Изключително издание събра 1000 картини на Цанко Лавренов (Видео, слайдшоу)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7161986 www.24chasa.bg
Внукът на Цанко Лавренов - Лаврен Петров Снимки: Десислава Кулелиева

То е дело на издателство "Труд"

Невиждано издание като стандарт и качество - така определиха книгата "Цанко Лавренов" участниците в премиерата в Софийска градска художествена галерия.

"Получих поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов, в който той благодари за труда, посветен на един от най-значимите български живописци, не само на неговия внук Лаврен Петров, основен двигател на проекта, но и на Надя Делева - главен редактор на издателство"Труд", която две години работи по този проект", каза  г-жа Венелина Гочева, управителят на Медийна група "България холдинг".

Лаврен Петров обеща книгата да бъде преведена на английски и да бъде представена през 2019 г. в Европейската столица на културата - Пловдив.

Изданието е над 500 страници, с над 1000 творби на големия художник и е истинска енциклопедия за неговия живот и дело. Съмишленици нарече Венелина Гочева всички, които са взели участие в подготовката на този фундаментален труд.

Тя подчерта, че неслучайно той излиза с марката на издателство "Труд", "защото е част от наш проект, насочен към паметта". Тя каза още, че едва ли може да се намери книга с подобно качество.

"Цанко Лавренов е вселена. Книгата за него няма аналог за наследството на български художник. Затова фондация "Америка за България" реши да подкрепи това уникално издание", каза Десислава Н. Тальокова - изпълнителен директор на фондацията.

Г-жа Тальокова допълни, че "Америка за България" повече от 10 години подкрепя българската култура. Една от целите е да се възроди дарителството, което тя нарече "споделена отговорност" и "модерен български патриотизъм".

Очаквайте утре повече подробности за уникалния проект!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.