“Сфумато”, преди да се роди за втори път в нов по-голям дом

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7121527 www.24chasa.bg
Проектът на "Пристройката" СНИМКА: Архив На Театъра

Театърът на Младенова и Добчев с уникален проект за разширение

Елитни творци откликнаха на призива на Маргарита Младенова и Иван Добчев, основатели и шефове на “Сфумато”, за подкрепа на проекта им за разширяване на театъра. Този проект, наречен скромно “Пристройката”, ще осигури на “Сфумато” помещения и дейности, каквито сега няма - втора зала с 400 места и модерна механизация, складове за декори, репетиционни, работилница за декори и костюми, 11 гримьорни със спални, подземен паркинг, ресторант. Всичко това ще отиде в полза на актьорите, режисьорите, художниците и музикантите, които работят тук след дипломирането си в театралните висши училища у нас.

Сградата на театър
Сградата на театър "Сфумато" сега

“Сфумато” е единственото място за тяхното реализиране в професията след обучението им. Те избират сами с какво и как ще се конкурират в ежегодния “Летен сезон”, с какво ще останат след това в репертоара на “Сфумато”. При това през цялото време на работата тук има срещи и ателиета със световни капацитети на театъра, гостуват известни чуждестранни спектакли.

Може да се каже, че екипът на Младенова и Добчев е единствената следдипломна академия за театрално изкуство у нас. Тази усилена и многостранна дейност налага разширението на театъра с проект, зад който стои Министерството на културата. “Бях свидетел през тези години как, докато други затваряха, Грети и Иван отваряха пространства за култура - заявява писателят Георги Господинов. - Знам колко трудно се прави това тук. Подкрепям с името си и с каквото друго мога тяхната мисия по построяването на това ново пространство за култура, наречено просто “Пристройката”. Казано е, че има време за събаряне и време за градене. Но да градиш във време на събаряне, е истинската сила и мъдрост, отвъд мъдростта на Еклисиаста. И само малцина го могат. Благодаря, Грети и Иване, че градите в такива времена, тук и сега. С вас сме.”

Режисьорът Габор Томпа, шеф на театъра в Клуж, Румъния, и президент на Съююза на театрите на Европа, пише: “Намирам проекта “Пристройката” за прекрасен и важен за създаването на ново пространство, предназначено да съхранява културните ценности на вашата страна като част от застрашената европейска цивилизация. Считам това за изключителен пример как отговорните артисти мислят за бъдещето на театралното изкуство и ролята му в обществото ни. Имате пълната ми подкрепа да постигнете тази необикновено жизнена цел и планирам да запозная с проекта Управителния съвет на Съюза на театрите на Европа на следващата ни среща в Атина, за да излезем с писмено изявление за подкрепа от членовете на Съвета.”

Проф. д-р Георги Каприев, преподавател във Философския факултет на Софийския университет, споделя: “Едва ли вече някой се съмнява, че “Сфумато” е национален капитал със страховита производителност и възвръщаемост; този капитал е обаче жив и иска да бъде поддържан - да го направим, че да не ни е срам пред внуците ни, тези безмилостни съдници.”

Именитият художник проф. Станислав Памукчиев, преподавател в НХГ, казва: “Сфумато” е гравитационен център, който събира останките духовна плът, разпилени в шума и илюзорността на ситуативното, прагматично и консумативно живеене.”

Дългогодишният директор на фестивала в Авиньон Бернар Февр д’Арсие пише до “Сфумато”: “Подкрепям ви с цялото си сърце! Винаги съм имал голям респект към вашата работа и се надявам тя да продължи в най-добрите условия. Вие сте ценени във Франция и аз съм горд, че бях един от първите, като представих ваш спектакъл на Авиньонския фестивал.”

Подобни ценни пожелания и коментари отправят Серджо Ескобар, директор на прочутия “Пиколо театро” в Милано, Жан-Пиер Тибода, френски журналист и селекционер, проф. Жорж Баню от Сорбоната, режисьорът Габриел Шанкс, директор на “Драма Лиг” – Ню Йорк, Константин Киряк, президент на Международния фестивал - Сибиу, и др.