Румен Радев връчи голямата награда "Джон Атанасов" - 2018 на д-р Петър Цанков (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7086331 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Президентски пресцентър

Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда "Джон Атанасов" - 2018, която се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки, със значими постижения в световен мащаб, предаде БТА.

Държавният глава Румен Радев връчи днес президентските отличия "Джон Атанасов" в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

На церемонията президентът Радев заяви, че е впечатлен от обществената значимост на разработките. Той посочи, че компютърните технологии и наука не са само двигател на прогрес, а това все повече моделира и нашите обществени отношения, което е голяма отговорност. Държавният глава отбеляза, че немалка част от наградените млади учени и изследователи работят и учат по света. Но, където и да сте, го правите с мисъл за България, връщате се с плодовете на вашия труд тук, допълни той. Благодаря ви, че давате основание България да се счита за страна с огромен потеницал по отношение на човешкия фактор, отбеляза Румен Радев.

Носителят на голямата награда - 34-годишният Петър Цанков, е пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския технологичен университет, Цюрих. Целта на изследванията му е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи. Основният му проект в момента е автоматична проверка на сигурността на умни договори за блокчейн. Той създава Securify, първата система за цялостна проверка на сигурността на умни договори. Основното предизвикателство за изпълнението на такава проверка е изключително големият брой транзакции, които един хакер би могъл да използва като атака. Практичната приложимост на този проект води до масово използване на системата Securify. Тя е достъпна за безплатно използване, като до момента е сканирала над 19 000 умни договора и е намерила над 400 000 проблеми със сигурността.

Подгласниците на победителя, удостоени с грамота "Джон Атанасов", са д-р Димитър Лукарски, чиито научни интереси са в сферата на паралелната обработка на данни, и д-р Мария Георгиева, която работи в областта на криптографията, новите алгоритми, техния анализ и информационната сигурност.

За много високи постижения в категорията със сертификат са отличени Иван Иванов, магистър по изкуствен интелект и мениджър софтуерно инженерство във Facebook, Лондон, и Красимир Кордов, доктор по информатика и доцент в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски.

Тази година в категория "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели", в която се награждават ученици с най-високи резултати в международни и национални олимпиади по информатика и информационни технологии и техните преподаватели, журито е решило в областта на информатиката да бъдат отличени два екипа заради по-големия брой състезания и блестящото участие на кандидатите.

Единият отличен екип в област информатика е Александър Кръстев, ученик в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, и преподавателят му Елена Димитрова, а вторият - Радослав Димитров, ученик в Математическа гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив и преподавателят му Бистра Танева.

Грамота в категорията в област информационни технологии получиха Александър Иванов, ученик в Математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен, и учителката му Диана Балева. Сертификати в тази категория получават всички 10-ма ученици, класирани след Александър Иванов, също извоювали оценка "Отличен 6" и обявени за Лауреати на Националната олимпиада по информатика 2018.

В категорията за дебютен пробив в компютърните науки, в която се отличават ученици и студенти, постигнали високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали, носители на грамота са Ивайло Желев, ученик в ППМГ "Васил Левски" в Смолян, Иван Иванов, който учи в Американския колеж в София, Николай Пашов, ученик в 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", София,

Носител на сертификат в категорията "Джон Атанасов - дебютен пробив в компютърните науки" е Антоан Георгиев, ученик в ПМГ "Св. Климент Охридски", Монтана.

В категория "Джон Атанасов - за проект с голям обществен принос" са отличени Ива Цолова и Йоана Колева за Платформа JAMBA, която е онлайн платформа за обучение, стаж и кариера за хора с различни възможности, Мартин Димитров и Лиляна Деянова за Платформа CIVI, която дава възможност на социално ангажирани граждани да дадат публичност на проблеми, които са забелязали в градската среда, и Йордан Джамбазов, който е технологичен ръководител на проекта "Университет с отворен код".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.