Йорданка Кузманова предава щафетата на три млади актриси в Народния театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7121489 www.24chasa.bg
Плакатът, който кани публиката да почете юбилея на голямата актриса

Валентин Ганев участва в творческата вечер „Обичам” на 3-и ноември за юбилея на голямата актриса, играе откъси от хитовия спектакъл "Пигмалион"

Хитовият спектакъл „Пигмалион”, който се игра почти 20 години с огромен успех в Народния театър, ще се възроди отново за юбилея на актрисата Йорданка Кузманова. Едно от емблематичните лица от първата ни сцена ще отбележи 80-годишния си юбилей със специален спектакъл-подарък за всичките й колеги, приятели и почитатели.

Творческата вечер, посветена на Йорданка Кузманова, е на 3 ноември от 19 часа на Голяма сцена, а билетите вече са в продажба на касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/play/jordanka-kuzmanova-obicham /

Сцена от култовия спектакъл
Сцена от култовия спектакъл "Пигмалион", в който 20 г. Кузманова си партнира със Стефан Данаилов.

Една от изненадите на вечерта, която самата Йорданка Кузманова нарича „Обичам!”, ще бъде именно откъсът от едно от любимите й представления на Леон Даниел – „Пигмалион” от Бърнард Шоу, когото юбилярката определя като един от любимите си автори. Заедно с нея на сцената ще бъде друга легенда на Народния театър – Валентин Ганев.

,,Обичам да дарявам наслада чрез магията на словото! Обичам Яворов и Мина! Обичам Бърнард Шоу, обичам Леон Даниел! Обичам космичните ни народни песни! Обичам очите на приятелите! Обичам младите си колеги!" – в тези думи на Йорданка Кузманова е скрита есенцията на спектакъла, с който тя ще предаде символично щафетата на три млади актриси – Радина Боршош, Мартина Георгиева и Мария Тепавичарова.

Сред другите изненади, които Йорданка Кузманова е подготвила, са стихове на Яворов и текстове на български народни песни в нейно изпълнение. Като фонова музика ще звучат интерпретации върху Моцарт, Вивалди и Бах, изпълнени на египетски, ирландски и мексикански инструменти.

Йорданка Кузманова прави първите си стъпки като актриса в първи клас в ролята на Червената шапчица. Дебютира на професионална сцена в Драматичния театър във Варна с ролята на Боряна от едноименната пиеса на Йовков. Следват много роли на варненска сцена и моноспектакълът „Яворов-Мина”. След представянето му в София тя е поканена в Народния театър, където дебютира в ролята на Нина Заречная в пиесата „Чайка” на Чехов.

Към 200 са ролите на Йорданка Кузманова в театъра, над 100 са участията й в Телевизионния театър и роли в киното. През годините специализира при Жан-Луи Баро във Франция, среща се с кинорежисьора Сергей Параджанов и именитите театрали Анатолий Ефрос и Георгий Товстоногов. И от всеки се е опитала да „открадне” нещо, което може да е от полза в работа си като актриса. Професията я среща и с Юрий Гагарин, който й дава автограф с посланието: „На бъдещата космическа стюардеса от първия космонавт!”

Преди години Йорданка Кузманова издаде книгата „Реалността, в която...” със свои стихове, посветени на театъра.