Планинският бегач Калоян Пейчев пробягва 1300 км за 26 дни с възпалени глезени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7024816 www.24chasa.bg
Калоян Пейчев-Кофето минава маршрута Ком-Емине за 11 дни. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Част от маршрута тича бос, а най-големите опасности не са мечките, а овчарските кучета

“Голямото Е” – така се нарича съвкупността от трите най-дълги планински туристически маршрута в България - Е3 (Ком - Емине), Е4 (Витоша - Рила - Пирин - Славянка) и Е8 (Рила - Родопи). Те са с обща дължина 1264 км и сумарна денивелация над 80 000 метра, а в края на юли планинският бегач Калоян Пейчев-Кофето измина цялото това разстояние за рекордните 26 дни.

Той стана първият човек, който пробяга “Голямото Е” за толкова кратко време и то без външна подкрепа, поддържащи екипи и без хранителни добавки, стимуланти и химически препарати. Започва приключението на 20 юни и средно всеки ден изминава по 53 км, като през цялото време е с 7-килограмова раница на гръб. В нея носи чифт сухи дрехи, телефон, джипиес, дъждобран, храна и вода. “Основно се хранех със сандвичи през деня, защото в хижите няма голям избор от храна. Трудно може да се намерят ядки и енергийни барчета”, казва Пейчев.

Обикновено само за Ком – Емине са нужни 20 дни за преминаване, а Пейчев успява да го прекоси за 11. Първоначалните планове са да успее да мине тежкия маршрут за 10 дни, но получава контузия. “Явно съм стъпил някъде накриво и ми се възпали левият глезен. Започна да боли и да се подува, затова ми се наложи да забавя темпото”, казва Калоян и добавя, че малко след първата контузия получава втора. Възпалява му се и десният глезен от претоварване. След тежкия маршрут прави 2 дни почивка в София. Посещава физиотерапевт, успява да се възстанови бързо и продължава с другите два маршрута – Е4 и Е8. 

“Около 30-40 км

бягах бос

Точно последните километри от Ком - Емине бяха много кални. Калта полепва по обувките, няма къде да се изчистят и това тежи допълнително. Тогава събух маратонките и бягах бос през калта”, разказва Калоян Пейчев. Практикува босото бягане от 6 г. През 2012 г. се включва в предизвикателството “Стара Планина – 100 км за 24 часа”. Преходът е от хижа “Мазалат” до хижа “Ехо”. По пътя си контузва коляното. Човекът, който финишира първи му казва, че контузията е много често срещана сред бегачите на дълги разстояния, и Калоян започва да търси причината за това. “Много се чудих дали не ползвам правилните маратонки, или е нещо друго. След доста четене установих, че босото бягане е нещото, с което всеки човек е надарен”, казва Кофето, а най-дългото разстояние, което преминавал без обувки, е 45 км.

Всеки знае, че не е добра идея да си сам в планината. Горите крият своите опасности като мечки например. “Беше ми станало навик да подвиквам и пляскам с ръце на всяка минута. В Родопите

видях следи от мечка

и една, която

бягаше от мен,

но тя беше на 200 метра”, казва Пейчев. Оказва се, че най-опасните планински обитатели не са мечките, а овчарските кучета. Те пазят стада с овце и стават особено агресивни, ако някой навлезе в територията им. “В Родопите беше нещо страшно. Адски много кучета имаше там и всекидневно съм водел битки. Те особено много се плашат от движението да се наведеш да вземеш камък от земята. Асоциират го с нещо болезнено”, разказва Кофето. 

Нито контузените глезени, нито калта или овчарските кучета са най-големият проблем. “Най-големите ми трудности определено бяха свързани с всекидневното ми мотивиране да тръгна и да изпълня планирания преход”, казва Калоян Пейчев. Всяка сутрин той става между 5-6 часа сутринта и започва да оправя багажа си, което му отнема по 2 часа.

Идеята да премине “Голямото Е” се ражда още през лятото на миналата година. Тогава тренира за скоростно преминаване на маршрута Витоша - Рила - Пирин - Славянка. “Човек, докато бяга в планината, му минават какви ли не щури мисли през главата и се зачудих дали е възможно да се минат трите най-големи маршрута в рамките на двадесетина дни”, разказва Калоян Пейчев. Прави няколко месеца старателно проучване, настройва се психически, тренира всеки ден и през октомври обявява, че ще се опита да постави рекорда.

Пейчев се възползва от всяка възможност в планината. Освен планинското бягане той е и планински водач, екстремен скиор и планински колоездач. Всички екстремности, които прави в планината, са риск за здравето и дори за живота му. “Колкото и далеч да стигне човек в екстремностите, това не е проява на глупост.

Глупост е да си

мислим, че ще

живеем вечно”,

казва Кофето и добавя, че често пътува из Алпите. Изкачвал е Монблан през 2014 г. и се спуска от върха със ски. “Цялото спускане е около 3100 вертикални метра и продължи близо 2 часа. Минахме през почти всички видове сняг - от заледен до много мек”, разказва Пейчев. През 2011 г. обикаля Алпите за 16 дни и изкачва четирихилядника връх Бернина, но красотите из планините в чужбина остават несравними с тези в България. “Нашите планини с много по-диви и това продължава да ме кара да остана планински водач у нас”, казва Калоян Пейчев и добавя, че мечтае да покорява върхове в Хималаите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,