Как нашите баби и дядовци ходеха на плаж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6993669 www.24chasa.bg
Плажна мода от 20-те години на XX век

Дамите с ризи до коленете, стражар ги пази от кавалерите

Морските бани са ново явление в битието на българина. От прастари времена нашенецът се топи в минералните извори, с които изобилства земята ни. Пришълците подражават. Заради целебната течност император Константин Велики възкликва: “Сердика е моят Рим!”

През XVII столетие османският пътешественик Евлия Челеби хроникира, че в София има турска, гръцко-латинска, еврейска, циганска и баня на бедните.

Той разказва чудеса за лечебните свойства на минералната вода. Лекувала краста, дизентерия, сърцебиене, треска и какво ли не още. Може да се отървеш дори от проказа, добавя Челеби.

Черноморската вода

също е лековита

Помага при неврози, високо кръвно, бронхит и кожни заболявания. През знойния август на 1880 г. княз Александър Батенберг пристига във Варна. Настанен е на морския бряг в гръцкия манастир “Св. Димитър”. Батенберг, който страда от невроза, прави няколко бани и усеща внезапно облекчение.

Княжеската канцелария започва преговори с гръцката община за закупуване на светата обител. Варненският общински съвет пък се заема да намери място за съседен “палат”. Най-сетне Министерският съвет узаконява тази точка на родината за лятна резиденция на държавния глава.

На 15 август 1882 г. тържествено е положен основният камък на двореца “Сандрово”. Сандро викали свойски на княз Александър. Това е днешният “Евксиноград”, в който са разпускали морна снага най-първите люде на майка България.

Министри нудисти

се къпят

в “Евксиноград”

Историята на домашния бански костюм започва с нудизъм. Без парцалчета, които лицемерно крият телесните прелести. Само голата истина!

Княз Фердинанд превръща “Евксиноград” в райско кътче на грешната земя. Строи, озеленява, позлатява. Дори бравите на тоалетните са щамповани с неговия герб. Една черноморска перла, на която съперничи само дворецът в Балчик, дело на румънската кралица Мария.

През 1903 г. Фердинанд решава да покаже какво е сътворил. Кани министерския кабинет начело с премиера Рачо Петров. Под големия ясен е сервиран чай. Някой предлага преди чаепитието да се изкъпят в морето.

Министрите започват да се събличат. Хвърлят ризи и панталони, свалят гащи и чорапи. Телесата лъсват, както майка ги е родила. Князът е впечатлен от пасторалната гледка. “Един адамитски кабинет”, сравнява ги той с древната секта, която практикувала нудизъм.

Антон Манушев

преяжда и се дави

Министър на финансите, той тръгва от София заедно с просветния си колега проф. Иван Шишманов. “Беше взел със себе си голяма кутия черен хайвер - разказва професорът. - На гара Каспичан трябваше да обядваме. Телеграфически Манушев беше поръчал гювеч. Яде много. По пътя за “Евксиноград” в един файтон разправяше ми какви планове има за преуредбата на българските финанси. Обеща ми да подкрепя винаги моите планове. Пристигнахме.”

С подут стомах Антон Манушев се хвърля в прегръдките на вълните. В такова състояние организмът връща храната, която запушва дихателните пътища. “Че той се дави!

Манушев се дави!”, алармира правният министър Никола Генадиев.

Хвърлят спасителен пояс, викат за лодка. “Докато дойде една рибарска лодка, видяхме, че морето изхвърли тялото на Манушев повалено по очи. Грозна гледка!”, хроникира проф. Шишманов.

Най-целомъдрен

е бургаският плаж

В началото на XX век там е въведена драконовска наредба. Дамите задължително са с ризи до коленете, тараби ги разделят от кавалерите. Стражар се поти в униформа и бди да няма нарушения по “границата на морала”. Ако смелчага хвърли похотлив поглед, надува свирка, а може и пищов да извади!

“Когато нашето поколение ходеше на морето, това вече го нямаше - пише в спомените си софиянката Милка Чаушева. - Къпането беше смесено между мъже и жени. Беше времето на чарлстона, който лудо се играеше в Морското казино във Варна.”

Времето на чарлстона е в средата на 20-те години. “Най-кръшно се кълчеше едно циганче, викаха му Зина. Ръкопляскаха му като на Жозефина Бекер, нали и двете са черни”, сравнява ги Милка.

Цар Борис III

на Златни пясъци

Старото име на тази плажна ивица е Узун кум, в превод Дългият пясък. На 13 юли 1922 г. тук гостува Борис III. Царят и още четирима мъже позират пред окото на обектива. Не са като адамитите на Фердинанд, носят бански гащета.

Последният вдясно е адютантът Коста Скутунов. В мемоарите си дворцовият офицер разказва за първите години от царуването на Борис:

“Той просто вегетираше под опекунството на министър-председателя Александър Стамболийски, който чувстваше, че амбицията му е удовлетворена, защото беше почти пълен господар на страната, макар че беше почнал да се убеждава, че между демагогията и управлението има голяма разлика.”

Селският водач не летува на пустинния Узун кум. Събира бронзов загар в луксозния “Евксиноград”. С любовницата Пенка, която поетично нарича Татяна. За да не прегори,

Пенка маже гърба

на Стамболийски

с французки

Морска баня в
Морска баня в "Евксиноград". Александър Стамболийски държи ръката на любовницата си Пенка. Другият мъж е телохранител.

помади

Писателката Яна Язова, една от хубавиците в българската литература, на разходка по Черноморието
Писателката Яна Язова, една от хубавиците в българската литература, на разходка по Черноморието

Телохранител ги пази дори когато се плацикат в морето. Майстор фотограф съхранява за поколенията тази Шекспирова романтика.

Конкурс за морски красавици във Варна през 1934 г.
Конкурс за морски красавици във Варна през 1934 г.

“Той е имал репутация на женкар - пише проф. Джон Бел. - Съпругата му Милена била с няколко години по-възрастна от него и след като през 1902 и 1904 година ражда децата си, привлекателността й намалява.”

“Аз те обичам, обичам те прелестна и мила моя Татяна, както никой друг не съм досега обичал - изповядва се Стамболийски. - За пръв път в живота си, след толкова годишна бурна непрекъсната обществена дейност аз се влюбвам с всички фибри на сърцето си и не се поколебавам да ти заявя това високо и категорично, както ти искаш в последното си до мен писмо.”

Към този шедьовър на епистоларната литература е приложена мидена черупка от “Евксиноград”.