Не мечки и вълци, а скорпиони, змии и паяци са най-опасните животни в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6972637 www.24chasa.bg
Мечките се плашат от хората и биха нападнали само за да защитят малките си. СНИМКИ: 24 ЧАСА И УИКИПЕДИЯ

Започнаха дните на летните отпуски, а с тях нарасна числото на туристите в България. Природата ни е далеч по-безопасна от повечето екзотични страни, в които живеят множество отровни видове, но българските гори и води крият своите опасности.

Противно на очакванията най-опасните животни в България не са вълкът и мечката, които обитават южните части на Родопите. Туристите, почитатели на планинските разходки, могат да се срещнат с тях, но вероятността да бъдат нападнати е много малка. “Мечка напада само ако е ранена или ако пази малките си, но обикновено избягва човешкото присъствие и бяга. В България нямаме такава агресивна мечка като гризли в Америка, която напада хора като жертва”, казва специалистът по зоология д-р Николай Коджабашев.

Едни от опасните животни, които дебнат из българските гори, са скорпионите. Свикнали сме да ги свързваме с пустини, но те обитават югозападните части на страната ни и предимно Пирин. Не е ясно колко точно вида се срещат в България, но минимумът е 8, а от тях хората не са съвсем в безопасност дори и в домовете си. “Много често

влизат в дома на

човека, търсейки

прохлада

и влага, но обикновено са страхливи и бягат”, казва Николай Коджабашев. Все пак ухапването от български скорпион е съвсем реалистично, но за щастие, не е смъртоносно. Областта на ухапването се подува и се усеща слаба болка, която не бива да бъде подценявана и е нужно да се потърси лекарска помощ.

Царят или по точно царицата на най-опасните животински видове в България е черният отровен паяк. “Опасна за човешкия живот е женската. Тя е чисто черна на цвят с 13 червени точки. Обитава Тракийската низина, Южното Черноморие и Сакар”, казва д-р Коджабашев и добавя, че е сред редките видове в страната ни. По сила на отровата този паяк е равен на черната вдовица. Мъжкият екземпляр е значително по-малък и отровата му не е опасна. Симптомите след ухапване от женската са повишаване на температурата, гадене, повръщане и изпотяване и е нужно да се потърси незабавно лекарска помощ.

От членестоногите животни

изключително

болезнено

е ухапването от

скрипя

Тази многоножка достига 10 см, на цвят е кафеникава, изключително подвижна е и се провира в много тесни пространства. “Това е едно от най-бруталните животни по отношение на ухапването в България. Всяка многоножка е отровна, дори тези, които, като се навият на кръгче, пускат оранжева течност. Тази отрова е опасна за човека само ако я погълне. Даже мадагаскарските лемури се друсат с такава отрова. Отхапват главата и с отровата пропъждат комарите, но също получават халюцинации и се надрусват”, разказва Николай Коджабашев.

Други опасни сред насекомите са стършелите. “10 ухапвания са достатъчни, за да причинят смърт, но стършелът хапе само по сигнал, подаден от нападнат индивид. Този сигнал е химически и подсказва на всички стършели наоколо да нападнат точно този индивид”, казва зоологът.

В България има 4 вида отровни змии. Най-отровна от тях е вдлъбнаточелият смок. Той достига до 2 м, на цвят е светло- или тъмносив, храни се основно с гущери и други змии и обитава южните части на България – около Харманли, Симитли и Свиленград. “Отровата му е много силна и е много агресивен”, казва зоологът и добавя, че трудно може да ухапе човек, защото отровните му зъби се намират в задната част на горната челюст.

Другите опасни змии в България са котешката змия, усойницата и пепелянката. Котешката змия е рядък вид и е включена в Червената книга на България. Среща се в района на Петрич и Сандански. Тя е нощна змия, ловува гризачи и гущери. На цвят е светлосива и шарките ѝ наподобяват котешка опашка. Усойницата и пепелянката са сред масовите змии в България и се срещат из цялата страна. Много опасни за човек могат да бъдат ухапвания от едри екземпляри, които са над 75 см. “Средно статистиката в България показва

до 1,5 човека,

умрели

на година от

ухапване от змия”,

казва Николай Коджабашев и добавя, че ухапването от голям смок може да доведе до смърт. Въпреки че не е отровна, змията може да причини инфекция от остатъчната храна по зъбите си и това да убие човек до час и половина.

Сред земноводните индивиди също се срещат опасни видове по нашите територии. Най-опасното земноводно е бумката. Тази малка 5-сантиметрова жаба има червени или жълти петна на корема, които предупреждават за лошия си смъртоносен вкус. Отровата ѝ представлява батрохотоксин, което е синтетично химично съединение, образуващо се в организма ѝ вследствие от погълнатите насекоми. “Отровата им е много опасна. Има случаи на умрели кучета след погълната бумка”, казва д-р Коджабашев. Тези малки жаби се срещат по Дунавската равнина и в планинските части. Няма как да не бъдат забелязани, особено когато се почувстват застрашени, защото тогава заемат т.нар. поза “люлка”, при която показват яркопетнистия си корем. Домашните любимци могат да пострадат и при поглъщането на други земноводни. Това са краставите жаби. Отровата им предизвиква контракции на гладката мускулатура, което причинява повръщане.

Друго отровно сред земноводните е дъждовникът. Той е вид саламандър, черен с жълти петна. Обитава широколистни гори. Засичан е в Родопите и Витоша. Петнистият гущер отделя отровен бял секрет през кожата си. С него предизвиква високо кръвно и силни мускулни конвулсии.

Дъждовникът е вид отровен саламандър, който се среща в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.