Защо Македония трябва да бъде следващата ви дестинация?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6959326 www.24chasa.bg

Изпитайте ритъма на традицията, единствените миризми и вкусове и красивите пейзажи на Македония с чиста планинска вода и недокоснати еко райони, които ще ви оставят без дъх.

Манастири обиколки в Македония

Ако попитане някой скопянец – на кое място в града може да се осети духа на столицата, той сигурно веднага ще ви насочи към Старата скoпска чаршия. Разходете се по тесните улички поплочени с калдърма из лабиринтите на чаршията, изгубете между хубавината на архитектурата, посетете Черква Св.Спас. Черквата Св.Спас, е построена към края на XVII век, и представлява един от най-значителните паметници на културата в Скопие. Специално е ценен иконостаса, който е работен цели пет години, и е довършен през 1824 година. Като паметник на културата, защитен със закон, в черквата се извършва богослужение и верски обреди, изключително за патронният празник, Спасовден. Иконостаса, е дълъг 10 метра и съответства на трите кораба на черквата. Сцените от Светото писмо, са допълнени с декоративни елементи-листа, цветя, животни, и с мотиви на геометрични орнаменти. Покрай доминиращия барок стил, през него се преплитат стилове на дърворезбарски творчества на средновековното изкуство, мотиви от готиката и ренесанса, натуралистични мотиви, композиции от стил рококо, но и множество мотиви от източното изкуство. С такова преплитащо съчетание, Мияците създали единствен стил, който бързо достигнал върха в копаничарското изкуство.

Посетете Скопие

Посетете Охрид 

Вижте различните лица на Охрид през нощта - от мистично и спокойно до вибриращо и модерно. Построен на висока стена над брега на най-южната точка на Охридското Езеро, се намира един от най-хубавите манастири в Македония, който същевременно представлява и един от първите паметници на църковната архитектура и изкуство в охридския край – манастира „Свети Наум“. Основоположник на манастира е средновековния писател и учител Наум, който е и един от основоположниците на славянската и македонска писменост и просвета. Погледът към пейзажа около манастира, ще породи във вас мисълта, че на това място небесната хубост е слезнала на земята. Когато дойдете в Македония, не забравяйте да посетите гроба на св. Наум и странично да положите главата си върху него. Ако се съсредоточите и почакате малко, ще чуете дълбокобиене, за което верниците ще ви кажат, че е сърцето на светеца.

Един от най-импозантните свети храмове, манастира „Св. Йован Бигорски“, е построен на бигорските скали над каньонската долина на река Радика, сред горите на Манастирът е построен с обработени блокове бигор в 11 век, но от тогава до днес минал през много страдания и няколко пъти бил опустошаван и запалван, но и разрушаван до темели. Единствено иконата на св. Йован Кръстител останала неунищожена до днес. За нея се вярва, че по време на опустошенията изчезвала, а след това отново се връщала в манастира. Сегашният манастирски храм датира от края на 18 и началото на 19 век. Византийският стил на архитектурата на Бигорския храм пробужда духовно спокойствие. Сърцето ви ще затрепери, а душата ви ще се изпълни с блаженство когато влезнете в съборната църква посветена на Йован Кръстител, когато пред очите ви се открие живописната архитектура на монашеския конак, или когато погледа ви спре на иконите и фреските, по-голяма част от които са дело на известния фрескописец Дичо Зограф. Най- голямото богатство в църквата и онова по което манастира е надалеко прочут е нейния иконостас, който представлява върховно и ненадминато дело на миячките резбари – прочутите Петре Филиповски-Гарката и неговата тайфа и Макарий Фръчковски. Това монументално дело било завършено за учудващо кратко време – от 1830 до 1835 година, а се характеризира със специфичното използване на човешката фигура и представянето на многобройни сцени от Стария и Новия завет на релативно малък простор. Целокупният живот на манастира през вековете и всичко, което било създадено в него, като че ли и днес шепти за непрекъснатия стремеж към Бога.

„Свети Йоаким Осоговски“ е възрожденска православна църква в Осоговския манастир, община Крива Паланка, Република Македония. Манастирът „Свети Йоаким Осоговски“ не е далече, от която и да е част на Западна България. Той може да се посети и когато пътувате за Скопие. Църквата е като ликон на Осоговския манастир, част от Кривопаланското архиерейско наместничество на Кумановско-Осоговската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Църквата е изградена за четири години от изтъкнатия майстор Андрей Дамянов и е завършена в 1851 г. Представлява монументална каменна сграда с артика и куполи. Стенописите са дело на Димитър Папрадишки, който работи тук многократно от 1884 до 1945 г., заедно с иконописците от Тресонче Григор Петров, Аврам Дичов и Мирон Илиев от Дебърската школа. Киворият до западния зид съхранява мощите на Свети Йоаким Осоговски. Запалихме свещ, пихме вода от манастирската чешма, взехме си книжка (от Йордан Михайловски) с историята на манастира на официален македонски език и останахме с един приятен спомен и усещането за докосване до старите светини на православието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.