и които трябва да останат в историята.

Както и няколко факта, за които много хора може би не знаят и дори не подозират.

За 32 сезона в Сатиричния театър Георги Парцалев изиграва над 40 роли. Но не получава никаква театрална награда, въпреки че има изключителни професионални изпълнения. Нито една!

Снима се в около 20 игрални филма, отделно са участията му в телевизионните сериали. И отново не получава нито една награда в България. Нито една!

Оценен по достойнство е само на ХХV фестивал на трудещите се в Чехословакия, където му дават награда за мъжка роля (Методи Рашков) във филма “Сиромашко лято”, където си партнира с Татяна Лолова.

“Заслужил артист” става чак когато е на 44 години. За званието “народен артист” чака още цели 14.

През последните 7 години от живота му режисьорите го забравят. Той трудно понася това неглижиране и може би то спомага за отключване на коварната болест, която го вкара в гроба.

Когато Парцалев умира, властта не разрешава поклонението да бъде извършено в сградата на Сатиричния театър.

Страхуваше ли се тя да не бъде повторен случаят с погребението на обичаните футболисти Георги Аспхарухов-Гунди и Никола Котков, или причините бяха други?

Отговора на този и още въпроси, свързани с особеностите и “нестандартната сексуална ориентация” на актьора, ще прочетете в книгата на Пенчо Ковачев, дело на издателство “Труд”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор. Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София.

Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по