Великолепна седморка секссимволи, родени от телевизията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7044078 www.24chasa.bg
Юлиан Вергов

Днешните актьори

стават звезди

след участия

в тв сериали

Може би по времето, когато американски журналист първи измисля думата секссимвол за актьор в Холивуд, министърът на културата на СССР Екатерина Фурцева произнася знаменитата си реплика: “В Съветския съюз няма секс!”.

Затова в онези години в американското кино имаше секссимволи, а в социалистическото - заслужили и народни артисти.

Защото във визитката на всеки секссимвол зад океана влизаха и многобройните му любови, похождения, женитби и разводи, а социалистическият морал не търпеше такива волности. Нямаше как във вестниците и списанията да се напише, че българските жени са влюбени и припадат по Апостол Карамитев или че Стефан Данаилов “мокри сънищата” на ученичките.

Е, после “ледът се пропука, господа комунистически идеолози!”, както би се провикнал великият Остап Бендер, и през години като секссимволи бяха титулувани актьорите Иван Иванов, Чочо Попйорданов, Георги Стайков, Христо Шопов, Ивайло Герасков и др.

Да си секссимвол в киното е приятно, но не е лесна работа. Първо, природата трябва да те е създала красив (хубав, чаровен, магнетичен, харизматичен, сексапилен, мачо). Второ, господ трябва да те е дарил с талант, с който да омагьосваш от екрана зрителите и да караш зрителките да се влюбват в теб. Трето, да попаднеш на режисьор, които да ти даде шанс да направиш силни и вълнуващи роли. Четвърто, да не се главозамаеш след първия си успех, а да продължиш да се развиваш от филм във филм. И, пето - да се намери поне един журналист, който да те нарече секссимвол и публиката да се съгласи с него.

Има ли секссимволи българското кино

днес и кои са те?

Ако вярваме на писанията във вестници, списания и сайтове - има, и то много. Въпреки че само допреди няколко години българското кино беше в колапс, а новите филми не се радваха на особен зрителски успех.

Откъде тогава толкова секссимволи?

От телевизионните сериали. Да, българските актьори днес стават популярни не толкова от филмите и театралната сцена, колкото от участия в сериали като “Стъклен дом”, “Под прикритие”, “Фамилията”, “Дървото на живота”, “Седем часа разлика”, “Четвърта власт”, “Революция Z: Секс, лъжи и музика” и др.

Ние преброихме седем актьори, най-често определяни като секссимволи днес. Ваше право е да се съгласите с този списък, да задраскате някои от имената или да добавите други.

Ето я “великолепната седморка” от най-актуалните секссимволи днес, подредени по възраст: Юлиан Вергов, Асен Блатечки, Деян Донков, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Калин Врачански, Ники Илиев.

Всичките те са родени през 70-те и 80-те години на миналия век. Всичките (почти) са се снимали и продължават да се снмита в много чуждестранни продукции. И всичките - кой повече, кой по-малко, са станали звезди благодарение на телевизионните сериали.

Юлиан Вергов (1970)

Не е възпитаник

на НАТФИЗ

Освен че е доайен на седморката, Юлиан Вергов е единственият, който не е завършил НАТФИЗ. Той е “продукт” на театралния колеж “Любен Гройс”, в който кандидатства, когато вече е на 28 години и си мисли, че безнадеждно е изпуснал всички влакове. Цветана Манева обаче го оценява като човек с талант и възможности.

Когато през 2001 г. навлиза в професионалните артистични среди, Вергов не познава никого и никой не го познава. А когато стане дума за млад актьор, обикновено първият въпрос е: “Този в класа на кого е завършил?”

През 2002 Би Ти Ви излъчва ситкома “Тя и той”. Вергов е Мартин, Тя - Силвия, е Стефания Колева. Мартин и Силвия са заедно над 10 години, но не са женени. Сериалът разказва всевъзможни перипетии от техния живот. Формулата “добър сценарий - сочен диалог - красиви и добри актьори” сработва и на българска земя.

През 2001 г. стартира сериалът “Стъклен дом”. В него Вергов играе гадняра Николай Жеков. Зрителите обаче не знаят, че тогава Юлиан се колебае дали да приеме ролята. След “Тя и той” актьорът заживява с чувството, че зрителите трудно ще възприемат като друг. След дълго умуване Вергов намира ключа за ролята на Николай Жеков. Той прави образ, който няма нищо общо с представите за него от героя му в “Той и тя”, а и от образите в другите филми.

