Кутията - по-скъпа от шоколада

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6996046 www.24chasa.bg
Така изглежда кутия шоколадови бонбони с камъни “Сваровски” на път за Америка на летището в Брюксел. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Опаковки надживяват лакомството, вдигат цената до 250 евро

Шоколад, по̀ шоколад, най шоколад.

Професионалните дегустатори със сигурност имат критерии, по които оценяват добрия бонбон - количеството и качеството какао, вида на добавеното мляко и масло, разнообразието на подправки и добавки...

Но как избират шоколад любителите? Все по-често - по опаковката. Или поне тези, които могат да си я позволят. Защото арткутия, пълна с шоколад, често струва повече, отколкото съдържанието в нея.

Кратка разходка това лято в едни от най-престижните шоколадови магазини на Европа показва, че

само шоколад не

стига. Трябва и акъл

Не само да измислиш най-пропорционалната, най-балансираната, най-необичайната, най-екзотичната рецепта за какаово блокче.

Не само да я напъхаш в най-впечатляващата, най-смайващата, най-атрактивната форма на шоколадова хапка, която хората наричат бонбон. Но да поставиш сладките “хапки” в опаковка, която щастливият получател ще пожелае да запази и след блаженото изяждане.

Последното не е трудно, когато кутията е направена от материал, който може да се почиства лесно и да оцелява дълго.

Така отпада вечната дилема дали кутия шоколадови бонбони е добър подарък, ако не може да остави траен спомен у получателя.

Е, някои кутии със сигурност могат!

Да вържеш панделка върху паралелепипед от картон, вече не е достатъчно. Не е достатъчно да поднесеш и шоколад с изгледи от мястото, където е направен.

По-прогресивните майстори вече слагат ръчно направените какаови “хапки” в

шоколадиери от

кожа, кадифе или

капитониран плат,

които понякога украсяват дори със скъпоценни камъни. Подобна кутия без съмнение е подходяща да приюти скъпи бижута и дори благородни метали след ликвидирането на последното късче сладост от нея, а също и да надживее получателите, а защо не -

да попадне у внуци

и правнуци

Просто защото може да устои на времето. Какво наследство! В магазин с такива арткутии шоколад, изработени от луксозни и трайни материали, се влиза като в безплатен музей на съвременното приложно изкуство. Тук на посетителите е разрешено да снимат на воля. Дори да са крадци на идеи за опаковки, при следващото си идване те ще бъдат изненадани с още по-нови хрумвания за бутиково “облекло” на шоколада. Вижте няколко от последните идеи на дизайнерите, които работят за световноизвестни шоколадови компании.

“Сваровски” и бродерии

Една от най-скъпите кутии с бонбони се казва “Царски подарък”. В зависимост от мястото, където я намерите, струва впечатляващите между 95 и 225 евро. Тя не само се отваря необичайно от диагонала на кутията, но е направена от сатен, върху който има изящни цветни бродерии и около 30 камъка сваровски. От същия сатен и бродерии, но само с 5 камъка сваровски е направена подобна кутия, но с формата на сърце. Това бижу, пълно с шоколадови бонбони, струва от 120 до 140 евро.

Сърцата - червена кожа и брюкселска дантела

Бонбоните в кутии с форма на сърце се предлагат отдавна и изглеждат малко скучни. Търсят се обикновено около Свети Валентин, по време на романтични предложения и за сватбени дни. Металните дори излъчват хлад и убиват страстта. Затова белгийска шоколадова фабрика, която съществува от 1932 г., е намерила начин да превърне опаковката сърце в траен продукт от червена екокожа. В него след време могат да се пазят любовни бележки, пожелания от сватбеното тържество или снимки от сватбеното пътешествие. Ако нямате 30 евро за голямо капитонирно сърце, може да купите и по-малко за 12 евро. Друг белгийски производител пък е направил кутиите сърца с елементи на прочутата брюкселска дантела.

Вечните панделки стават големи

Панделките, изглежда, започват да стават демоде. Затова някои ги допълват с шарени опаковки и “визитни картички”, върху които са описани съдържанието и качествата на бонбоните. Други производители са дори по-авангардни - просто слагат кордели, по-големи от обичайното, за да привлекат внеманието и да се забелязват отдалеч.

Бабината ракла - змийска кожа и кадифе

Бабината ракла не само придава усещане за традиция и вечност, но създава внушението, че вътре ще откриеш несметно богатство. А когато в кутията, направена от екокожа, има и огледален ефект във вътрешността, получателят на бонбоните ще се почувства като истински откривател на богатства.

Някои дизайнери правят бабините ракли за шоколадови бонбони от меко кадифе, върху което е отпечатан златен герб. Какъвто и да е той, почти винаги напомня вековна традиция, а получателят започва да се чувства като благодорник със синя кръв.

Аристократичният цилиндър

Цилиндърът - символът на висшата класа, който се носи в началото на XIX век, идва почти 2 века по-късно и при кутиите за бонбони.

Шарките, размерите и материалът, от който се прави цилиндърът за шоколад, зависят от повода, за който е предназначена кутията. Кръгъл или елипсовиден, нисък или висок цилиндър - все е приятно да получиш такава кутия, особено ако е направена от дърво, много плътен картон, капитониран плат, метал или екокожа и може да се затваря.

Кутии за джунджурии

Здравата метална кутия е класика в жанра. За децата нещотърсачи тя винаги е съдържание плюс към шоколада. В металните кутии с форми и мотиви на приказни герои, хлапетата прибират богатствата и джунджуриите, които намират, а те цял живот им напомнят онзи момент, в който са получили шоколадовото лакомство.

Но майките, бабите, татковците и дядовците също си падат по джунджурии. След хапването на последния бонбон металните кутии с рисунки от стар Брюксел или Париж винаги могат да влязат в употреба. Те могат да събират от ножици и конци до моливи, лекарства, подправки и дори отвертки. И на всичкото отгоре няпомнят на порасналите деца за младостта и “доброто старо време”.

... всичко е шоколад

Атомна решетка и ананас (на снимките), дърводелски инструменти и къщички... Е, понякога може и без опаковка. Всичко е... шоколад.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа