4 идеи за еднодневни разходки в близост до София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7020097 www.24chasa.bg

Даваме ви 4 идеи за разходки и отдих сред природата в близост до София. Селата Бистрица и Локорско и техните околности, Лозенската планина и Люлин планина предлагат едновременно красива природа, местенца за пикник и някои местни забележителности, които си струва да посетите.

Информацията е събрана от „Енциклопедия „София”, ще ви помогне в избора на дестинация и ще ви информира за основните забележителности и особености, които да търсите на съответните места.

1. Бистрица и нейните околности

Бистрица отдаван се е превърнала в предпочитано място за живеене от софиянци. Хем е в планината, хем е близо до големия град. Какво обаче знаете за самото село и неговите околности, за манастирите и природата в близост до него?

БИСТРИЦА. Село в Столична община, район „Панчарево”. Разположено е на 16 km южно от София, в североизточните склонове на Витоша, на 910 m надморска височина. Населението е 4983 жители (2014 г.). През селото протичат река Бистрица и притокът u Янчовска река, която се влива в нея в центъра на селото. Селото се развива като планински курорт и вилна зона на София; изходен пункт е за туризъм във Витоша. По трасето на Рилския водопровод, който минава над Бистрица, е изградена туристическа алея. Над селото е резерватът „Бистришко бранище” – част от природен парк „Витоша”. Землището на Бистрица е включено в защитена екологична зона по Натура 2000 „Витоша”. Селото възниква като рударско селище в котловината близо до с. Горубляне, по-късно се премества на днешното място. Споменава се в османски регистри от средата на XV век. Днес в Бистрица има средно общообразователно училище (първото училище е открито през 1865 г.), читалище „Св. цар Борис I” (основано през 1909 г.) и църква „Св. Георги”, издигната в началото на XX век на мястото на разрушения през 1382 г. Бистришки манастир „Св. Никола” (главен манастир в Софийската Мала Света гора). През 1936 г. се създава фолклорната група „Бистришка четворка” – първият оркестър за народна музика в България, през 1949 г. – групата за автентичен фолклор „Бистришките баби” (включена в списъка на световното нематериално културно наследство към ЮНЕСКО). В центъра на Бистрица е паметникът на родения тук Никола Крушкин–Чолака, книжар и революционер, обесен от турските власти в София през 1877 г. Паметник на загиналите във войните. В близост са едни от най-старите манастири в Софийската Мала Света гора – Бистришкият манастир „Св. св. Йоаким и Анна” и манастирът „Св. Петка” (от X век, разрушен е през XIV век; възстановен е през XX век).

БИСТРИШКИ МАНАСТИР „СВ. СВ. ЙОАКИМ И АННА”. Намира се в местността Мали дол на Витоша, на около 2 km югоизточно от с. Бистрица. Част от манастирите на Софийската Мала Света гора. На мястото на днешния манастир през IX–X век е съществувал друг манастир – „Св. Петър”, разрушен от турците през XIV век. Днешната манастирска църква е осветена през 1950 г. Тя е издигната върху могилен некропол, като под наоса е вградена антична гробница (от IV век), в която се слиза по каменни стъпала откъм притвора. Жилищните сгради са построени в периода 1965–1977 г.

„БИСТРИШКО БРАНИЩЕ”. Биосферен резерват в Природен парк „Витоша”, един от най-старите в България (от 1934 г.). През 1977 г. ЮНЕСКО го обявява за биосферен резерват. Разположен по североизточния склон на Витоша, под върховете Скопарник и Резньовете, между 1400 и 2283 m надморска височина. Обхваща водосборните басейни на реките Бистрица и Янчовска. Почти половината от площта на резервата (общо 1061,6 ha) са смърчови гори, останалата част – субалпийски тревни формации, скали и каменни реки. Средната възраст на гората е 120–140 години, а най-старите смърчови дървета са на 160–170 години. В резервата се срещат голям брой ендемични и редки растения (бяла мура, витошко лале, жълта тинтява и др.).

2. В Лозенския манастир отсядал Васил Левски

Знаете ли, че в древността в Лозенската планина са се добивали въглища и руда? Тук има и други значи, че планината и била обитавана от векове. Най-впечатляващият от тях е крепостта Урвич.

ЛОЗЕНСКА ПЛАНИНА (Бърдо). Малка планина в непосредствена близост до София, северозападен дял на Ихтиманска Средна гора. Прорязана е от множество пътеки и пътища, които я правят лесно достъпна по всяко време на годината. Най-висок връх е Попов дял (1190 m). Билото u е заравнено, склоновете са покрити с широколистни гори, храсти и пасища. За опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна е обявена защитената екологична зона по Натура 2000 „Лозенска планина”. От планината извират река Ракита и някои притоци на Искър и Габра. В древността природните богатства на планината се експлоатират, тук са добивани въглища и руди. В северното подножие, под и край Панчаревското езеро, има термални минерални води, използвани от древността. По склоновете на планината са разположени няколко села, част от Столична община – Герман, Лозен, Долни Пасарел. Лозенска планина е богата с история – върху скалисто място над река Искър са останките от средновековната крепост Урвич, защитавала подстъпите към Средец; част от Софийската Мала Света гора са Лозенският манастир „Св. Спас”, Германският манастир „Св. Иван Рилски”, Панчаревският манастир „Св. Никола Летни” и Пасарелският манастир „Св. св. Петър и Павел”.

ЛОЗЕНСКИ МАНАСТИР „СВ. СПАС”. Намира се в Лозенската планина, под връх Половрак (1182 m), на 5 km източно от с. Лозен, Столична община. Манастирът е със статут на национална културна ценност. Част от Софийската Мала Света гора. Създаден е вероятно по време на Второто българско царство, разрушен е през 1382 г. с превземането на крепостта Урвич. През ХVII век е възстановен, в манастира действа книжовна школа, през ХVIII век е разрушен отново. Последното възобновяване на манастира е от 1821 г., когато върху старите основи е изградена църквата „Св. Възнесение Господне” (запазен е възпоменателен надпис). През Възраждането храмът е увенчан с три високи купола (1868 г.). Първото изписване на църквата е от 1847 г.; средствата дава тогавашният игумен на манастира отец Киряк (запазен е негов ктиторски потрет от 1868 г.). Второто изписване (от 1869 г.) е от самоковския зограф Никола Образописец и негови ученици. Тематиката е патриотична – преобладават образите на български светци и духовници. Манастирът е свързан с националноосвободителните борби; в него е отсядал Апостола на свободата Васил Левски.

3. Църквата „Св. Николай Чудотворец” в Локорско с ценни стенописи и икони

Освен, че в околностите на Локорско природа е много красива и идеална за съботно-неделни разходки и има страхотни маршрути са колоездене, то в селото можете да разгледате и църквата „Св. Николай Чудотворец”, построена през 1834 г. с уникалните й и автентични стенописи и икони.

ЛОКОРСКО. Село в Столична община, район „Нови Искър”. Разположено е на 15 km североизточно от София, в югозападното подножие на Софийска планина (Западна Стара планина), на 590 m надморска височина. Населението е 602 жители (2014 г.). В землището на Локорско е защитената местност „Турченица”, обявена за опазване на иглолистните гори в района. Спирка на жп линията София–Илиянци–Столник–Карлово. Селото се споменава в османски документи от ХV век. Братята Шкорпил правят археологически проучвания в района и описват намерените артефакти. Запазена е църквата „Св. Николай Чудотворец”, построена през 1834 г. (притворът е добавен през 1866 г); има ценни стенописи и икони на самоковските зографи Коста Вальов и Димитър Зограф; обявена е за недвижима културна ценност. През 1899 г. е основано читалище „Христо Витков”. Има къща музей „Академик Дончо Костов” (агроном и генетик, роден в Локорско), костница братска могила, военен мемориал.

4. Люлин планина – любима дестинация за кратък отдих на софиянци

Красивата природа не е единственото, с което Люлин планина привлича туристи. В нея са разположени няколко манастира, които определено си струва да разгледате.

ЛЮЛИН. Планина югозападно от София, между Софийската и Пернишката котловина. От Витоша я дели Владайският пролом на Владайска река, от планината Вискяр – Радуйската седловина. Най-високият връх е Дупевица (1256 m). Билото на планината е високо и заоблено, склоновете са стръмни, рязко очертани. От Люлин извират няколко леви притока на река Искър. Макар и по-малко популярна от Витоша, Люлин планина е една от дестинациите за краткотраен отдих на софиянци. Интересни места за посещение са местностите Манастирски ливади и Добринова скала, Люлинският манастир „Св. св. Кирил и Методий”, Дивотинският манастир „Св. Троица”, Клисурският манастир „Св. Петка”, Владайският манастир „Св. Петка”. В подножията на Люлин са разположени кварталите Княжево, Горна баня и Суходол, селищата Банкя, Иваняне, Клисура, Мало Бучино и Владая, част от Столична община. През Бучинския проход, който разделя планината, преминава автомагистрала „Люлин”.

ЛЮЛИНСКИ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (Горнобански манастир). Разположен е сред вековна букова гора в Люлин планина, на 6 km от софийския квартал Горна баня. Част от Софийската Мала Света гора. Основан е около средата на ХIII век. Известен е и като „Св. Крал”, защото през ХV век в него се съхраняват мощите на канонизирания за светец сръбски крал Стефан Урош II Милутин, впоследствие пренесени в църквата „Св. Неделя” в София. Манастирът неколкократно е разрушаван и възстановяван. Днешната църква е издигната през 1875 г. върху старите зидове, през 1877 г. е изографисана. По същото време е построено и двуетажно крило с чардаци и килии за монасите (унищожено при пожар през 1972 г.).

Из „Енциклопедия „София”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.