Българите имаме генетична надареност за математика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6990289 www.24chasa.bg
МАРТИН МАТОВ СНИМКА: Личен архив

6-годишният Мартин пребори 1500 деца в Банкок. Всеки ден вместо час на таблета решава тест по смятане

 

През февруари Мартин Матов става шампион по математика в Банкок с най-висок резултат от 1500 участници, а сред тях има представители на най-добрите математически школи - руската, тайландската и китайската. Мартин само преди 2 месеца навършва 7 години и напуска детската градина, за да стане на 15 септември първокласник.

Въпреки това чете и решава задачи за третокласници с две неизвестни и умножава трицифрени и четирицифрени числа.

Според майка му Милена Мартин се увлича по математиката от 3-годишен, когато с татко си като на игра започва да сравнява регистрационните номера на колите по улицата с техния номер. “После се научи да събира и да изважда”, разказва бащата Цветомир. Така на 5 години малкият тръгва на уроци по математика, а вечер

преди лягане

вместо приказки

решава задачи

“Много майки ме питат как Марти на такава възраст се справя толкова добре. Ами всеки ден, вместо да отделя по 1 час на таблета, той решава по един тест по математика”, казва Милена и добавя, че зад големия успех се крият много усилия.

Според големия математик и бивш председател на БАН акад. Благовест Сендов българите имат генетична надареност за математика, но това не е достатъчно. За да се развие школата, е нужно обществото и училищата да полагат усилия.

“Още преди 90-те години в България се изгради свещена система за интерес към математиката”, категоричен е академикът.

Малкият шампион Мартин развява българското знаме в Банкок, след като за час и половина решава 30 задачи, включващи аритметика, комбинаторика, логика, пространствено ориентиране и геометрия.

“Всички българчета се справиха много добре и почти всички взеха медали”, разказва гордата майка и добавя, че изключително добри в състезателната математика са азиатците. Причината - в страни като Филипините, Индонезия и Тайланд децата започват да учат математика от 3-годишни и така образователната им система изпреварва нашата с няколко нива.

В Банкок Мартин за първи път стъпва на международно състезание. В началото на септември той ще замине за Хонконг заедно с 19 българчета.

Семейство Матови забелязват, че точната наука силно е започнала да оформя начина на мислене на детето. “Той прави умозаключения като възрастен човек и понякога си казвам: “Това моето 7-годишно дете ли е?”, изненадва се Милена. Тя вижда бъдещето на малкия математик в чужбина. Понякога му обяснява как може да протече животът му, ако се отдаде на математиката, да замине да учи във Великобритания и там да получи мечтаната работа.

Изтичането на математически мозъци към чужбина е тенденция от десетилетия. Тези хора са били някогашни шампиони в точните науки, а сега са на високи позиции в компании на Острова или отвъд океана.

“В момента страшно много се търсят хора, завършили математика, и то в сферите на бизнеса. Много доктори по математика ги вземат веднага в банките, защото управлението на финансите е свързано с методи за предвиждане на цените на облигациите”, обяснява Благовест Сендов. Той добави, че е деликатна ситуацията при децата. Те често имат повече от един интерес и ако не се концентрират в една своя способност, има

вероятност

талантът

им да бъде убит

“Когато бях председател на БАН, ми доведоха едно момче от едно софийско село. Учителите бяха забелязали, че е много напред, и установих, че действително е изключително дете. Записаха го в лицея в Горна баня, но там всички учители се нахвърлиха върху него. Един го занимаваше с география, друг с поезия. Започна да пише стихове и накрая едва завърши гимназия. Така за него повече нищо не се чу”, разказва акад. Сендов и добавя, че математиката е важна, защото дисциплинира мисълта.

1 златен медал, 3 сребърни и 1 бронзов - това е равносметката за българския отбор от 59-ата Международна олимпиада по математика. Тя се проведе от 3 до 14 юли в Клуж-Напока, Румъния.

В класацията на страните от ЕС България се нарежда на 5-о място, а в отборното класиране на 21-о.

“България и Румъния са единствените страни, които са участвали във всяко издание на международната олимпиада”, заяви проф. Николай Николов от Института по математика и информатика към БАН.

“Специалност “Математика” се приемат около 20 студенти на година във Факултета по математика и информатика към Софийския университет. Когато бях студент, бяха 200, като след 1-и курс оставахме 100.” Това разказа деканът на факултета доц. Първан Първанов.

Най-желаните специалности вече са “Софтуерно инженерство” и “Компютърни науки”, като са изместили “Информатиката”, която преди 10 години е била най-желана.

Най-слаб интерес има към специалностите “Математика” и “Статистика”, посочи още Първанов.

“Надяваме се, че застрахователните компании ще засилят интереса на студентите към тези 2 специалности, защото на тях им трябват такива специалисти, а и заплатите, които се предлагат, са високи”, каза още деканът и допълни, че студентите им още от 2-и курс имат предложения за работа.

От дипломирани 30 човека в единствената педагогическа специалност във факултета - “Математика и информатика”, само 1 е избрал да започне работа като учител през 2017-а, разказа още Първанов.

Факултетът предлага и частни курсове по математика и информатика -

с 1-годишно

обучение може

да станеш учител

по предметите. В групите има хора с различни професии и на разнообразна възраст.

Генчо Тодоров, който е бивш офицер, от 6 години пали интереса към математиката в детските сърца в столичното 107-о училище. На 46 г. бившият офицер стъпва в 1-ия си учебен час като учител.

“Пенсионираха ме рано - на 40 г., и си зададох въпроса в какво съм бил добър”. Така възпитаникът на математическата гимназия в Казанлък и състезател по математика освен в гимназията, после и във военното училище разказва как е решил да поеме по пътя на учителската професия.

Тодоров посочва, че офицерската професия му е помогнала, и разказва, че липсата на опит му е създала по-нестандартен подход, който е допаднал на учениците. Той е бил класен на математическата паралелка и заедно са се явявали на доста състезания. Сега му предстои да отвори школа за състезателна математика и подготовка за изпити.