91 шедьовъра вади от колекцията си шампионът Боян Радев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6991953 www.24chasa.bg
Картина на Златю Бояджиев от колекцията на Боян Радев

Големият спортист показва в Двореца творби на Златю Бояджиев, Иван Ненов, Жорж Папазов

Националната галерия представя 91 живописни произведения от колекцията на Боян Радев. В залите на Двореца - филиал на Националната галерия, от четвъртък - 2 август, (заради своята значимост изложбата ще продължи до 11 ноември - б.а) ще са показани картини на Жорж Папазов, Златю Бояджиев, Давид Перец, Бенчо Обрешков, Елиезер Алшех, Илия Петров, Карл Йорданов, Иван Ненов и много други, които изграждат облика на българското изкуство през първата половина на ХХ век. В най-хубавите зали на двореца зрителите ще започнат обиколката с

голямоформатните

картини на Златю

Бояджиев -

някои непоказвани досега. Следва плавен преход към приятелите му Бараците - Васил Бараков и Давид Перец (с негова ранна работа от Академията), Бенчо Обрешков - освен с портрети и с натюрморт с круши, две голи тела на Стоян Венев, редки акварели на Васил Стоилов - единият много ранен от Балчик. Уникален е портретът на Илия Петров, рисувал Златю Бояджиев - вероятно малко след инфаркта, защото художникът е много тъжен. Ще могат да се видят 4 неизвестни работи на малкия голям Павлето, на Ненко Балкански, Любен Гайдаров, Цено Тодоров, Сирак Скитник, Здравко Алексиев... И не на последно място на Жорж Папазов! Парижкият бохема!

“Това е ключова изложба за годината. В една такава частна колекция произведенията често са събрани на принцип, продиктуван от житейски обстоятелства. Имаме и документални снимки. Търсили сме да откроим значението на всеки един автор”, коментира кураторът Сузана Каранфилова. Тя сподели, че е истинско щастие да работи с колекционер от ранга на Боян Радев. А пък в българската спортна памет той е символ на мъжество, смелост и майсторство.

Защо един борец се

занимава с изкуство?

Боян Радев е от хората, които се стремят да бъдат най-добри в това, което правят. Най-добър в България, най-добър в Европа, най-добър в света. Ако имаше повече ценители като него, българското изкуство щеше да бъде по-събрано и по-съхранено, убедени са галеристите. С тази изложба Боян Радев отбелязва 50-годишнината от втория си златен медал от олимпийските игри в Мексико през 1968 г. Шампион в спорта, шампион в изкуството, признават му неговите приятели.

Вижте още интересни културни събития.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.