Боил Банов се изуми от царската гробница до Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7001771 www.24chasa.bg
Министърът на културата Боил Банов посети разкопките в Маноле. Археологът Костадин Кисьов го запозна с голямата находка. Снимки: 24 часа

- Министърът посети разкопките в Маноле и обеща държавна помощ за проучванията

- Антични историци очакват голяма сензация от най-голямата могила на Балканите

Масивни зидове на дълбочина 5 метра от мащабната царска гробница край Пловдив разкри археологът доц. Костадин Кисьов. Той показа находката на министъра на културата Боил Банов, който посети обекта в най-голямата могила на Балканите - Малтепе до с. Маноле.

Продължаваме да търсим входа на съоръжението, информира го Кисьов. Министърът е съобщил на премиера Бойко Борисов за смайващата находка. Банов обеща държавна подкрепа за проучването на могилата. Тя е с диаметър 140 м и е висока 23 метра. Насипана е с 90 000 кубика пръст.

"Ако гробницата наистина се окаже, че е от ІІІ век, това ще е голямо откритие за науката", заяви проф. Диляна Ботева от катедрата по стара история и тракология в Софийския университет. Тя и колегите й тръпнат какво ще намери Кисьов.

Археологът е категоричен, че съоръжението е впечатляващо. Покривът му е плосък, изграден от ломени мраморни камъни, споени с бял хоросан. Ъглите са оформени с правоъгълни тухли. "Подобна гробница е открита единствено в римския град Виминациум в днешна Сърбия. Тя е принадлежала на император Марк Аврелий Карин (283-285 г.) Това е времето на така наречените Войнишки императори", каза археологът.

Той е категоричен, че гробницата в Маноле е по-голяма от тази в Сърбия. Датира се от ІІІ век според откритите около нея бронзови монети. "Все още сме в иманярския изкоп и се молим да не са проникнали докрай. "Няма как такова мащабно съоръжение да е на случаен човек", убеден и археологът.

Според проф. Диляна Ботева гробницата ще хвърли светлина за готското нашествие през 250 г., когато Филипопол е напълно опустошен от войските на предводителя Книва. Досега информацията за похода му дължим на късния античен автор от VІ в. Йорданес. Наскоро обаче във Виенската библиотека е открит текст от Дексип - съвременник на събитията през ІІІ век. Разчетените 4 страници съдържат неизвестни факти за завладяването на Филипопол от готите.

"Ако гробницата в Маноле се окаже, че е вдигната по това време, започваме да разсъждаваме на кого може да бъде тя. При всички положения е интересно, защото ще се свърже с новата информация от текста на Дексип. Не е изключено тя да е и на одриски аристократ, тъй като по това време тракийската аристокрация е във възход", разсъждава проф. Ботева - един от най-големите ни специалисти по античната история.

Разкопките се финансират от община Пловдив. Очаква се след посещението на министъра и държавата да се включи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип