Митрополит Гавриил: Вероучението ще ни предпази от насилие, а не Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6961385 www.24chasa.bg
Митрополит Гавриил по време на служба.

Владиката с диплома за строителен инженер става на 68 г. в понеделник

“При нас, християните, най-големият личен празник е именият ден, защото празнуваме не себе си, а светеца, чието име носим, и който е наш покровител в живота. Рождения ден го отбелязвам заради близки и приятели, които ме поздравяват.”

Това казва Ловчанският митрополит Гавриил пред “24 часа” дни преди 16 юли, когато навършва 68 г. Владиката с диплома за строителен инженер е пример за миряни, на които помага по пътя към Бог, монаси, които е постригал, и свещеници, които е ръкоположил и които се изповядват и съветват с него. 

Дядо Гавриил служи активно както в храмовете на Ловчанската епархия, която оглавява от 17 г. насам, така и в цялата страна. Той е част от българските църковни делегации в чужбина, отговаря за Културно-просветния отдел на Светия синод, от години се бори за въвеждането на вероучението като задължителен предмет в училищата и винаги заема позиция, която защитава християнските ценности. Неслучайно преди две седмица, на 29 юни, Негово Високопреосвещенство връчи дипломите на завършващите семинаристи от випуск 2018 г. на Софийската духовна семинария и възглави божествената Света литургия за празника на светите апостоли Петър и Павел.

“Вратите на Ловчанска митрополия са винаги отворени за всеки, който има потребност от среща с мен за помощ и разговор. Навсякъде човек, където ме срещне, съм готов да говоря с него, ако има такава необходимост. Но все ми се струва, че в това отношение имам още да работя,

за да съм по-близко

до хората и техните

проблеми,

казва владиката.

Светското име на митрополит Гавриил е Цветан Динев. Роден е на 16 юли 1950 г. в София. Когато е на 9 г., семейството му заминава за Чехословакия. Там завършва основното си образование. Прибира се в родината през 1966 г. Завършва гимназия и през 1969 г. е приет за студент във Висшия инженерно-строителен институт, сега ВИАС. Дипломира се през 1977 г. Едно от най-важните дела в живота му също е свързано със строителството - това е Катедралният храм “Св. св. Кирил и Методий” в Ловеч, който бе осветен на 30 април м.г. Неслучайно митрополит Гавриил е почетен член на камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Пътят към монашеството започва още докато следва висшето си образование. Ето какво разказва митрополит Гавриил за този период от живота си:

“През 1969 г., когато бях студент 1-и курс във ВИАС, Господ ме срещна с един истински монах и архиерей - Левкийския епископ Партений. Повече от 40 години е бил пръв викарен епископ на българския патриарх. Моето домашно християнство тогава порасна в просветена православна църковност. През 1972 г. дядо Партений ме заведе на поклонение в манастира “Св. Петка” в Банкя. Там срещнах голямата подвижница на благочестието схиигумения Мария. С помощта на нейните духовни старчески съвети започнах да навлизам в духовността на православния монашески живот, основата на който е да опознаеш себе си и с Божия помощ да се стремиш към придобиване на плодовете на Светия Дух, които, както св. апостол Павел ни учи, са: “любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание” (Гал. 5:22-23).

През 1973 г. той заживява постоянно в манастира и изпълнява различни послушания в помощ на монахините. В Светата обител е постриган в монашество от дядо Партений, тогава викарий на Софийския митрополит. Това се случва на 27 декември 1979 г. Левкийският епископ го ръкополага и като йеродякон и йеромонах през 1980 г., когато е назначен и за игумен на манастира “Св. Петка”. Вече

учи и второто си

висше образование

в Духовната

семинария,

която завършва

през 1984 г.

Още същата година заминава на богословска специализация в Московската духовна академия, където работи под научното ръководство на Волоколамския и Юриевски митрополит проф. Питирим. С благословението на Св. синод на Българската православна църква на 24 май 1986 г. е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. Докторската му дисертация е на тема: “Характерни черти на подвига на руските подвижници на благочестието през 19 в.” Много от тях вече са канонизирани за светци. След това е назначен и за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.

“Най-яркият спомен от пребиваването ми в Русия беше животът в Лаврата. Това е един райски оазис. Цялото си време използвах за посещения на прекрасните църковни служби с препълнените храмове от истински вярващи християни. Всеки ден се молехме и благославяхме от преподобни Сергий Радонежки, който за Русия е както св. Иван Рилски за нас, българите. В Лаврата са неговите нетленни и чудотворни мощи”, спомня си митрополит Гавриил за престоя в Москва. Докато той е предстоятел на подворието там, е извършен ремонт, построени са нова сграда и параклис, реставрирани са всички храмови икони. Два пъти е

награждаван с

църковни отличия от

Московския и на цяла

Русия патриарх Пимен По време на неговия престой в подворието е извършена и официалната визита на Българския патриарх Максим в Москва по повод 1000-годишнината от покръстването на руския народ и 45-годишнината от откриването на Българското църковно подворие в Москва.

Завръща се в България през 1991 г. като протосингел на Софийската митрополия. От 1994 г. изпълнява длъжността игумен на клисурския манастир “Св. Петка” край Банкя.

В тези години на разкол в Българската православна църква (тогава) архимандрит Гавриил е най-ревностният противник на т.нар. алтернативен синод и радетел за каноничната Българска православна църква. През 1998 г. е хиротосан в епископски сан с титлата “Макариополски” и е назначен за викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Максим.

“Истинският монах трябва да придобие дълбоко смирение и да пребори всички земни пристрастия към богатства и удоволствия - “похотта на плътта, похотта на очите и гордостта житейска” (1 Йоан 2:16)”, казва митрополит Гавриил за службата на Бог през годините досега.

В края на януари 2001 г. Гавриил е избран и канонически утвърден за Ловчански митрополит. Още в началото владиката започва да работи с ентусиазъм за изграждането на нов катедрален храм в града. На 11 май 2005 г. е направена първата копка, няколко месеца по-късно е положен основният камък и строежът започва. Величествената катедрала “Св. св. Кирил и Методий” е осветена на 30 май м.г. Последната катедрала в България е осветена преди 91 г.

“Истинско чудо е, че успяхме за неголям период от време да построим една от най-хубавите и благолепни църкви в България. Преди да се решим да започнем подготовката и строителството, аз получих отговор, че има Божие благословение ние да започнем и че ще

построим този

величествен храм -

радост и духовна

утеха за нашия град,

за нашата епархия и

за нашата страна",

казва митрополит Гавриил.

През 2007 г. той става ръководител на работната група по въпросите на религиозното образование при Св. синод и организира редовно свещенически конференции на тази тема. Негово Високопреосвещенство е радетел за въвеждане на религиозното обучение като задължителен предмет в училищата и години наред полага неимоверни усилия, за да убеди институциите в тази кауза. На 22 март той написа възвание за обучението по религия на българските деца и ученици.

“От държавните институции, на които писахме, отговори само министерството на образованието. С това възвание искахме да кажем на хората, че не т.нар. Истанбулска конвенция ще пребори насилието и истинската цел на конвенцията не беше такава, а борбата с насилието трябва да започва още при малките деца с тяхното възпитание в Христовите добродетели като вяра, любов, милосърдие и други”, казва митрополит Гавриил, който продължава борбата в тази посока.

От няколко години насам Културно-просветният отдел на Св. синод, който се ръководи от владиката, организира и най-големия конкурс за деца творци "Възкресение Христово". Хиляди малчугани и юноши участват със свои рисунки, проза и фотографии. За втора година отличените творби участват и в благотворителен търг, парите от който се даряват на онкоболни деца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,