В Тайван зеленото е секси

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004742 www.24chasa.bg
Езерото Сън Мун е опасано с велоалеи - част от 300-километровата система, изградена за многобройните колоездачи в страната.

На острова следят за чистотата на въздуха и когато се молят на Буда

Всеки ден жители на Тайпе и гости на тайванската столица се тълпят пред вратите на будисткия храм “Луншан”. За туристите това е просто една красива забележителност, но за местните хора мястото е сред най-големите религиозни светилища в страната. Построено е през 1738 г., но много пъти е страдало от земетресения, войни и пожари. С вяра и търпение хората са го издигали наново. Последните големи разрушения са били през 1945 г. - по време на американските бомбардировки. Днес не изглежда да е останала каквато и да е следа от Втората световна война и храмът винаги е пълен с хора - предимно будисти, но също и таоисти и дори поклонници на Мацзу - китайската митологична покровителка на моряците. Освен всички орнаментики, характерни за подобно религиозно светилище, този храм най-изненадващо притежава и система за отчитане на чистотата на въздуха. 

В един ъгъл, точно до мястото, на което се продават благовонни пръчици, е монтиран голям плазмен екран, който отчита резултатите не само в Тайпе, но и в цялата страна. На пръв поглед изглежда доста странно решение.

Какво би могло да бъде обяснението за това? Може би намек, че в най-съкровеното си общение с Бог тайванците никога не забравят да помолят и за по-чист възудух? Обяснението всъщност е друго.

Благовонните пръчици в източните храмове са като свещите в нашите църкви. Те са част от тайнството на молитвата към Бога.

Обикновено хората

взимат най-малко

по 7 пръчки

Някои поръчват два, три или повече пъти по 7. Смятат, че колкото повече пръчки запалят на Буда, толкова по-вероятно е той да чуе щенията им. Както правим понякога и ние със свещите.

Тайванските екологични власти обаче изчисляват всичко във въглеродни емисии. Повече ароматни пръчки за Буда не означават повече сбъднати желания, а единствено по-замърсен въздух. Затова е въведено ограничение, според което една ароматна пръчица е напълно достатъчна за молитва. Затова над гишето, където се купуват пръчките, има поставен монитор за чистотата на въздуха - колкото логично, толкова и показателно, че в Тайван разчитат не толкова на божествените, колкото на собствените си човешки сили за справяне с екологичните проблеми. 

Това е страна, в която

най-изненадващо

няма кофи за боклук,

а навсякъде е

удивително чисто

Как е възможно това? Боклукът в Тайван се събира толкова прецизно, че няма нужда от кофи за боклук на улиците. Хората сами редуцират нещата, които изхвърлят, защото повечето материали подлежат на рециклиране, а от това се изкарват пари. Защо да изхвърляме пари на улицата, казват си тайванците. В същото време те трябва сами да закупят торбите с различен цвят за разделното събиране на боклука, който въпреки цялото сортиране все пак е останал и трябва да се изхвърли на определените за това пунктове. Така с ангажираното усилие на всеки гражданин в тази страна е решен проблемът с битовите отпадъци. Но Тайван има амбицията да решава много по-големи проблеми. Както свои, така и чужди.

До 2025 г. страната трябва да бъде свободна от ядрена енергетика, а в следващите години и драстично да намали зависимостта от топлоелектрическите централи - най-големите замърсители на природата, преминавайки към възобновяеми енергийни източници.

Тайван дори е ангажиран с помощ към бедни страни като Соломоновите острови, които са заплашени от глобалното затопляне заради високоиндустриализираните държави.

Допреди 30 години Тайван бил фокусиран главно върху бизнес възхода си и главоломно растящия брутен вътрешен продукт. Но със забогатяването дошли и екзистенциалните въпроси. Дали парите са всичко? Ако съсипем мястото, на което живеем, какъв ще е смисълът? Не е ли добре да оставим на бъдещите поколения това, което наследихме от нашите деди - един чудно красив остров насред океана?

Днес неуките земеделци и бедните рибари отдавна ги няма. Това е държава с 98,5% грамотно население и процъфтяваща средна класа, в която толерантността е издигната в култ (първата страна в Азия, разрешила еднополовите бракове), в която жена е избрана за държавен глава, а 30% от депутатите също са жени.

По отношение на качеството на живот Тайван е в челните позиции в годишните световни класации. Цели институти, университетски центрове и мозъчни тръстове в страната са се посветили на зеленото бъдеще и възобновяемите енергийни източници. 