В живота Вергов не обича моловете и не ходи в тях. Предпочита малки магазинчета, особено когато е хубаво времето.

Никола Савов се казва героят му в друг тв сериал - “Революция Z: Секс, лъжи и музика”. Учител е по физика, по него си падат и ученичките, и учителките. Актьорът признава: “Савов е един от малкото герои, с които имам общи черти: харесвам музиката, която слуша, отношението му към младите, това, че не се взема на сериозно. Също пуша и пия. И също на моменти реагирам доста първично!”

Юлиан Вергов е снимал любовна сцена със самата Мила Йовович във филма “Четвъртият вид”. Режисьорът остава доволен от играта му, надяваме се, че Йовович също е била удовлетворена. А Вергов заявява, че е готов да се снима и с Моника Белучи - може филмът и да не е любовен, стига да са заедно в главните роли...

Вместо с Моника обаче сега в шестия сезон “Откраднат живот” Вергов ще прегръща колежката си Ани Пападопулу. За огромна радост на почитателите на сериала неговият д-р Банков се завръща.

Асен Блатечки (1971)

Спори с Ламбо

за сериала

“Фамилията”

Асен се снима в няколко тв сериала - “Едно дете в повече”, “Стъклен дом”, “Фамилията”, в италианския “Дело по съвест” и др. Още като студент той си дава сметка, че машината за популярност е телевизията. Веднъж го снимат в един скеч за предаването “Ку ку” - като селянин чете аграрна прогноза за времето.

Вечерта след излъчването на скеча по телевизията той извежда кучето си на разходка на една поляна в “Младост” и чува как младеж, който се целува с гаджето си на една пейка, го вижда и казва: “Гледай, гледай, това е оня, дето участва в “Ку-ку”.

Ситкомът “Морска сол” е заснет по негова идея. В него Асен Блатечки се снима с Тодор Колев го определя това като уникално преживяване. Невероятно удовоствие и школа по актьорско майсторство едновременно. Асен се смята за щастливец, защото през годините пред камерата или на сцената има шанса да играе с Наум Шопов, Асен Миланов, Васил Михайлов, Ицко Финци, Стефан Данаилов.

Асен е поканен да участва в сериала “Стъклен дом” още в първия сезон. Той отказва на режисьора Виктор Божинов с аргумента, че повече не иска да се снима в сапунени сериали. Но като гледа още първата серия, се уверява, че сериалът е със съвсем друга марка.

Обажда се на Виктор Божинов и му казва, че ако напишат роля, която да му хареса, е готов да се включи в приключението “Стъклен дом”. И през втория сезон се появи постоянно пушещият бивш затворник Чарли, брат на бизнесмена Христо Атанасов (Георги Кадурин). А година преди това Асен отказал цигарите. Но нали изкуството иска жертви, пропушва пак.

Участието в сериала “Фамилията” първоначално го кефи много. Ролята му на журналист, който трябва да напише книга за живота на бизнесмена, му харесва и му дава възможност за силна изява. А партньорството с Мастера - неговия учител Стефан Данаилов, е истинско предизвикателство и удоволствие едновременно.

Притеснения от могъщата фигура на актьора Данаилов Асен няма. Наясно е, че като ученик още не е надминал учителя си, но със самочувствие спори с него при решаването на някои от епизодите. Според Блатечки сериалът започва силно, но постепенно се спихва. Пак главно заради липса на достатъчно пари.

Деян Донков (1974)

С комплимент

от Лили Иванова

Динката, както наричат актьора, също дебютира в тв сериал. В нашумелия навремето “Дунав мост” (1999), той се появява в малка роля на барман. За нея си спомня само, че я снимат в билкова аптека на ул. “Шишман” за около половин ден. Но след вече погълнатия сценичен прах в душата на младия актьор влиза и магията на киното.

Деян е от щастливците, чиято кариера в театъра и киното започва по едно и също време и върви възходящо. Обяснението за това се крие в една-единствена дума - талант. През същата 1999 г., когато излиза “Дунав мост”, Донков изиграва ролята на Валмон в постановката “Опасни връзки” на Военния театър и получава “Аскеер” за изгряваща звезда.

През 2001 г. Николай Волев му поверява ролята на ченге с прякор Шерифа в сериала си “Огледалото на дявола”. С Христо Мутафчиев, с когото са приятели от студенството, правят чудесен дует. “Комфортно се чувствах в тази роля - казва Деян. - Наскоро си пуснах сцената, в която ме убиват. Тя е доста дълга и сложна и ме изкефи, че добре съм я направил. Изглежда истинска, достоверна, силна сцена...”

Явно и режисьорите са впечатлени от изпълнението на актьора, защото след това в близо десетина филма Деян играе полицай, офицер или човек от правораздаването: “Подгряване на вчерашния обяд”, “Откраднати очи”, “Изпепеляване”, “Разследването”, “Цветът на хамелеона”, в сериала “Под прикритие” и др.

“Избират ме за полицейски роли, защото може би им изглеждам суров, страшен, по-мрачен, по-ръбат. Може би трябва вече да отказвам такива роли?!”, коментира с усмивка Деян.

“Изпепеляване” (2004) е филм, който заема особено място в творческата биография на Деян Донков. В него той играе ролята на следователя Методи Савов, един истински злодей от страшните времена в края на 40-те и началото на 50-те - годините на среднощните арести и свирепите концлагери. Героят му е първичен тип, който много обича да яде. Храната за него не е само потребност, но и удоволствие, страст. И както лакомо се храни със супа, лук, орехи и каквото там намери, така иска лакомо и наведнъж да изконсумира сексуално Калина, героинята на Параскева Джукелова.

След премиерата на “Изпепеляване” във Военния театър Динката среща Лили Иванова във фоайето. Във филма тя изпълнява песента “Дива луна”. “Вие ли сте Деян Донков?”, пита Лили. “Да, аз съм”, отговаря Деян, леко смутен от близостта на любимата си певица. “Много хубаво изнасилвате...”, казва усмихнато Лили Иванова. И досега Донков смята тези думи на естрадната легенда за изключителен комплимент.

В театралните и киносредите казват, че Деян Донков е като пластилин - добрият режисьор може да направи от него какъвто си иска образ: див и необуздан, хладен, кротък, безчувствен, фин и интелигентен...

“Да, обаче само с моя помощ! - уточнява актьорът. - Ако аз разреша. Ако стане симбиозата между мен и режисьора. Много ми е лесно със Сашо Морфов и Теди Москов, защото те фино усещат нагласата и чувствителността ми. Понякога рамкират свободата на поведението ми, но пък в тези рамки мога да правя каквото си поискам...

Владимир Карамазов (1979)

Няма време за жени,

много е зает

Неговото истинско име е Владимир Александров. Артистичния псевдоним с фамилията на героя на Достоевски му дава режисьорката Лилия Абаджиева, когато той трябва да изиграе ролята на Ромео.

Карамазов завършва НАТФИЗ през 2002 г. и веднага постъпва в трупата на Народния театър, в която по принцип не се влиза лесно.

Участва в много постановки и бързо печели любовта на театралната публика в България.

През 2010 и 2013 г. постановката “Казанова - реквием за любовта”, в която той играе ролята на Казанова, се представя много силно на театралния фестивал в Авиньон, Франция. Карамазов впечатлява с актьорския си талант и френската публика и френските критици.

Актьорът дебютира в сериала “Тя и той”, като Дани. Но за разлика от колегите си от тази “великолепна седморка” изминава малко по-различен път до голямата си популярност и званието секссимвол. Пак става през телевизията, но като водещ на риалитито “Сървайвър”. Той води четири пъти в екстремното предаване по Би Ти Ви - от Доминиканската република, Панама, Филипините и Камбоджа.

През 2013 г. идва голямата телевизионна роля - на Панто Колев в семейната сага “Дървото на живота”.

В театралните среди наричат “мечки” актьорите, станали популярни след телевизионни роли Те често са канени от режисьори в провинциални театри, та с присъствието си да доведат повече публика.

През 2013 г. Владимир Карамазов, Захари Бахаров и Юлиан Вергов създават продуцентската компания “Трите мечки”. Първата им постановка е “Арт” на Ясмина Реза - копродукция със Сатиричния театър. След премиерата в столицата тримата приятели организират турнета из страната. Миналата година тримата пуснаха мечките си да пасат в резервата в Белица.

