Не мечки и вълци, а скорпиони, змии и паяци са най-опасните животни в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6972637 www.24chasa.bg
Мечките се плашат от хората и биха нападнали само за да защитят малките си. СНИМКИ: 24 ЧАСА И УИКИПЕДИЯ

Започнаха дните на летните отпуски, а с тях нарасна числото на туристите в България. Природата ни е далеч по-безопасна от повечето екзотични страни, в които живеят множество отровни видове, но българските гори и води крият своите опасности.

Противно на очакванията най-опасните животни в България не са вълкът и мечката, които обитават южните части на Родопите. Туристите, почитатели на планинските разходки, могат да се срещнат с тях, но вероятността да бъдат нападнати е много малка. “Мечка напада само ако е ранена или ако пази малките си, но обикновено избягва човешкото присъствие и бяга. В България нямаме такава агресивна мечка като гризли в Америка, която напада хора като жертва”, казва специалистът по зоология д-р Николай Коджабашев.

Едни от опасните животни, които дебнат из българските гори, са скорпионите. Свикнали сме да ги свързваме с пустини, но те обитават югозападните части на страната ни и предимно Пирин. Не е ясно колко точно вида се срещат в България, но минимумът е 8, а от тях хората не са съвсем в безопасност дори и в домовете си. “Много често

влизат в дома на

човека, търсейки

прохлада

и влага, но обикновено са страхливи и бягат”, казва Николай Коджабашев. Все пак ухапването от български скорпион е съвсем реалистично, но за щастие, не е смъртоносно. Областта на ухапването се подува и се усеща слаба болка, която не бива да бъде подценявана и е нужно да се потърси лекарска помощ.

Царят или по точно царицата на най-опасните животински видове в България е черният отровен паяк. “Опасна за човешкия живот е женската. Тя е чисто черна на цвят с 13 червени точки. Обитава Тракийската низина, Южното Черноморие и Сакар”, казва д-р Коджабашев и добавя, че е сред редките видове в страната ни. По сила на отровата този паяк е равен на черната вдовица. Мъжкият екземпляр е значително по-малък и отровата му не е опасна. Симптомите след ухапване от женската са повишаване на температурата, гадене, повръщане и изпотяване и е нужно да се потърси незабавно лекарска помощ.

От членестоногите животни

изключително

болезнено

е ухапването от

скрипя

Тази многоножка достига 10 см, на цвят е кафеникава, изключително подвижна е и се провира в много тесни пространства. “Това е едно от най-бруталните животни по отношение на ухапването в България. Всяка многоножка е отровна, дори тези, които, като се навият на кръгче, пускат оранжева течност. Тази отрова е опасна за човека само ако я погълне. Даже мадагаскарските лемури се друсат с такава отрова. Отхапват главата и с отровата пропъждат комарите, но също получават халюцинации и се надрусват”, разказва Николай Коджабашев.

Други опасни сред насекомите са стършелите. “10 ухапвания са достатъчни, за да причинят смърт, но стършелът хапе само по сигнал, подаден от нападнат индивид. Този сигнал е химически и подсказва на всички стършели наоколо да нападнат точно този индивид”, казва зоологът.

В България има 4 вида отровни змии. Най-отровна от тях е вдлъбнаточелият смок. Той достига до 2 м, на цвят е светло- или тъмносив, храни се основно с гущери и други змии и обитава южните части на България – около Харманли, Симитли и Свиленград. “Отровата му е много силна и е много агресивен”, казва зоологът и добавя, че трудно може да ухапе човек, защото отровните му зъби се намират в задната част на горната челюст.

Другите опасни змии в България са котешката змия, усойницата и пепелянката. Котешката змия е рядък вид и е включена в Червената книга на България. Среща се в района на Петрич и Сандански. Тя е нощна змия, ловува гризачи и гущери. На цвят е светлосива и шарките ѝ наподобяват котешка опашка. Усойницата и пепелянката са сред масовите змии в България и се срещат из цялата страна. Много опасни за човек могат да бъдат ухапвания от едри екземпляри, които са над 75 см. “Средно статистиката в България показва

до 1,5 човека,

умрели

на година от

ухапване от змия”,

казва Николай Коджабашев и добавя, че ухапването от голям смок може да доведе до смърт. Въпреки че не е отровна, змията може да причини инфекция от остатъчната храна по зъбите си и това да убие човек до час и половина.

Сред земноводните индивиди също се срещат опасни видове по нашите територии. Най-опасното земноводно е бумката. Тази малка 5-сантиметрова жаба има червени или жълти петна на корема, които предупреждават за лошия си смъртоносен вкус. Отровата ѝ представлява батрохотоксин, което е синтетично химично съединение, образуващо се в организма ѝ вследствие от погълнатите насекоми. “Отровата им е много опасна. Има случаи на умрели кучета след погълната бумка”, казва д-р Коджабашев. Тези малки жаби се срещат по Дунавската равнина и в планинските части. Няма как да не бъдат забелязани, особено когато се почувстват застрашени, защото тогава заемат т.нар. поза “люлка”, при която показват яркопетнистия си корем. Домашните любимци могат да пострадат и при поглъщането на други земноводни. Това са краставите жаби. Отровата им предизвиква контракции на гладката мускулатура, което причинява повръщане.

Друго отровно сред земноводните е дъждовникът. Той е вид саламандър, черен с жълти петна. Обитава широколистни гори. Засичан е в Родопите и Витоша. Петнистият гущер отделя отровен бял секрет през кожата си. С него предизвиква високо кръвно и силни мускулни конвулсии.

Дъждовникът е вид отровен саламандър, който се среща в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,