Лидер в екоразработките е Индустриалният технологичен изследователски институт на Тайван. Създаден през 1973 г., институтът днес разполага с бюджет от 650 милиона долара (75% от финансирането са осигурени от държавата, останалите 25% се поемат от частния сектор).

Тайван има една от най-добрите канализационни системи в света с 91% покритие.

Дори писоарите

в прословутия

небостъргач 101

в Тайпе работят

с филтрирана

дъждовна вода 

Обществената библиотека в парка “Бейту” в тайванската столица е първата зелена сграда в страната. Това е футуристична дървена структура, чийто умен покрив събира и филтрира дъждовна вода. Фотоволтаиците пък превръщат слънчевите лъчи в електрическо осветление. 

Сградата е в пълна хармония с прекрасния парк, насред който е издигната през 2006 г. Тогава появата й предизвиква огромен интерес, но днес на острова има толкова много подобни умни и зелени сгради, че този тип строителство вече се смята за съвсем нормална практика. 

Тайван е много сериозно фокусиран в развитието на инсталациите за слънчева и вятърна енергия. Правителството обяви, че има за цел

да инсталира соларни

панели върху

1 милион покрива

в страната. Очакваният енергиен капацитет само от покривните фотоволтаици е за около 3,5 GW.

Соларните панели обаче имат срок на годност, който периодично се изчерпва и трябва да бъдат подменяни с нови. Веднъж излезли от употреба, те се превръщат в неизползваем боклук, който замърсява природата. В тези стари панели обаче има силиций и затова не бива да бъдат изхвърляни. Компанията Get Green Energy в Тайчунг, Централен Тайван, рециклира фотоволтаици и полупроводници, превръщайки ги в най-различни неща. Има и много други фирми, които се занимават с рециклиране на соларни панели, но тази е известна с това, че е разработила своя уникална безотпадъчна технология.

Старите панели се редуцират до суспензия, от която се отделя силиций с чистота 99,99%. Той се използва за изработката на литиеви батерии и в нанотехнологиите. Останалото се подлага на химическа обработка и ново рециклиране без остатъчен материал. Основният продукт, който фирмата разработва, е изолираща, противоалергенна и антибактериална суперматерия, наподобяваща уникалните качества на козината на полярните мечки, включително и с добра защита срещу радиация. От тази на вид пухкава материя правят дрехи, обувки, спортни и домашни артикули...

Тайван е на първо

място в света по

рециклиране на

пластмасови бутилки

и утайка от кафе

и съответно по производство на най-широка гама продукти от тях.

Един от зелените хитове на острова се нарича Gogoro - компания, която предлага не просто електрически скутери, а начин на мислене и стил на живот. Освен че на външен вид изглеждат много секси в очите на много млади тайванци, тези електрически скутери са съвместими с личния смартфон на собственика. Компанията обаче предлага и цяла мрежа от услуги. Може да си заредиш или вземеш назаем вече заредена батерия за електроскутера от кварталния супермаркет. Без газове и отпадъци! 

Магистралите в Тайван са платени, но всъщност никъде не се виждат системи за толтакси. Това е благодарение на системата за зелен и умен транспорт - чип, който е инсталиран в автомобилите, за да отчита дължимите такси. 

В същото време на острова отчитат бум на велосипедистите. Това вероятно е свързано и с факта, че в Тайван има 300 километра изградени велоалеи. 

В Тайван всичко еко, умно и зелено е секси!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Един от новите играчи на "Ботев" (Пд) Лазар Марин ще пропусне мача с "Лудогорец". Двубоят е от 15,00 ч. в Разград. Защитникът е с контузия от мача със "Славия" (2:0). Той е с пукната кост на предмишницата. Лечението на травмата ще отнеме повече от седмица и бекът ще пропусне следващите две срещи на "канарчетата".

Самюел Умтити се завръща в редиците на "Барселона" за битката с "Олимпик". Френският защитник изненадващо попадна в групата на старши треньора Ернесто Валверде за гостуването в Лион. 25-годишният футболист не е играл от близо 3 месеца, след като получи контузия в лявото коляно. Все още не е ясно дали ще се рискува с неговото включване като титуляр

Арабският принц Мохамед бин Салман няма да купува "Манчестър Юнайтед". От кралския двор категорично отрекоха появилите се информации. През уикенда на Острова гръмнаха, че престолонаследникът в богатата на петрол Саудитска Арабия е готов да плати 3,8 млрд. паунда за 100% от акциите на "червените дяволи".