Матера не иска селфи посетители, а бавен туризъм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7122744 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АВТОРЪТ

9 факта, които трябва да знаем, преди да видим културната столица на Европа за 2019 г.

Италианският град Матера, избран заедно с Пловдив за културна столица на Европа за 2019 г., е едно от най-античните селища в света.

В него природата и човекът моделират скали и територия от праисторически времена, издълбавайки в скалите пещери, които след това се превръщат в подслони, обори, кошари, маслобойни, домове, цистерни, църкви. С изкопания материал след това се строят сгради на стъпаловидни нива и се свързват със стълбища.

Те минават над пещерите, създава се и система за събиране на дъждовната вода. Така се раждат двата пещерни квартала – “Кавеозо” на юг и “Баризано” на север. Заедно с централния квартал “Чивита” те заемат 36 хектара. В тази пещерна реалност хората живеят до 1952 г. Тогава със специален закон правителството в Рим изнася 15 000 обитатели на пещерните жилища (саси) и ги пренася в нови квартали. През 1986 г. с нов закон започва тоталното преструктуриране на старите квартали. Раждат се уникални музеи, галерии, хотели, ресторанти. През 1993 г. ЮНЕСКО обявява Саси ди Матера - пещерните жилища на Матера, за световно културно наследство.

Ето какво трябва да знаем, ако решим да посетим партньора на Пловдив като културна европейска столица:

1. Матера не е град

за селфи туристи,

а за хора със

задълбочени

интереси

в историята и културата. До Матера не се прескача набързо, колкото да се щракне снимка и след това да се продължи към друга дестинация. Идването до града е сложно и дълго, ако пътувате с кола, влак или автобус, от който и да е град на Италия (от Рим са близо 6 часа). Затова тук пристигат наистина заинтересовани от Матера хора. Из града няма да видите тълпи от нискотарифни туристи. Придвижването до Матера от София е много по-кратко – един час със самолет до летището на Бари и един час с кола под наем до Матера, която е на 60 км.

2. Това е

най-сигурният

град в Италия

Тук престъпността е най-ниска, затова открай време Матера е в дъното на класацията по брой престъпления от общ характер, която се оглавява от Милано, Болоня, Римини, Торино и Рим. Как се обяснява съществуването на подобен остров на спокойствието в Юга, пропит от мафия? Някои казват, че е заради незаинтересоваността ѝ към бедните градове, други пък твърдят, че престъпността е правопропорционална на масовия туризъм в тях.

3. Матера е един

от най-бедните

градове в Италия

Средният БВП на глава от населението е 13 000 евро (в Милано например е 37 000). Въпреки това не виждате бедност из Матера – няма клошари, просяци или шляещи се имигранти, навсякъде е чисто, а сградите изглеждат като току-що реставрирани. Центърът е пълен със скъпи бутици. Заведенията са изненадващо приятни, тъй като комбинират нови тенденции с исторически дадености. Перфектно реновирани каменни жилища са красиви места за музика и аперитиви.

4. Матера е

сред общините

с най-голяма

територия

в Италия. Звучи парадоксално, но със своите 392 кв. км Матера може да побере в периметъра си Торино и Милано. Въпреки че има малко над 60 000 жители, улиците на града са оживени всеки ден от седмицата. В историческия център, разположен вертикално, разстоянията се мерят не в километри, а в стъпала. Ако попитате местен колко е разстоянието от едно място до друго, той може да ви отговори, че е 40 или 140 стъпала.

5. Град на бавния

туризъм, при

който се харчат

повече пари

Тук е пълно с малки и изискани структури за богати туристи. Катерейки се из града, се натъквате на пет- и четиризвездни хотелчета, както и на много спа центрове, издълбани в пещерните жилища. В идеално реставрирани масерии (местни ферми) отпреди няколко века двойната стая може да струва 600 евро на вечер, но предлага уникален лукс. За периода 2010 -2017 г. броят нощувки в Матера е скочил със 176%, което е рекорд в Италия. През последните 7 години броят туристи е нараснал със 152%.

6. Как да

стигнем

до Матера?

Градът не е свързан с Националните италиански железници, а Базиликата е единствената италианска област без летище. До края на годината трябва да бъде готова гарата на Апуло-луканските железници. В момента се удвоява и регионалната жп линия от Бари до Матера, чрез която разстоянието между двата града ще се взема за 58 минути. Всички автобуси, които пристигат, ще спират извън Матера. Оттам ще тръгва влакче до града, което ще служи като метро.

От София до Матера може да се стигне със самолет София-Бари. След това с автобус, регионален влак или кола под наем до Матера са 60 км. 

От италианските градове – със самолет или влак до Бари, а оттам с регионалните жп линии, автобус или кола под наем до Матера. С кола от северните градове – по магистралата А1 или А30 до Потенца, а след това – по държавния път Базентана.

7. Къде да

отседнем?

В Матера хотелите не са много, но има 386 структури от типа Bed and Breakfast и 325 ваканционни къщи и апартаменти. Има цени за всички джобове – общото е високото качество на предлаганите услуги. Заради архитектониката на града много от туристическите структури са в исторически сгради или пещери. 

8. Как да видим

Матера през 2019-а?

Матера е почти готова за срещата си с 19.1.2019, когато ще бъде официално открита годината, в която ще бъде европейска столица на културата заедно с Пловдив. На тази дата 2019 музиканти от Европа ще огласят италианската община. Те ще бъдат част от 27 групи от ЕС и на 27 от област Базиликата. Стартът на всеки посетител ще бъде от Кава дел Соле - Скалната кариера на слънцето, която се намира на няколко километра от града. Там ще има сцени на открито и закрито, където ще се провеждат спектаклите - всеки е предназначен за максимум 500 души. Оттам ще тръгват и автобуси, които ще извозват до сърцето на Матера. 

“Матера 2019” няма да остави след себе си нови инфраструктури и сгради, както стана при предишни културни столици. Тя ще ви даде единствено емоции и възможността да създавате култура “с ръцете си”. Идеята на фондация “Матера-Базиликата 2019”, чийто директор е Паоло Вери, е да не бъдете зрител, а участник във всичко, което ще се случи в града. Ако решите да посетите Матера през 2019-а, ще го направите не за да се възхитите от красотата на Матера, а за да създадете и вие нещо в нея. Веднъж пристигнали в града, няма да бъдете туристи, а ще сте временни граждани на общината. Това ще стане с помощта на временен паспорт от 19 евро. Той ви дава право да участвате в 5 събития дневно и задължението да оставите предмет, свързан с култура – например книга. Ако не носите, ще трябва да я купите и да я подарите на града.

Над 300 събития са програмирани в рамките на 48 седмици. Всички спектакли и културни събития се въртят около пет теми – “Корени и пътища”, “Непрекъснатост и скъсване”, “Минало бъдеще”, “Утопии и антиутопии”, “Размисли и връзки”. “Матера 2019” разполага за всичко това с бюджет от 48 млн. евро. 

9. Какво е

посланието

на “Матера 2019”? Един южен италиански град преобръща наопаки парадигмата на примирението и на вечно оплакващия се Юг. Отправя предизвикателство към бъдещето чрез младите и чрез културата като фактор за развитие. 2019 година не е крайна цел, а начална точка за Матера.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България