Гери Владева, която обикаля сама по света: Страшно е само първия път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7150366 www.24chasa.bg
Живяла е в България, Етиопия, Украйна, а в момента – в Австралия;

Гери Владева е запалена пътешественичка. Била е къде ли не - Южна Африка, Япония, Етиопия, Куба, Ирландия, Норвегия. В момента живее в Австралия и признава, че там е намерила втори дом. Необичайното при нея е, че обикаля света сама и твърди, че това всъщност съвсем не е странно. Чрез блога си When Woman Travels насърчава все повече хора да съберат смелост и да се отправят на пътешествие. В него дава съвети особено за дамите как да посещават чужди страни сами, как да се предпазват от рискови ситуации, как да се чувстват сигурни, но и как винаги да бъдат стилни. Гери е категорична, че много жени пътуват сами по света и се надява да стават все повече и повече.

- Не се ли страхуваш да обикаляш света сама?

- Няма от какво да се страхувам. Страшен е първият път, затова е важно да се подбере добре дестинацията. После се научаваш, че ако не предприемаш необмислени рискове, е безопасно да пътуваш сама.

- Все още живеем в свят, в който е много по-приемливо мъж да пътува сам, отколкото жена. Или това е балканско мислене?

- Балканско мислене е. На запад, и тук в Австралия, е съвсем нормално жена да пътува сама. Но в България също имаме напредък през последните години в това отношение и все повече и повече жени го правят, дори и на по-късна възраст.

- Най-важните съвети, които даваш на дамите, преди да пътуват сами?

- Трябва да имат предвид няколко неща – да не казват, че пътуват сами пред хора, на които чувстват, че не могат да се доверят; винаги да информират, и то всекидневно, семейството или приятели къде се намират; да проучат добре дестинацията, преди да поемат на път; да имат копия на всички документи и резервации, в случай че загубят документите си; да не пристигат късно вечер в нова дестинация; да се опитват да не изглеждат като туристи в облеклото и начина си на поведение.

- Има ли място, където си се чувствала несигурна?

- Чак несигурна не, но некомфортно. В страни като Турция и Мароко съм по-внимателна от обикновено. По принцип избягвам да пътувам до мюсюлмански страни, защото не обичам да бъда приемана като нещо по-малко от мъжете или виждана като „лесно достъпна“, за каквито са приемани чужденките в тези страни.

- А кое е мястото, където със своята атмосфера и общество е най-благоприятно към дамите?

- Норвегия е държавата, в която видях равноправието на половете в действие. Там дори мъжете няма да ти предложат да ти помогнат да ти качат багажа в отделението над седалките във влака. Явно се приема, че жените са достатъчно силни да се справят сами. Чувала съм, че е подобно положението и в другите скандинавски страни.

- Била си къде ли не – Южна Африка, Япония, Етиопия, Куба. Коя е страната, която най-силно те е пленила?

- Всяка страна впечатлява по различен начин. Не можеш да сравниш Мароко и Япония, те са толкова различни по своята същност. Важното е да си отворен да видиш и приемеш различностите и да се учиш от тях. Невинаги, а по-скоро рядко, познатото е по-доброто.

Според мен има няколко енигматични страни, които трябва да се посетят: Мароко, заради цветовете и гостоприемството; Япония, защото е различна от всичко друго познато по света; Куба, заради емоциите, които предизвиква; Ирландия, заради меланхолията, примесена със смях; Норвегия заради равенството между половете, и Етиопия, заради древността си.

- А страната, където си останала разочарована?

- Не съм оставала разочарована от страна, защото не отивам никъде с предварителни очаквания. Все пак, два града са ме разочаровали – Осло и Казабланка.

Преди да посетя Осло, обиколих голяма част от Норвегия и я видях толкова красива, като от пощенска картичка. След това столицата ми се видя като мръсно и пренаселено с какви ли не странни образи място.

За Казабланка са писани песни и са правени филми. Не очаквах, че ще бъде просто поредният мръсен и хаотичен град. В сравнение - Маракеш също е хаотичен, но е пълен с екзотика и изисканост.

- В момента живееш в Австралия и казваш, че там се чувстваш като у дома си. Какво най-много те впечатлява в тази страна?

- В момента живея в Централна Австралия и всеки ден се удивлявам как хората (и най-вече жените) са живели преди век, когато не е имало течаща вода, асфалтирани пътища и електричество; да не говорим за медицински услуги. Днешните австралийци до голяма степен са запазили способността си да се приспособяват към трудни условия и бързо да се изправят на крака след поредната трудост. Те просто знаят, че трудностите и загубите са част от живота. В България сме склонни доста по-бързо да се отчайваме и отказваме.

- Мотото на блога ти е „пътувай и бъди стилна“ – как се комбинира удобството с красивия външен вид, без да се стига до крайности да се ходи с токчета на планина все пак?

- Стилът е въпрос на виждане, начин на изразяване на вашата индивидуалност. Има много начини да покажете кои сте без да изпадате в крайности в начина си на обличане или да харчите много пари. Тениска в оригинален цвят или с мото е достатъчна да изтъкне характера ви, или дори да подскаже какво е важно за вас. Един шал също няма да заеме много място в багажа, но може да покаже, че обичате естетиката или пък че сте привърженик на естествените материи. Важно е да съчетаете всичко хармонично, но не бягайте от експерименти и ексцентричности. Цветни сандали с интересни детайли също могат да добавят стил към начина на обличане по време на пътуване.

Не е нужно да сме все в пастелни тонове и без никакви аксесоари, за да не утежняваме багажа си. Но никога не трябва правим компромис с комфорта. Коко Шанел неслучайно е вярвала, че „Луксът, ако не е удобен, не е лукс“.

- Събираш ли тайни за красота от различните места?

- Тайни за красота не, но кремове да. Винаги проверявам щандовете на местните магазини за продукти, използващи традиционни местни съставки. От Япония например се прибрах с няколко на базата на ориз.

- Кое е пътешествието, за което тепърва мечтаеш?

- Сравнително малко познавам Азия и това, че съм в Австралия в момента, ще ми даде възможност да я посетя по-лесно. Както винаги ме привличат по-малко туристическите места, но все пак популярните дестинации са популярни с причина. Непал, Виетнам, Монголия и Камбоджа са тези, които искам най-скоро да посетя.

- Ти си застъпник на отговорното пътуване и насърчаваш хората да го следват. Какво представлява всъщност?

- Да си отговорен означава осъзнато да пътуваш. Да не пренебрегваш въздействието от твоето присъствие в определена дестинация.

В повечето случаи, когато се говори за отговорен туризъм, се има в предвид опазването на околната среда. Но аз смятам, че също е много важно да се опитваме да не променяме манталитета на хората.

Известно е, че Тайланд и тайландците са се променили почти напълно, заради масовия туризъм. Американците особено много влияят на дестинациите, които посещават. И то е заради факта, че в повечето случаи не се интересуват от местната куртура, а само искат „да си изкарат добре“. Всичко в дестинацията им се струва суперевтино и те буквално променят облика на една държава с парите си; защото парите в бедните страни могат да купят всичко.

Когато пътуваме, трябва да сме осъзнати как нашето поведение влияе върху местните хора. Не казвам, че не трябва да се харчат пари. Но е добре да се харчат за подпомагането и развитието на уникалните елементи на традиционната култура.

- Чувстваш ли се вдъхновителка?

- Не се чувствам вдъхновителка. Правя нещата, които обичам, вярвам в чудеса и в доброто у хората. Затова и вървя напред и постигам мечтите си.

Повечето хора не смеят да мечтаят; и не вярват, че със собственият си упорит труд и силно желание могат да направят нещата да се случат.

- Кои са хората, които вдъхновяват теб?

- Не бих могла да изредя имената на всички. Катрин Деврай, автор на мотивационни книги и жена с изключителен дух е една от тях. Срещнах се с нея при предишното ми пътуване до Австралия и съм щастлива да я нарека приятел.

Грег Мортесън е мъж, който работи усилено за подобряването на женските права и образование в страни като Афганистан. Няма как да не се удивя на отдадеността му. Но освен хората, чиито имена са познати на широката публика, при пътуванията си се срещам с толкова обикновени на пръв поглед, но истински хора-вдъхновители. Всяка такава среща ме учи, че всеки от нас, стига да иска, може да даде добро на света.

А ако познавате други вдъхновяващи жени, пишете ни за тях, а ние ще разкажем историите им. Имейлът, на който може да номинирате своята вдъхновителка, е editors@mila.bg.

"Вдъхновителки 2018" е кампания на в. "24 часа" и MILA.BG и ТУК може да прочетете историите на останалите ни героини.