В Тайван зеленото е секси

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004742 www.24chasa.bg
Езерото Сън Мун е опасано с велоалеи - част от 300-километровата система, изградена за многобройните колоездачи в страната.

На острова следят за чистотата на въздуха и когато се молят на Буда

Всеки ден жители на Тайпе и гости на тайванската столица се тълпят пред вратите на будисткия храм “Луншан”. За туристите това е просто една красива забележителност, но за местните хора мястото е сред най-големите религиозни светилища в страната. Построено е през 1738 г., но много пъти е страдало от земетресения, войни и пожари. С вяра и търпение хората са го издигали наново. Последните големи разрушения са били през 1945 г. - по време на американските бомбардировки. Днес не изглежда да е останала каквато и да е следа от Втората световна война и храмът винаги е пълен с хора - предимно будисти, но също и таоисти и дори поклонници на Мацзу - китайската митологична покровителка на моряците. Освен всички орнаментики, характерни за подобно религиозно светилище, този храм най-изненадващо притежава и система за отчитане на чистотата на въздуха. 

В един ъгъл, точно до мястото, на което се продават благовонни пръчици, е монтиран голям плазмен екран, който отчита резултатите не само в Тайпе, но и в цялата страна. На пръв поглед изглежда доста странно решение.

Какво би могло да бъде обяснението за това? Може би намек, че в най-съкровеното си общение с Бог тайванците никога не забравят да помолят и за по-чист възудух? Обяснението всъщност е друго.

Благовонните пръчици в източните храмове са като свещите в нашите църкви. Те са част от тайнството на молитвата към Бога.

Обикновено хората

взимат най-малко

по 7 пръчки

Някои поръчват два, три или повече пъти по 7. Смятат, че колкото повече пръчки запалят на Буда, толкова по-вероятно е той да чуе щенията им. Както правим понякога и ние със свещите.

Тайванските екологични власти обаче изчисляват всичко във въглеродни емисии. Повече ароматни пръчки за Буда не означават повече сбъднати желания, а единствено по-замърсен въздух. Затова е въведено ограничение, според което една ароматна пръчица е напълно достатъчна за молитва. Затова над гишето, където се купуват пръчките, има поставен монитор за чистотата на въздуха - колкото логично, толкова и показателно, че в Тайван разчитат не толкова на божествените, колкото на собствените си човешки сили за справяне с екологичните проблеми. 

Това е страна, в която

най-изненадващо

няма кофи за боклук,

а навсякъде е

удивително чисто

Как е възможно това? Боклукът в Тайван се събира толкова прецизно, че няма нужда от кофи за боклук на улиците. Хората сами редуцират нещата, които изхвърлят, защото повечето материали подлежат на рециклиране, а от това се изкарват пари. Защо да изхвърляме пари на улицата, казват си тайванците. В същото време те трябва сами да закупят торбите с различен цвят за разделното събиране на боклука, който въпреки цялото сортиране все пак е останал и трябва да се изхвърли на определените за това пунктове. Така с ангажираното усилие на всеки гражданин в тази страна е решен проблемът с битовите отпадъци. Но Тайван има амбицията да решава много по-големи проблеми. Както свои, така и чужди.

До 2025 г. страната трябва да бъде свободна от ядрена енергетика, а в следващите години и драстично да намали зависимостта от топлоелектрическите централи - най-големите замърсители на природата, преминавайки към възобновяеми енергийни източници.

Тайван дори е ангажиран с помощ към бедни страни като Соломоновите острови, които са заплашени от глобалното затопляне заради високоиндустриализираните държави.

Допреди 30 години Тайван бил фокусиран главно върху бизнес възхода си и главоломно растящия брутен вътрешен продукт. Но със забогатяването дошли и екзистенциалните въпроси. Дали парите са всичко? Ако съсипем мястото, на което живеем, какъв ще е смисълът? Не е ли добре да оставим на бъдещите поколения това, което наследихме от нашите деди - един чудно красив остров насред океана?

