Боил Банов: Започваме проект за съхраняване на разкопките край Покровник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7093510 www.24chasa.bg
Боил Банов в Благоевград Снимка: Министерството на културата

Министерството на културата започва проект за съхраняване на основните ценности, открити край Покровник, както и за цялостно опазване на археологическите разкопки. Това е заявил министърът на културата Боил Банов след среща с кмета на Благоевград Атанас Камбитов, с председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, с областния управител Бисер Михайлов и с представители на инициативния комитет, съобщава пресцентърът на министерството.

Още утре в пътната агенция ще бъде предадена заповедта от заседанието на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, на което експертите предложиха преместване на два от откритите обекти и запазване на разкопките. Следващата седмица експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство ще пристигнат на място за определяне на граници и режими на обекта, за да може да продължат археологическите проучвания, е посочил Банов. По думите му, работата започва веднага - финансирането е осигурено.

Кметът Камбитов е отбелязал, че решението е консенсусно. Той е поел ангажимент за започване на публични консултации за изработване на проект за дългосрочна социализация на обекта, се посочва в съобщението.

Още утре Министерството на културата ще връчи заповедта на своя върховен орган - Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности /СЕСОНКЦ/, на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/, за да стартира проектът за съхраняване на трите основни открити ценности, каза още Банов във връзка с археологическите разкопки край село Покровник в района на АМ "Струма".

Целият обект ще бъде съхранен с неговите ключови стойностни неща, което да даде възможност за неговото бъдещо развитие, социализиране, популяризиране и опазване, подчерта министър Банов.

АПИ ще започне това веднага след съответните процедури, които ще бъдат съгласувани на всяко ниво, включително и с обществеността. След това ще продължи строителството на магистралата. Докато АПИ е там, ще осигури на археологическия обект охрана, а след излизането на АПИ, кметът на Благоевград пое задължение той да осигури охраната.

Следващата седмица пристигат експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, които да определят граници и режими не само на откритото, но и на целия хипотетичен обект, за да могат да продължат и археологическите разкопки във всички посоки, каза още министър Банов.

По думите му, кметът на Благоевград е поел още един сериозен ангажимент - да започне публични консултации за изработване на задание, заедно със Съюза на архитектите, с археолози и други специалисти, което да доведе до дългосрочно социализиране на обекта. Предвижда се от автомагистралата да се направи слизане до обекта, за да може преминаващи туристи да се запознаят с откритите археологически ценности. Консервацията на обекта ще бъде извършена от АПИ, а разкопките ще бъдат финансирани от Министерството на културата, текат разговори и за включване със средства на МРРБ.

Председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов посочи, че агенцията вече има идейна разработка за изместване на откритите артефакти на ново място в сервитута на пътя, където да бъдат консервирани, а след това да продължи изграждането на автомагистрала "Струма".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",