Защо Парцалев няма нито една награда в театъра и киното

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6952522 www.24chasa.bg
Снимките на кориците на книгата са на фотографа Иван Григоров

През последните седем години актьорът беше забравен от режисьорите

За одарения от Бога актьор и всенароден любимец Георги Парцалев са написани няколко книги.

Хиляди са сигурно писанията за него във вестници, списания и сайтове. За съжаление, в тези текстове не са малко измислиците и лъжите за житието битието на този изключително талантлив, чувствителен и мислещ човек.

В своята книга нашият колега Пенчо Ковачев е събрал най-важните истини, които трябва да знаем за актьора и които трябва да останат в историята.

Както и няколко факта, за които много хора може би не знаят и дори не подозират.

За 32 сезона в Сатиричния театър Георги Парцалев изиграва над 40 роли. Но не получава никаква театрална награда, въпреки че има изключителни професионални изпълнения. Нито една!

Снима се в около 20 игрални филма, отделно са участията му в телевизионните сериали. И отново не получава нито една награда в България. Нито една!

Оценен по достойнство е само на ХХV фестивал на трудещите се в Чехословакия, където му дават награда за мъжка роля (Методи Рашков) във филма “Сиромашко лято”, където си партнира с Татяна Лолова.

“Заслужил артист” става чак когато е на 44 години. За званието “народен артист” чака още цели 14.

През последните 7 години от живота му режисьорите го забравят. Той трудно понася това неглижиране и може би то спомага за отключване на коварната болест, която го вкара в гроба.

Когато Парцалев умира, властта не разрешава поклонението да бъде извършено в сградата на Сатиричния театър.

Страхуваше ли се тя да не бъде повторен случаят с погребението на обичаните футболисти Георги Аспхарухов-Гунди и Никола Котков, или причините бяха други?

Отговора на този и още въпроси, свързани с особеностите и “нестандартната сексуална ориентация” на актьора, ще прочетете в книгата на Пенчо Ковачев, дело на издателство “Труд”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.