През 2010 г. Карамазов печели приза “БГ модна икона” за най-елегантни българи за 2010 г. А още от първото издание през 2013-а всяка година е сред номинираните в конкурса “Ерген на годината” - раздел “Шоубизнес”. Само той и Калин Врачански са ергените сред седморката.

В едно интервю признава, че не е сериозно обвързан с жена поради голямата си заетост. “Иначе не съм капризен - казва актьорът - и не съм от този тип мъже, които държат на салатката, ракийката и манджата. Моят проблем е, че не вярвам, че в днешно време хората могат да живеят заедно. Събират се за малко и лесно се разделят. Много държат на своята самостоятелност, не са склонни да правят компромиси в името на връзката си и са страшно изнервени. Това е пълна лудница...”

Предстои догодина да видим Карамазов в новия тв сериал “Дяволското гърло”, в който героят му разкрива мистериозно убийство. Пред “24 часа” актьорът призна, че му е било много трудно да го изиграе. “Затова, когато приключихме снимките, си казах, че това е един от върховете в професионалното ми развитие – и като преживяване, и като постигане на актьорски дълбочини. Смятам, че “Дяволското гърло” ще бъде един от най-стойностните проекти, правени в България през последните години...”

Карамазов описва ролята си като трагедийна, защото на героя му се случват не просто драми, а съдбовни събития – с неговото семейство, с близките му.

Актьорът знае руски и английски език. Негови хоби и страст са пътешествията, гмуркането и пистовите мотори.

Захари Бахаров (1980)

Българското кино

се набахари

2011 г. е знакова и звездна за актьора. Тръгва сериалът “Под прикритие”. В ролята на гангстера в престъпна група Иво Андонов още след първия сезон Бахаров става изключително популярен.

Ролята на Андонов е искана и от актьора Владимир Пенев, явно видял нейната мощ с предизвикателствата си пред актьора. След отказа Пенев се превъплъщава в ролята на положителния герой комисар Попов.

Захари Бахаров не направи мафиота Иво Андонов едностранчиво зъл, безскрупулен и брутален, показа и човешки черти в образа му. Той не е плосък, което щеше да го направи скучен и едностранчив и повече герой - знак, отколкото реален типаж.

Иво Андонов е човек с много тайни и затова трябва да се държи различно с хората. С апапите от групата се държи и говори по един начин, с Джаро - по-друг, с майка си, която лъже, че работи в автосервиз - по трети.

Когато снима филм или играе на сцената, Захари Бахаров спазва железен принцип - да не съди героя си, докато го играе. От проф. Азарян помни, че актьорът трябва да е адвокат на героя си. Това означава, че трябва да го познава, да знае мотивите за постъпките му и да го защитава на всякаква цена. “Никъде обаче не се казва, че адвокатът трябва да обича клиентите си или да одобрява постъпките им”, уточнява Бахаров.

В няколко от епизодите на сериала Захари партнира с брат си Явор. Това е второто им съвместно участие след филма “Цахес”. И по този повод се роди лафът “българското кино се набахари”.

През 2014 г. актьорът изпраща свой видеозапис на продуцентите на сериала “Игра на тронове”. Одобрен е за ролята на Лобода, водач на кръвожадно племе от гиганти, което идва от Далечния север зад Вала - там, където живеят канибали и зомбита. Играе в осмия епизод на петия сезон, който беше излъчен през април 2015 г.

На екрана е около 10 минути - размахва огромна брадва, която по думите му тежи 8 кг. С нея в страховита битка убива куп противници, докато сам не е съсечен от белите бродници. Боят е заснет в дълбока кал и след много репетиции и дубли.

И верен на стила си, който през годините на слава разви в отношенията си с медиите, добавя: “Нищо сензационно не ми се е случило, не съм станал приятел с големите актьорски величия, не съм се бутал да се харесам. Знам кой съм и какво мога, така че участието ми в този сериал не е нещо по-специално”.

Калин Врачански (1981)

Като Сергей и Капитан

Петко войвода

Роденият в Червен бряг и израсъл в град Роман актьор стана много популярен след участието си в сериала “Стъклен дом”. Така известни след главни роли в тв сериали стават Стефан Данаилов в “На всеки километър” и Васил Михайлов в “Капитан Петко войвода”.