Днес неуките земеделци и бедните рибари отдавна ги няма. Това е държава с 98,5% грамотно население и процъфтяваща средна класа, в която толерантността е издигната в култ (първата страна в Азия, разрешила еднополовите бракове), в която жена е избрана за държавен глава, а 30% от депутатите също са жени.

По отношение на качеството на живот Тайван е в челните позиции в годишните световни класации. Цели институти, университетски центрове и мозъчни тръстове в страната са се посветили на зеленото бъдеще и възобновяемите енергийни източници. 

Лидер в екоразработките е Индустриалният технологичен изследователски институт на Тайван. Създаден през 1973 г., институтът днес разполага с бюджет от 650 милиона долара (75% от финансирането са осигурени от държавата, останалите 25% се поемат от частния сектор).

Тайван има една от най-добрите канализационни системи в света с 91% покритие.

Дори писоарите

в прословутия

небостъргач 101

в Тайпе работят

с филтрирана

дъждовна вода 

Обществената библиотека в парка “Бейту” в тайванската столица е първата зелена сграда в страната. Това е футуристична дървена структура, чийто умен покрив събира и филтрира дъждовна вода. Фотоволтаиците пък превръщат слънчевите лъчи в електрическо осветление. 

Сградата е в пълна хармония с прекрасния парк, насред който е издигната през 2006 г. Тогава появата й предизвиква огромен интерес, но днес на острова има толкова много подобни умни и зелени сгради, че този тип строителство вече се смята за съвсем нормална практика. 

Тайван е много сериозно фокусиран в развитието на инсталациите за слънчева и вятърна енергия. Правителството обяви, че има за цел

да инсталира соларни

панели върху

1 милион покрива

в страната. Очакваният енергиен капацитет само от покривните фотоволтаици е за около 3,5 GW.

Соларните панели обаче имат срок на годност, който периодично се изчерпва и трябва да бъдат подменяни с нови. Веднъж излезли от употреба, те се превръщат в неизползваем боклук, който замърсява природата. В тези стари панели обаче има силиций и затова не бива да бъдат изхвърляни. Компанията Get Green Energy в Тайчунг, Централен Тайван, рециклира фотоволтаици и полупроводници, превръщайки ги в най-различни неща. Има и много други фирми, които се занимават с рециклиране на соларни панели, но тази е известна с това, че е разработила своя уникална безотпадъчна технология.

Старите панели се редуцират до суспензия, от която се отделя силиций с чистота 99,99%. Той се използва за изработката на литиеви батерии и в нанотехнологиите. Останалото се подлага на химическа обработка и ново рециклиране без остатъчен материал. Основният продукт, който фирмата разработва, е изолираща, противоалергенна и антибактериална суперматерия, наподобяваща уникалните качества на козината на полярните мечки, включително и с добра защита срещу радиация. От тази на вид пухкава материя правят дрехи, обувки, спортни и домашни артикули...

Тайван е на първо

място в света по

рециклиране на

пластмасови бутилки

и утайка от кафе

и съответно по производство на най-широка гама продукти от тях.

Един от зелените хитове на острова се нарича Gogoro - компания, която предлага не просто електрически скутери, а начин на мислене и стил на живот. Освен че на външен вид изглеждат много секси в очите на много млади тайванци, тези електрически скутери са съвместими с личния смартфон на собственика. Компанията обаче предлага и цяла мрежа от услуги. Може да си заредиш или вземеш назаем вече заредена батерия за електроскутера от кварталния супермаркет. Без газове и отпадъци! 

Магистралите в Тайван са платени, но всъщност никъде не се виждат системи за толтакси. Това е благодарение на системата за зелен и умен транспорт - чип, който е инсталиран в автомобилите, за да отчита дължимите такси. 

В същото време на острова отчитат бум на велосипедистите. Това вероятно е свързано и с факта, че в Тайван има 300 километра изградени велоалеи. 

В Тайван всичко еко, умно и зелено е секси!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа