Защо Македония трябва да бъде следващата ви дестинация?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6959326 www.24chasa.bg

Изпитайте ритъма на традицията, единствените миризми и вкусове и красивите пейзажи на Македония с чиста планинска вода и недокоснати еко райони, които ще ви оставят без дъх.

Манастири обиколки в Македония

Ако попитане някой скопянец – на кое място в града може да се осети духа на столицата, той сигурно веднага ще ви насочи към Старата скoпска чаршия. Разходете се по тесните улички поплочени с калдърма из лабиринтите на чаршията, изгубете между хубавината на архитектурата, посетете Черква Св.Спас. Черквата Св.Спас, е построена към края на XVII век, и представлява един от най-значителните паметници на културата в Скопие. Специално е ценен иконостаса, който е работен цели пет години, и е довършен през 1824 година. Като паметник на културата, защитен със закон, в черквата се извършва богослужение и верски обреди, изключително за патронният празник, Спасовден. Иконостаса, е дълъг 10 метра и съответства на трите кораба на черквата. Сцените от Светото писмо, са допълнени с декоративни елементи-листа, цветя, животни, и с мотиви на геометрични орнаменти. Покрай доминиращия барок стил, през него се преплитат стилове на дърворезбарски творчества на средновековното изкуство, мотиви от готиката и ренесанса, натуралистични мотиви, композиции от стил рококо, но и множество мотиви от източното изкуство. С такова преплитащо съчетание, Мияците създали единствен стил, който бързо достигнал върха в копаничарското изкуство.

Посетете Скопие

Посетете Охрид 

Вижте различните лица на Охрид през нощта - от мистично и спокойно до вибриращо и модерно. Построен на висока стена над брега на най-южната точка на Охридското Езеро, се намира един от най-хубавите манастири в Македония, който същевременно представлява и един от първите паметници на църковната архитектура и изкуство в охридския край – манастира „Свети Наум“. Основоположник на манастира е средновековния писател и учител Наум, който е и един от основоположниците на славянската и македонска писменост и просвета. Погледът към пейзажа около манастира, ще породи във вас мисълта, че на това място небесната хубост е слезнала на земята. Когато дойдете в Македония, не забравяйте да посетите гроба на св. Наум и странично да положите главата си върху него. Ако се съсредоточите и почакате малко, ще чуете дълбокобиене, за което верниците ще ви кажат, че е сърцето на светеца.

Един от най-импозантните свети храмове, манастира „Св. Йован Бигорски“, е построен на бигорските скали над каньонската долина на река Радика, сред горите на Манастирът е построен с обработени блокове бигор в 11 век, но от тогава до днес минал през много страдания и няколко пъти бил опустошаван и запалван, но и разрушаван до темели. Единствено иконата на св. Йован Кръстител останала неунищожена до днес. За нея се вярва, че по време на опустошенията изчезвала, а след това отново се връщала в манастира. Сегашният манастирски храм датира от края на 18 и началото на 19 век. Византийският стил на архитектурата на Бигорския храм пробужда духовно спокойствие. Сърцето ви ще затрепери, а душата ви ще се изпълни с блаженство когато влезнете в съборната църква посветена на Йован Кръстител, когато пред очите ви се открие живописната архитектура на монашеския конак, или когато погледа ви спре на иконите и фреските, по-голяма част от които са дело на известния фрескописец Дичо Зограф. Най- голямото богатство в църквата и онова по което манастира е надалеко прочут е нейния иконостас, който представлява върховно и ненадминато дело на миячките резбари – прочутите Петре Филиповски-Гарката и неговата тайфа и Макарий Фръчковски. Това монументално дело било завършено за учудващо кратко време – от 1830 до 1835 година, а се характеризира със специфичното използване на човешката фигура и представянето на многобройни сцени от Стария и Новия завет на релативно малък простор. Целокупният живот на манастира през вековете и всичко, което било създадено в него, като че ли и днес шепти за непрекъснатия стремеж към Бога.

„Свети Йоаким Осоговски“ е възрожденска православна църква в Осоговския манастир, община Крива Паланка, Република Македония. Манастирът „Свети Йоаким Осоговски“ не е далече, от която и да е част на Западна България. Той може да се посети и когато пътувате за Скопие. Църквата е като ликон на Осоговския манастир, част от Кривопаланското архиерейско наместничество на Кумановско-Осоговската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Църквата е изградена за четири години от изтъкнатия майстор Андрей Дамянов и е завършена в 1851 г. Представлява монументална каменна сграда с артика и куполи. Стенописите са дело на Димитър Папрадишки, който работи тук многократно от 1884 до 1945 г., заедно с иконописците от Тресонче Григор Петров, Аврам Дичов и Мирон Илиев от Дебърската школа. Киворият до западния зид съхранява мощите на Свети Йоаким Осоговски. Запалихме свещ, пихме вода от манастирската чешма, взехме си книжка (от Йордан Михайловски) с историята на манастира на официален македонски език и останахме с един приятен спомен и усещането за докосване до старите светини на православието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са