Гери Владева, която обикаля сама по света: Страшно е само първия път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7150366 www.24chasa.bg
Живяла е в България, Етиопия, Украйна, а в момента – в Австралия;

Гери Владева е запалена пътешественичка. Била е къде ли не - Южна Африка, Япония, Етиопия, Куба, Ирландия, Норвегия. В момента живее в Австралия и признава, че там е намерила втори дом. Необичайното при нея е, че обикаля света сама и твърди, че това всъщност съвсем не е странно. Чрез блога си When Woman Travels насърчава все повече хора да съберат смелост и да се отправят на пътешествие. В него дава съвети особено за дамите как да посещават чужди страни сами, как да се предпазват от рискови ситуации, как да се чувстват сигурни, но и как винаги да бъдат стилни. Гери е категорична, че много жени пътуват сами по света и се надява да стават все повече и повече.

- Не се ли страхуваш да обикаляш света сама?

- Няма от какво да се страхувам. Страшен е първият път, затова е важно да се подбере добре дестинацията. После се научаваш, че ако не предприемаш необмислени рискове, е безопасно да пътуваш сама.

- Все още живеем в свят, в който е много по-приемливо мъж да пътува сам, отколкото жена. Или това е балканско мислене?

- Балканско мислене е. На запад, и тук в Австралия, е съвсем нормално жена да пътува сама. Но в България също имаме напредък през последните години в това отношение и все повече и повече жени го правят, дори и на по-късна възраст.

- Най-важните съвети, които даваш на дамите, преди да пътуват сами?

- Трябва да имат предвид няколко неща – да не казват, че пътуват сами пред хора, на които чувстват, че не могат да се доверят; винаги да информират, и то всекидневно, семейството или приятели къде се намират; да проучат добре дестинацията, преди да поемат на път; да имат копия на всички документи и резервации, в случай че загубят документите си; да не пристигат късно вечер в нова дестинация; да се опитват да не изглеждат като туристи в облеклото и начина си на поведение.

- Има ли място, където си се чувствала несигурна?

- Чак несигурна не, но некомфортно. В страни като Турция и Мароко съм по-внимателна от обикновено. По принцип избягвам да пътувам до мюсюлмански страни, защото не обичам да бъда приемана като нещо по-малко от мъжете или виждана като „лесно достъпна“, за каквито са приемани чужденките в тези страни.

- А кое е мястото, където със своята атмосфера и общество е най-благоприятно към дамите?

- Норвегия е държавата, в която видях равноправието на половете в действие. Там дори мъжете няма да ти предложат да ти помогнат да ти качат багажа в отделението над седалките във влака. Явно се приема, че жените са достатъчно силни да се справят сами. Чувала съм, че е подобно положението и в другите скандинавски страни.

- Била си къде ли не – Южна Африка, Япония, Етиопия, Куба. Коя е страната, която най-силно те е пленила?

- Всяка страна впечатлява по различен начин. Не можеш да сравниш Мароко и Япония, те са толкова различни по своята същност. Важното е да си отворен да видиш и приемеш различностите и да се учиш от тях. Невинаги, а по-скоро рядко, познатото е по-доброто.

Според мен има няколко енигматични страни, които трябва да се посетят: Мароко, заради цветовете и гостоприемството; Япония, защото е различна от всичко друго познато по света; Куба, заради емоциите, които предизвиква; Ирландия, заради меланхолията, примесена със смях; Норвегия заради равенството между половете, и Етиопия, заради древността си.

- А страната, където си останала разочарована?

- Не съм оставала разочарована от страна, защото не отивам никъде с предварителни очаквания. Все пак, два града са ме разочаровали – Осло и Казабланка.

Преди да посетя Осло, обиколих голяма част от Норвегия и я видях толкова красива, като от пощенска картичка. След това столицата ми се видя като мръсно и пренаселено с какви ли не странни образи място.

За Казабланка са писани песни и са правени филми. Не очаквах, че ще бъде просто поредният мръсен и хаотичен град. В сравнение - Маракеш също е хаотичен, но е пълен с екзотика и изисканост.

- В момента живееш в Австралия и казваш, че там се чувстваш като у дома си. Какво най-много те впечатлява в тази страна?

- В момента живея в Централна Австралия и всеки ден се удивлявам как хората (и най-вече жените) са живели преди век, когато не е имало течаща вода, асфалтирани пътища и електричество; да не говорим за медицински услуги. Днешните австралийци до голяма степен са запазили способността си да се приспособяват към трудни условия и бързо да се изправят на крака след поредната трудост. Те просто знаят, че трудностите и загубите са част от живота. В България сме склонни доста по-бързо да се отчайваме и отказваме.

- Мотото на блога ти е „пътувай и бъди стилна“ – как се комбинира удобството с красивия външен вид, без да се стига до крайности да се ходи с токчета на планина все пак?

- Стилът е въпрос на виждане, начин на изразяване на вашата индивидуалност. Има много начини да покажете кои сте без да изпадате в крайности в начина си на обличане или да харчите много пари. Тениска в оригинален цвят или с мото е достатъчна да изтъкне характера ви, или дори да подскаже какво е важно за вас. Един шал също няма да заеме много място в багажа, но може да покаже, че обичате естетиката или пък че сте привърженик на естествените материи. Важно е да съчетаете всичко хармонично, но не бягайте от експерименти и ексцентричности. Цветни сандали с интересни детайли също могат да добавят стил към начина на обличане по време на пътуване.

Не е нужно да сме все в пастелни тонове и без никакви аксесоари, за да не утежняваме багажа си. Но никога не трябва правим компромис с комфорта. Коко Шанел неслучайно е вярвала, че „Луксът, ако не е удобен, не е лукс“.

- Събираш ли тайни за красота от различните места?

- Тайни за красота не, но кремове да. Винаги проверявам щандовете на местните магазини за продукти, използващи традиционни местни съставки. От Япония например се прибрах с няколко на базата на ориз.

- Кое е пътешествието, за което тепърва мечтаеш?

- Сравнително малко познавам Азия и това, че съм в Австралия в момента, ще ми даде възможност да я посетя по-лесно. Както винаги ме привличат по-малко туристическите места, но все пак популярните дестинации са популярни с причина. Непал, Виетнам, Монголия и Камбоджа са тези, които искам най-скоро да посетя.

- Ти си застъпник на отговорното пътуване и насърчаваш хората да го следват. Какво представлява всъщност?

- Да си отговорен означава осъзнато да пътуваш. Да не пренебрегваш въздействието от твоето присъствие в определена дестинация.

В повечето случаи, когато се говори за отговорен туризъм, се има в предвид опазването на околната среда. Но аз смятам, че също е много важно да се опитваме да не променяме манталитета на хората.

Известно е, че Тайланд и тайландците са се променили почти напълно, заради масовия туризъм. Американците особено много влияят на дестинациите, които посещават. И то е заради факта, че в повечето случаи не се интересуват от местната куртура, а само искат „да си изкарат добре“. Всичко в дестинацията им се струва суперевтино и те буквално променят облика на една държава с парите си; защото парите в бедните страни могат да купят всичко.

Когато пътуваме, трябва да сме осъзнати как нашето поведение влияе върху местните хора. Не казвам, че не трябва да се харчат пари. Но е добре да се харчат за подпомагането и развитието на уникалните елементи на традиционната култура.

- Чувстваш ли се вдъхновителка?

- Не се чувствам вдъхновителка. Правя нещата, които обичам, вярвам в чудеса и в доброто у хората. Затова и вървя напред и постигам мечтите си.

Повечето хора не смеят да мечтаят; и не вярват, че със собственият си упорит труд и силно желание могат да направят нещата да се случат.

- Кои са хората, които вдъхновяват теб?

- Не бих могла да изредя имената на всички. Катрин Деврай, автор на мотивационни книги и жена с изключителен дух е една от тях. Срещнах се с нея при предишното ми пътуване до Австралия и съм щастлива да я нарека приятел.

Грег Мортесън е мъж, който работи усилено за подобряването на женските права и образование в страни като Афганистан. Няма как да не се удивя на отдадеността му. Но освен хората, чиито имена са познати на широката публика, при пътуванията си се срещам с толкова обикновени на пръв поглед, но истински хора-вдъхновители. Всяка такава среща ме учи, че всеки от нас, стига да иска, може да даде добро на света.

А ако познавате други вдъхновяващи жени, пишете ни за тях, а ние ще разкажем историите им. Имейлът, на който може да номинирате своята вдъхновителка, е editors@mila.bg.

"Вдъхновителки 2018" е кампания на в. "24 часа" и MILA.BG и ТУК може да прочетете историите на останалите ни героини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Лошите новини за мениджъра на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер нямат край. "Червените дяволи" са в невиждана от години криза, а сега се яви пореден проблем. Вратарят Давид де Хеа се контузи по време на евроквалификацията на Испания срещу Швеция (1:1) във вторник вечерта. Стражът получи мускулна травма на "Арена Солна" при опита си да изчисти