Изключително издание събра 1000 картини на Цанко Лавренов (Видео, слайдшоу)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7161986 www.24chasa.bg
Внукът на Цанко Лавренов - Лаврен Петров Снимки: Десислава Кулелиева

То е дело на издателство "Труд"

Невиждано издание като стандарт и качество - така определиха книгата "Цанко Лавренов" участниците в премиерата в Софийска градска художествена галерия.

"Получих поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов, в който той благодари за труда, посветен на един от най-значимите български живописци, не само на неговия внук Лаврен Петров, основен двигател на проекта, но и на Надя Делева - главен редактор на издателство"Труд", която две години работи по този проект", каза  г-жа Венелина Гочева, управителят на Медийна група "България холдинг".

Лаврен Петров обеща книгата да бъде преведена на английски и да бъде представена през 2019 г. в Европейската столица на културата - Пловдив.

Изданието е над 500 страници, с над 1000 творби на големия художник и е истинска енциклопедия за неговия живот и дело. Съмишленици нарече Венелина Гочева всички, които са взели участие в подготовката на този фундаментален труд.

Тя подчерта, че неслучайно той излиза с марката на издателство "Труд", "защото е част от наш проект, насочен към паметта". Тя каза още, че едва ли може да се намери книга с подобно качество.

"Цанко Лавренов е вселена. Книгата за него няма аналог за наследството на български художник. Затова фондация "Америка за България" реши да подкрепи това уникално издание", каза Десислава Н. Тальокова - изпълнителен директор на фондацията.

Г-жа Тальокова допълни, че "Америка за България" повече от 10 години подкрепя българската култура. Една от целите е да се възроди дарителството, което тя нарече "споделена отговорност" и "модерен български патриотизъм".

Очаквайте утре повече подробности за уникалния проект!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",