Ели Гигова - най-образованата тв водеща

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7056311 www.24chasa.bg
ЕЛИ ГИГОВА

През лятото Ели Гигова отива на среща с генералния директор на БНТ Константин Каменаров и с Уляна Пръмова - шефа на дирекция “Информация” в телевизията. Те я питат дали би се съгласила да бъде водеща на сутрешния блок в новата му концепция, с която ще стартира през есенния тв сезон. “Аз

толкова

много се

зарадвах, че

веднага приех

- стори ми се много интересен вариант. А и БНТ е мястото, където познавам толкова много хора. Чувствам се, все едно съм се върнала у дома си”, казва тя.

Така от 3 септември тя е на екрана на обществената телевизия. Оттогава в сутрешния блок на БНТ 1 четирима водещи хем се редуват по определени теми, хем дават обобщение на актуалните събития от деня.

Сега Ели Гигова води сутрешния блок с Даниел Михайлов, Илия Илиев и Боряна Каменова. Четиримата веднага си пасват и не им трябват много тренировки, преди да излязат в ефир заедно. “Всички те са изключително приятелски настроени, за което много им благодаря. Освен това имат знанията да правят телевизия по най-добрия начин, така че се радвам, че работя с тях”, обяснява Гигова.

Ако има един проблем на сутрешния блок за нея, това е ранното ставане. За да е навреме в телевизията и да има възможност все пак да се подготви добре преди ефир,

Ели трябва да

стане най-късно

в 4 ч. В 5 ч трябва

да е влязла в

сградата на БНТ

и не след дълго е готова да каже “добро утро” на зрителите. Но е намерила решение и на ранното ставане. “Моят колега Илия ме съветва да поспя поне 2 часа следобед – не можем да си легнем много рано вечер, защото трябва да проследим събитията от деня”, усмихва се тя.

Гигова има богат професионален опит - освен като водещ на различни предавания е била в екипа на Илияна Йотова по времето, в което тя бе евродепутат. Освен това се е снимала като актриса в българския сериал “Фамилията” и в касови продукции като “Нюрнберг”.

Освен това е сред най-образованите журналисти у нас. Ели завършва аудио-визуална журналистика във френски колеж, след това и специалност “Международни комуникации” в Париж.

Още докато е студентка, се запознава с Димитър Шарков - режисьор на предаването “Под дъгата”, което върви по Канал 1. Там Ели за първи път става репортер. След това ѝ предлагат да води “Спортна треска” с Камен Алипиев-Кедъра. “Това беше големият старт на кариерата ми.”

Няколко години по-късно Нова тв кани Ели за водеща на сутрешния блок на мястото на Лора Крумова, а последно Гигова е водещ на студиото на БНТ за световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г.

Оттогава до тази седмица отсъства от ефира, но не защото няма предложения да се върне в него. Сама решава да насочи усилията си в друга посока – като сбъдне своята мечта да

завърши

магистратура в

най-старото висше

училище в щата

Ню Йорк

– Колумбийския университет. След много сериозна подготовка и тежкия изпит GMAT тя е приета да учи публична администрация с подспециалност международна политика.

От много време Ели иска да се занимава със сериозна журналистика - политическа и международна. “Когато отидох от спорта в Нова тв, се запалих по актуалните теми, за които допреди това не бях говорила в тв студио. След това дойде предложението от Илияна Йотова да работя за нея в Европейския парламент, което беше своеобразен първи ред за мен в световната политика - тогава виждаш нещата как се случват пред теб и дори си част от тях.” Докато е в ЕП, у Ели назрява решението да продължи образованието си в тази насока - да задълбочи и надгради познанията си в световната политика. Малко след това кандидатства в университета в Ню Йорк и сбъдва мечтата си.

Обучението ѝ в магистърската степен е 2 години, в които учи седем дни в седмицата. Попада в изцяло международна среда – студентите са 50% американци и 50% - от останалата част на света. “Една от най-близката ми приятелки от там в момента е заместник-министър на правосъдието на Казахстан. Такива неща едва ли ще ти се случат другаде. Имаше хора от различни правителства, пратени по програми от техни министерства”, разказва Гигова.

Сред професорите ѝ е тогавашният шеф на Демократическата партия в щата Ню Йорк Базил Смайкъл. По това време тече президентската кампания в САЩ и той защитава Хилари Клинтън. “Това е един от хората, с които сутрин бяхме на лекция, а следобед го виждахме да говори по Си Ен Ен.”

Обучението е

изключително

практически насочено

и свързано с

актуалните събития

Затова един ден преподавателят им кани на лекцията им Сюзан дел Персио – стратегa на Републиканската партия по въпросите на медийните комуникации, с която да обсъдят и другата гледна точка към предизборната кампания. Ели и колегите ѝ имат право да задават въпроси. Макар да се очаква, че по-скоро другият кандидат на Републиканската партия - Тед Круз, ще бъде номиниран за президент, Ели вдига ръка и пита: Ако имате съвет към Доналд Тръмп, ако той е номинацията на партията, какъв би бил той? Същата вечер именно този въпрос е зададен на Дел Персио от журналист от Си Ен Ен.

“Никога няма да забравя този момент. Само съжалявам, че не записах нейния отговор на моя въпрос.”

Докато е в САЩ,

Ели получава няколко

предложения

за работа

Отказва на всички - все пак заминава с идеята да се върне в България. Истината е, че където и да отиде, колкото и време да прекара далече от страната ни, винаги се връща у дома. “За мен никога не е стоял въпросът да живея другаде”, казва тя. Това е избор, който прави още преди години – когато пак е в Ню Йорк, където усъвършенства английския си. Тогава има още една мотивация да остане в САЩ – има си сериозен приятел – французин, когото много обича. “Това е и най-трудното решение, което някога съм вземала – дали да се разделя с него, да се върна от Америка и да заживея в България. Тогава стоеше въпросът – оставам и си имаме семейство, или се връщам и преследвам мечтите си за кариера. Тогава бях на 25 г. И сега не съжалявам за избора си”, категорична е Гигова.

Французинът остава най-голямата ѝ любов въпреки сериозните връзки, които има след него. В момента Ели няма човек до себе си, но не страда от липса на ухажори. Тази година на рождения си ден получава изненадващ подарък – красиви цветя, изпратени по куриер. “Анонимен е човекът, който праща подаръка. Бихте ли го приели?”, пита я той. И Ели вижда зад него няколко кофи, пълни с 601 рози.

Сега, когато вече от дълги години е под светлините на прожекторите, рядко говори за личния си живот. Казва само, че ако Господ е решил, ще има свое семейство. “Ако е решил, че в друго трябва да се концентрирам, няма да имам. Не съм концентрирана, че нещо трябва да ми се случи. Някои неща не зависят от нас.”