Боил Банов: Започваме проект за съхраняване на разкопките край Покровник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7093510 www.24chasa.bg
Боил Банов в Благоевград Снимка: Министерството на културата

Министерството на културата започва проект за съхраняване на основните ценности, открити край Покровник, както и за цялостно опазване на археологическите разкопки. Това е заявил министърът на културата Боил Банов след среща с кмета на Благоевград Атанас Камбитов, с председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, с областния управител Бисер Михайлов и с представители на инициативния комитет, съобщава пресцентърът на министерството.

Още утре в пътната агенция ще бъде предадена заповедта от заседанието на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, на което експертите предложиха преместване на два от откритите обекти и запазване на разкопките. Следващата седмица експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство ще пристигнат на място за определяне на граници и режими на обекта, за да може да продължат археологическите проучвания, е посочил Банов. По думите му, работата започва веднага - финансирането е осигурено.

Кметът Камбитов е отбелязал, че решението е консенсусно. Той е поел ангажимент за започване на публични консултации за изработване на проект за дългосрочна социализация на обекта, се посочва в съобщението.

Още утре Министерството на културата ще връчи заповедта на своя върховен орган - Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности /СЕСОНКЦ/, на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/, за да стартира проектът за съхраняване на трите основни открити ценности, каза още Банов във връзка с археологическите разкопки край село Покровник в района на АМ "Струма".

Целият обект ще бъде съхранен с неговите ключови стойностни неща, което да даде възможност за неговото бъдещо развитие, социализиране, популяризиране и опазване, подчерта министър Банов.

АПИ ще започне това веднага след съответните процедури, които ще бъдат съгласувани на всяко ниво, включително и с обществеността. След това ще продължи строителството на магистралата. Докато АПИ е там, ще осигури на археологическия обект охрана, а след излизането на АПИ, кметът на Благоевград пое задължение той да осигури охраната.

Следващата седмица пристигат експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, които да определят граници и режими не само на откритото, но и на целия хипотетичен обект, за да могат да продължат и археологическите разкопки във всички посоки, каза още министър Банов.

По думите му, кметът на Благоевград е поел още един сериозен ангажимент - да започне публични консултации за изработване на задание, заедно със Съюза на архитектите, с археолози и други специалисти, което да доведе до дългосрочно социализиране на обекта. Предвижда се от автомагистралата да се направи слизане до обекта, за да може преминаващи туристи да се запознаят с откритите археологически ценности. Консервацията на обекта ще бъде извършена от АПИ, а разкопките ще бъдат финансирани от Министерството на културата, текат разговори и за включване със средства на МРРБ.

Председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов посочи, че агенцията вече има идейна разработка за изместване на откритите артефакти на ново място в сервитута на пътя, където да бъдат консервирани, а след това да продължи изграждането на автомагистрала "Струма".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голяма драма тресе футболна Италия! Замесени в нея са две от най-известените двойки на Апенините. Мауро Икарди и Уанда Нара наводниха Кевин-Принс Боатенг и Мелиса Сата. Сексбомбата и нападателят имат апартамент над този на халфа и тв водещата. На терасата те разполагат със собствен басейн. При проливен дъжд наскоро той прелял.

Певецът си избира жени кулинарки, обича да похапва обилно Веселин Маринов е олицетворение на великата фраза, че любовта на мъжа минава през стомаха му. Много жени минаха през живота на певеца - блондинки и брюнетки, младички и на средна възраст, но едно не се промени в критериите му за идеалната половинка - всичките приятелки на Веско са

Правя прощален концерт за 70 житейски и 50 творчески лета КОЯ Е ТЯ Гуна Иванова е родена на 20 юли 1948 г. в петричкото село Богородица. През 1983 г. печели конкурс за солистка в ансамбъла на строителни войски, където пее до 2000 г., когато формацията е закрита. От 2010 г. е солистка в Представителния ансамбъл на въоръжените сили.