18 художници от 10 държави творят във вила „Сюита” в „Двореца”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7093365 www.24chasa.bg
Арт директорът Николай Русев, представителят на „Двореца” Галя Георгиева и фотографът и мениджър Ясен Казанджиев. Снимки: Авторката

18 визуални артисти от 10 държави участват в 9-ото издание на артфорума „Без граници”, организиран от културния център „Двореца”, артмрежа „Скендерман” и Търговска камара – Варна. Творците са от Аржентина, Чили, Швейцария, Румъния, Русия, Турция, Испания, Еквадор, Украйна и България, но са събрани в пространството на вила „Сюита”.Под топлото слънце те довършваха творбите, които са сътворили по времето на пленера в „Двореца”в Балчик. Изложбата ще бъде подредена в Каменна зала и открита в сряда.

Участниците във форума представят две изложби. Първата се състоя в понеделник от другата страна на границата - в Културния дом на Мангалия, Румъния. Там бяха показани живописни платна, фотоси и скулптори на участниците в пленера. На 10 октомври художниците ще изложат сътвореното в Балчик в Каменната зала на „Двореца.”.

„Без Граници“ стартира през 2003 г., като от 2013 г. събитието традиционно се провежда едновременно от двете страни на границата в България и Румъния. Форумът е едно от водещите балкански крос-културни събития - сподели мениджърът и фотограф Ясен Казанджиев „Процесите в изкуството се случват много преди политическите. В балканските държави този процес на отваряне го има, но само на ниво артисти. Изкуството действа много по-бързо и по-ефективно, отколкото политиката, и няма граници”- . добави Казанджиев. Той разказа, че в понеделник турският участник в пленера не е могъл да отиде до Мангалия за изложбата, защото визата, която му е била издадена, не позволява той да се върне в България от Румъния. Същото се случило и с руска художничка заради паспорта й.

Артдиректорът и участник в пленера Николай Русев пък сподели, че в България изкуството се случва все по-трудно, тъй като не се отделят достатъчно средства за него. Но допълни, че това не само български проблем, тъй като световната тенденция е бизнес.

Руските художници Андрей Каралчук, Павел Пичюгин, Павел Бандуров

Андрей Каралчук, Павел Пичюгин, Павел Бандуров от Русия са рисували парка и „Двореца”. „Толкова е красиво, че не може да него нарисуваш” – споделят те. Ще участват в изложбата с живописни платна. Силвия Албусеч от Аржентива пък е заложила на абстрактно платно. Обяснява, че така усеща „Двореца”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",