Кремъчни изделия, монети и погребения отпреди 6500 години откриха в кубратско село

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7090929 www.24chasa.bg
Каменово СНИМКА: google maps

Кремъчни изделия, монети и погребения отпреди 6500 години са открити при тазгодишните археологически разкопки в кубратското село Каменово. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Разград. Проучванията са проведени от началото на септември до 5 октомври в разкритите преди години кремъчна работилница и некропол в двора на закритото училище в селото. Четвърти археологически сезон на обекта работи екип с научни ръководители доц.д-р Явор Бояджиев от НАИ при БАН и Димитър Чернаков от РИМ - Русе, а заместник-ръководител е праисторикът Дилен Дилов от разградския музей. Благодарение на финансирането на разкопките от Министерството на културата в екипа тази година са били включени антропологът Виктория Русева и археологът д-р Алета Гуадели, специалист по кремъците.

Работата на археолозите е била насочена в два сектора. По-детайлно е изследвана голямата праисторическа кремъчна работилница, където са открити голямо количество кремъчни отломъци. Намерени са и 12 кремъчни тесли в различна фаза на изработка. Най-интересната находка е медна бойна брадва. В по-съвременния пласт е открита българска монета от 10 стотинки, така наречения черен гологан. Тя е от 1881 година, от когато датира първата къща в центъра на селото. Открита е и венецианска монета от 18 век.

При разкопките са разкрити и три нови гроба от халколитната епоха. Гробовете, образуващи редици, са в слой под работилницата за кремъци. Три купи и гърне, обърнати с дъното нагоре, са покривали скелетите, намиращи се на 20 см под тях. Двата гроба са на жени, а третият - на висок около 180 см воин, който освен каменна брадва в ръце е имал и каменна тесла. Кремъчните изделия и скелетите са взети за изследвания в София, допълват от Регионалния исторически музей в Разград.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не