Адвокат на звезди измисли 10 въпроса за стабилен брак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7024831 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Баронеса Шакълтън е защитавала в съда Пол Маккартни, Мадона и Лиъм Галахър

Един от най-известните адвокати по бракоразводни дела във Великобритания баронеса Фиона Шакълтън изненада клиентите и почитателите си с необикновено начинание. Заедно с учени от университета в британския град Ексетър тя създаде въпросник, на който двойките е добре да си отговорят, преди да влязат в сериозни отношения, за да намалят риска от раздяла.

Шакълтън, която има над 40 години адвокатска практика, разказа, че повече от половината от нейните клиенти са разбрали, че са фундаментално несъвместими със своите партньори, малко след сключване на брак. Затова тя решила да изхарчи част от парите си, за да спонсорира специално изследване, което да очертае кои са основните критични въпроси, на които партньорите е добре да си отговорят в началото на връзката, за да си спестят разочарования в бъдеще.

В него са участвали 43 двойки, женени от поне 10 години или разделили се през това време, както и десет, които са живели повече от 15 г. с представител от същия или другия пол. Интервюирани са и 10 адвокати и посредници по бракоразводни дела, както и двама съдии. На основата на всички направени анкети са се очертали

пет основни фактора

за дълготрайност на

връзките:

приятелство, уважение, общи интереси, реалистични очаквания и чувство за хумор.

“Окрихме, че стабилните връзки са изградени на здраво приятелство. Обикновено и двамата работят активно за поддържане на добри взаимоотношения помежду си, като редовно обсъждат проблемите и подхождат прагматично, търсейки решение на конфликтите. Партньорите в такива връзки страшно обичат своята половинка, знаят какви са нейните отрицателни страни, но гледат на нея предимно като на добър човек. Научили са се как да предвиждат настъпващите промени и се държат един за друг, за да преодолеят трудни времена. Повечето от тях са изградили свои мрежи от роднини и приятели, които да ги подкрепят в това пътешествие”, казва Йън Юинг от правния факултет на университета в Ексетър. По думите му изследването е оформило 10 основни пункта, на базата на които са разработени критичните за семейно щастие въпроси. (Виж по-долу.)

“Разбира се, всяка двойка е различна и е важно партньорите да изградят отношения, които имат смисъл за тях, но открихме, че има общи неща, на които се дължат процъфтяващите взаимоотношения”, казва проф. Ан Барлоу, която е специалист по семейно право и ръководител на изследването. Ето кои са те:

Да избираш внимателно: Много от анкертираните участници в успешни връзки са заявили, че първоначално са били приятели. Интимните им отношения са се развили бавно и те внимателно са обмисляли дали да влязат в сериозен съюз. Приятелството е помогнало на много от тях да преживеят трудни моменти като загуба на близък или изневяра. Разпадналите се връзки обикновено не са започнали с приятелски отношения.Да бъдеш реалист.

Стабилните партньори

имат реалистични

очаквания от своя

брак

или взаимоотношения. Много често те са оформени от примера от родители или други роднини. Знаят, че не всичко ще бъде лесно и че трябва да работят и развиват своята връзка, и са готови да потърсят професионална помощ, ако се наложи.

 Да виждаш най-доброто у другия. Хората, които са с успешна връзка, страстно обичат половинката си и проявяват разбиране към нейните отрицателни страни, като любовта им става по-силна с течение на времето.Да работиш за по-добра връзка. Това не е толкова трудно, ако двама души си пасват добре. Важното е да намират време да бъдат заедно, както и да си позволяват всеки да се вижда със свои приятели и да преследва индивидуални интереси. Необходими са и малки, но редовни жестове, чрез които другият разбира колко е обичан и ценен от своя партньор. Да бъдеш отдаден. Да държиш на връзката като форма на взаимност, а не толкова на институцията брак. Винаги говорете помежду си. Успешните двойки

намират време

да говорят

за своето всекидневие или за по-сериозни проблеми, когато това се налага, и това открито общуване води до интимност.

 Да изградиш връзка, която е добра и за двама ви. Получава се чрез създаване на отношения, които се харесват и от двамата партньори, като обикновено те пренебрегват културни или обществени норми, за да направят това. Няма само един модел за успешна връзка, посочват учените от университета в Ексетър.Да се приспособиш към промяната. Умението се корени в това да се мисли и действа като екип. Когато партньорите се държат един за друг по време на трудни периоди, това много често прави техните взаимоотношения по-здрави.Да изградиш мрежа за подкрепа. Става дума за групи от роднини или приятели, които подкрепяни обогатяват живота на двойките. Особено жените често се опират на своите майки, сестри или приятелки.

