Изключително издание събра 1000 картини на Цанко Лавренов (Видео, слайдшоу)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7161986 www.24chasa.bg
Внукът на Цанко Лавренов - Лаврен Петров Снимки: Десислава Кулелиева

То е дело на издателство "Труд"

Невиждано издание като стандарт и качество - така определиха книгата "Цанко Лавренов" участниците в премиерата в Софийска градска художествена галерия.

"Получих поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов, в който той благодари за труда, посветен на един от най-значимите български живописци, не само на неговия внук Лаврен Петров, основен двигател на проекта, но и на Надя Делева - главен редактор на издателство"Труд", която две години работи по този проект", каза  г-жа Венелина Гочева, управителят на Медийна група "България холдинг".

Лаврен Петров обеща книгата да бъде преведена на английски и да бъде представена през 2019 г. в Европейската столица на културата - Пловдив.

Изданието е над 500 страници, с над 1000 творби на големия художник и е истинска енциклопедия за неговия живот и дело. Съмишленици нарече Венелина Гочева всички, които са взели участие в подготовката на този фундаментален труд.

Тя подчерта, че неслучайно той излиза с марката на издателство "Труд", "защото е част от наш проект, насочен към паметта". Тя каза още, че едва ли може да се намери книга с подобно качество.

"Цанко Лавренов е вселена. Книгата за него няма аналог за наследството на български художник. Затова фондация "Америка за България" реши да подкрепи това уникално издание", каза Десислава Н. Тальокова - изпълнителен директор на фондацията.

Г-жа Тальокова допълни, че "Америка за България" повече от 10 години подкрепя българската култура. Една от целите е да се възроди дарителството, което тя нарече "споделена отговорност" и "модерен български патриотизъм".

Очаквайте утре повече подробности за уникалния проект!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов. Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа

С два метра отслабна 37-годишната Таня Коричкова от Благоевград! Няма грешка в измервателната единица - точно 220 сантиметра губи упоритата жена от обиколката на тялото си, след като решава да се хване в ръце и да промени живота си. Само за няколко месеца с правилно хранене и здрави тренировки в залата Таня успява да отслабне драстично - стопява

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село. "Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра.