Кутията - по-скъпа от шоколада

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6996046 www.24chasa.bg
Така изглежда кутия шоколадови бонбони с камъни “Сваровски” на път за Америка на летището в Брюксел. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Опаковки надживяват лакомството, вдигат цената до 250 евро

Шоколад, по̀ шоколад, най шоколад.

Професионалните дегустатори със сигурност имат критерии, по които оценяват добрия бонбон - количеството и качеството какао, вида на добавеното мляко и масло, разнообразието на подправки и добавки...

Но как избират шоколад любителите? Все по-често - по опаковката. Или поне тези, които могат да си я позволят. Защото арткутия, пълна с шоколад, често струва повече, отколкото съдържанието в нея.

Кратка разходка това лято в едни от най-престижните шоколадови магазини на Европа показва, че

само шоколад не

стига. Трябва и акъл

Не само да измислиш най-пропорционалната, най-балансираната, най-необичайната, най-екзотичната рецепта за какаово блокче.

Не само да я напъхаш в най-впечатляващата, най-смайващата, най-атрактивната форма на шоколадова хапка, която хората наричат бонбон. Но да поставиш сладките “хапки” в опаковка, която щастливият получател ще пожелае да запази и след блаженото изяждане.

Последното не е трудно, когато кутията е направена от материал, който може да се почиства лесно и да оцелява дълго.

Така отпада вечната дилема дали кутия шоколадови бонбони е добър подарък, ако не може да остави траен спомен у получателя.

Е, някои кутии със сигурност могат!

Да вържеш панделка върху паралелепипед от картон, вече не е достатъчно. Не е достатъчно да поднесеш и шоколад с изгледи от мястото, където е направен.

По-прогресивните майстори вече слагат ръчно направените какаови “хапки” в

шоколадиери от

кожа, кадифе или

капитониран плат,

които понякога украсяват дори със скъпоценни камъни. Подобна кутия без съмнение е подходяща да приюти скъпи бижута и дори благородни метали след ликвидирането на последното късче сладост от нея, а също и да надживее получателите, а защо не -

да попадне у внуци

и правнуци

Просто защото може да устои на времето. Какво наследство! В магазин с такива арткутии шоколад, изработени от луксозни и трайни материали, се влиза като в безплатен музей на съвременното приложно изкуство. Тук на посетителите е разрешено да снимат на воля. Дори да са крадци на идеи за опаковки, при следващото си идване те ще бъдат изненадани с още по-нови хрумвания за бутиково “облекло” на шоколада. Вижте няколко от последните идеи на дизайнерите, които работят за световноизвестни шоколадови компании.

“Сваровски” и бродерии

Една от най-скъпите кутии с бонбони се казва “Царски подарък”. В зависимост от мястото, където я намерите, струва впечатляващите между 95 и 225 евро. Тя не само се отваря необичайно от диагонала на кутията, но е направена от сатен, върху който има изящни цветни бродерии и около 30 камъка сваровски. От същия сатен и бродерии, но само с 5 камъка сваровски е направена подобна кутия, но с формата на сърце. Това бижу, пълно с шоколадови бонбони, струва от 120 до 140 евро.

Сърцата - червена кожа и брюкселска дантела

Бонбоните в кутии с форма на сърце се предлагат отдавна и изглеждат малко скучни. Търсят се обикновено около Свети Валентин, по време на романтични предложения и за сватбени дни. Металните дори излъчват хлад и убиват страстта. Затова белгийска шоколадова фабрика, която съществува от 1932 г., е намерила начин да превърне опаковката сърце в траен продукт от червена екокожа. В него след време могат да се пазят любовни бележки, пожелания от сватбеното тържество или снимки от сватбеното пътешествие. Ако нямате 30 евро за голямо капитонирно сърце, може да купите и по-малко за 12 евро. Друг белгийски производител пък е направил кутиите сърца с елементи на прочутата брюкселска дантела.

Вечните панделки стават големи

Панделките, изглежда, започват да стават демоде. Затова някои ги допълват с шарени опаковки и “визитни картички”, върху които са описани съдържанието и качествата на бонбоните. Други производители са дори по-авангардни - просто слагат кордели, по-големи от обичайното, за да привлекат внеманието и да се забелязват отдалеч.

Бабината ракла - змийска кожа и кадифе

Бабината ракла не само придава усещане за традиция и вечност, но създава внушението, че вътре ще откриеш несметно богатство. А когато в кутията, направена от екокожа, има и огледален ефект във вътрешността, получателят на бонбоните ще се почувства като истински откривател на богатства.

Някои дизайнери правят бабините ракли за шоколадови бонбони от меко кадифе, върху което е отпечатан златен герб. Какъвто и да е той, почти винаги напомня вековна традиция, а получателят започва да се чувства като благодорник със синя кръв.

Аристократичният цилиндър

Цилиндърът - символът на висшата класа, който се носи в началото на XIX век, идва почти 2 века по-късно и при кутиите за бонбони.

Шарките, размерите и материалът, от който се прави цилиндърът за шоколад, зависят от повода, за който е предназначена кутията. Кръгъл или елипсовиден, нисък или висок цилиндър - все е приятно да получиш такава кутия, особено ако е направена от дърво, много плътен картон, капитониран плат, метал или екокожа и може да се затваря.

Кутии за джунджурии

Здравата метална кутия е класика в жанра. За децата нещотърсачи тя винаги е съдържание плюс към шоколада. В металните кутии с форми и мотиви на приказни герои, хлапетата прибират богатствата и джунджуриите, които намират, а те цял живот им напомнят онзи момент, в който са получили шоколадовото лакомство.

Но майките, бабите, татковците и дядовците също си падат по джунджурии. След хапването на последния бонбон металните кутии с рисунки от стар Брюксел или Париж винаги могат да влязат в употреба. Те могат да събират от ножици и конци до моливи, лекарства, подправки и дори отвертки. И на всичкото отгоре няпомнят на порасналите деца за младостта и “доброто старо време”.

... всичко е шоколад

Атомна решетка и ананас (на снимките), дърводелски инструменти и къщички... Е, понякога може и без опаковка. Всичко е... шоколад.