Анкетираните адвокати и съдии пък са помогнали да се очертаят основните четири причини за разводите. Според направените анализи от университетските учени първите две - несъвместимост и нереалистични очаквания, могат да бъдат избегнати, преди двойките да влязат в сериозни отношения, ако взаимно си зададат подходящи критични въпроси. Вторите - неуспехът да се справяш с проблеми и да изграждаш отношения, по-скоро се дължат на липсата на умения за общуване, които в много случаи могат да бъдат преодолени и на по-късен етап. Трябва обаче да се има предвид, че съществуват редица стресиращи фактори, които подлагат на изпитание всяка връзка. Такива са загуба на близък, изневяра, финансови трудности или да станеш родител. Преодоляването им изисква и двамата партньори да имат добри умения за общуване. Ако единият не е достатъчно готов, има риск от разпадане на връзката.

“Идеята ни е резултатите от проучването да бъдат представени в училища и да помогнат на учениците да разберат как да се предпазват от лоши връзки”, казва Шакълтън. По думите ѝ най-нещастни от разводите са децата и ако това изследване успее да предотврати част от тях, нейните пари за провеждането му ще са добре похарчени. Баронесата е сред най-високоплатените адвокати на Острова. Твърди се, че хонорарът ѝ е 550 паунда на час (1208 лв). Преди години даже имаше проверка дали не е надписвала със стотици лири сметките на някои свои клиенти, сред които и Пол Маккартни. Не бе разкрито нищо, тъй като всички заявиха, че са доволни от нейните услуги. Освен певеца от легендарната група “Бийтълс” тя е защитавала при разводите им поп-звездата Мадона и фронтмена на “Оуейсис” Лиъм Галахър.

Шакълтън е възпитаничка на университета в Ексетър и е смятана за един от най-блестящите адвокати във Великобритания.

Нейни клиенти са

британските принцове

Уилям и Хари, както и

баща им принц Чарлз

Баронесата смята, че ще е много полезно редом със сексуалното възпитание и обучението колко опасни са например наркотиците и алкохолът, децата да бъдат образовани и колко сериозно нещо е бракът или трайната връзка. И когато пристъпват към тях, да е със съзнанието, че правят крачка за цял живот. “Ако мислят за това и за практичността на брака, а не за любов, бяла рокля или как да избягат от дома си, вероятно няма да имам толкова много работа”, казва топадвокатката пред Би Би Си.

Тя се обяви и за промяна в английското бракоразводно законодателство с цел по-лесно даване на развод. Поредното доказателство за тезатаиѝ дойде само преди дни, когато върховният съд на страната отказа на 68-годишна жена да се разведе. Тини Оуенс иска да напусне своя съпруг Хю, защото се чувства нещастна, но той ѝ отказва развод. Според английското законодателство съдът може да разреши раздяла без взаимно съгласие само ако единият от партньорите докаже, че бракът се е разпаднал заради прелюбодеяние, неразумно поведение или изоставяне. Така единственият начин на Тини да се отърве от Хю е да живеят разделени 5 г. и отново да се явят в съда. По думите на баронеса Шакълтън подобни изисквания принуждават голяма част от двойките на Острова да преувеличават причините за развода си или да търсят взаимно съгласие, че е необходима раздяла.

Кои са въпросите към партньорите, за да бъдат щастливи заедно

1. Аз и моят партньор добър екип ли сме?

2. Имаме ли силна основа на приятелство?

3. Искаме ли едни и същи неща от живота, както от нашата връзка?

4. Очакванията ни реалистични ли са?

5. По принцип виждаме ли най-доброто един в друг?

6. Стараем ли се и двамата да поддържаме нашата връзка жива и интересна?

7. Смятаме ли и двамата, че можем да обсъждаме нещата свободно и да споделяме, когато възникне проблем?

8. Готови ли сме заедно да преодоляваме трудни моменти?

9. Когато се сблъскваме със стресиращи ситуации, ще се съберем ли, за да ги преживеем?

10. Има ли всеки от нас близък кръг от хора, които да го подкрепят в трудни моменти?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.