Дебютът на Врачански е в друг сериал - “Патриархат” на Дочо Боджаков по сценарий на Георги Мишев.

В него Калин е порасналото момче Ран от “Момчето си отива” , което снима филм за рода си. Боджаков го избира заради интелигентното излъчване, което актьорът носи у себе си.

В “Стъклен дом” Врачански е в ролята на Камен Касабов, който се връща от чужбина и се влюбва в младата втора съпруга (Елена Петрова) на баща си (Стефан Данаилов).

Тогава в интервю за “24 часа” Калин заяви, че славата не може да го раздели с приятелката му Силвия, с която били заедно от години. Не позна. Но нали Джон Ленън казваше, че животът е всичко онова, което ни се случва, докато ние кроим планове за него.

Още докато сериалът вървеше, Калин си спечели прякора Д-р Хаус. Не само заради външната прилика с известния актьор Хю Лори, но и заради силната си игра. Прякора, разбира се, му го лепнаха журналистите.

През 2013 г. актьорът се снима в сериала “Дървото на живота”. Играе ролята на геолога мошеник Франц Винербергер. Героят му изглеждаше много правдоподобен на фона на събитията в провинциална България в началото на миналия век. И докато в “Стъклен дом” Калин прегръщаше красивата Елена Петрова, в “Дървото на живота” попадна в прегръдките на също така красивата Теодора Духовникова.

Врачански е сред традиционните любимци на жълтата преса. Постоянно му приписват любовни авантюри с известни жени. Последната (засега) е връзка с тв водещата Мариана Векилска, която актьорът категорично отрече.

В момента Врачански се снима в нов сериал - “Фалшив герой”. Действието се развива във Варна, а филмът е криминална комедия.

“Фалшив герой” ще стартира с 12 епизода по Нова телевизия. Проектът е част от стратегията на медийната група да подкрепя българските филми и сериали. Калин Врачански, който е звездата в сериала, казва за новата си роля, че е истинско предизвикателство, но и много се забавлява по време на снимките.

Ники Илиев (1981)

Орисан за кино

и телевизия

Баща му е режисьорът Бойко Илиев, а актьорът Георги Кадурин - негов вуйчо. Когато е ученик в ХІ клас, води предаването “МелоТВмания” по БНТ. Завършва френската гимназия в София и Нов български университет – специалност “Кино- и телевизионна режисура”.

През 2007 г. баща и син Илиеви снимат игралния филм “Кажи здравей на татко”. Бойко пише сценария, Ники го режисира и сам играе една от ролите. Филмът е създаден по едноименната театрална постановка на Анна Петрова.

През 2008 г. Нова телевизия започва излъчването на сериала “Забранена любов”, в който Ники е в една от главните роли. В края на 2009 г. телевизията спира излъчването на сериала, но Илиев вече е влюбен в Саня, която играе негова сестра. Една от първите им съвместни работи е озвучаването на третата част от анимационния филм “Играта на играчките 3”.

Ники Илиев печели конкурса на “Ню Бояна филм”, когато шеф там е Дейвид Варод, със сценария си “Стефи”. Но четири пъти Националният филмов център го отхвърля и отказва да го субсидира.

Младежът не се отчайва и последователно снима три игрални филма без финансова помощ от държавата. През 2012 г. е режисьор и играе във филма “Чужденецът”, в който успява да привлече звездата Кристоф Ламбер.

През 2014 г. режисира и играе в “Живи легенди” , в който участва и големият италиански актьор Микеле Плачидо. В края на 2017 г. излезе третият му филм - “Нокаут, или всичко, което тя написа”, за който пък си осигури американския актьор Гари Дурдан. Във всичките тези филми се снима и съпругата му Саня.

Най-горещата светска сплетня, която облиташе хай обществото през последните месеци, беше разделят ли се Ники Илиев и Саня след 6 години брак. Накрая на него, изглежда, му писна от всичко това и пред “24 часа” в началото на август потвърди раздялата. През 2017 г. Академията за мода го отличи с приза за най-стилни и успешни българи “BG модна икона”. А той започва подготовка за следващия си филм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.