Новогодишният музикален фестивал чества гениалния си създател Емил Чакъров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7163840 www.24chasa.bg
Диригентът Емил Чакъров

Преди 32 години - през 1986 г., гениалният български диригент Емил Чакъров основава Новогодишния музикален фестивал с амбициозната цел той да е по подобие на музикалните фестивали в Европа. Първият концерт прозвучава на 27 декември със специално създадения Фестивален симфоничен оркестър. Самият Чакъров ръководи 4 издания на фестивала.

Сега, когато се навършват 70 години от рождението на Емил Чакъров (1948-1991), фестивалът ще отдаде дължимата почит на своя създател.

Ангел Заберски, Григор Паликаров, Стунджи и Емил Табаков представят програмата на фестивала.
Ангел Заберски, Григор Паликаров, Стунджи и Емил Табаков представят програмата на фестивала. СНИМКА: Благой Кирилов

“Новогодишният музикален фестивал никога не е преставал да съществува, а причината да го има е, че в началото му гениални диригенти като Емил Чакъров са вложили всичко от себе си. Като ръководство ще развиваме фестивала в контекста на модерните условия, в които съществуват класическата музика и джазът днес”, каза Борислав Велков, председател на Съвета на директорите в НДК.

Мотото на фестивала тази година е “Музиката е енергия”. Всеки ще намери своя жанр - включени са класика, джаз, суинг, камерни концерти.

Публиката ще си припомни Емил Чакъров и от фотоизложба с негови снимки във фоайето на вход А4. Откриването ѝ ще е на 5 декември. В памет на диригента е подготвена и панорама с филми и негови концертни записи. На 6 декември ще е премиерата на документалния филм на Георги Тошев за Чакъров “Последен концерт”.

Минчо Минчев е другото голямо име, което е част от Новогодишния музикален фестивал. Световноизвестният цигулар ще излезе на сцената на фестивала за първи път от 2002 г. насам, за да участва в концерта “Виртуозите” на 14 декември. Ще му партнира виртуозният контрабасист Рик Стотийн, а диригентската палка ще е в ръцете на маестро Емил Табаков.

Още един забележителен концерт - този път с едни от най-популярните имена от българския джаз, има в афиша на фестивала. Проектът SYMPHONY – JAZZ (20 декември) е създаден от композитора и пианист Ангел Заберски. В него участват Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи, SkilleR и др. И още - струнен оркестър с диригент Григор Паликаров, както и интересни гост-солисти.

На 29 декември ще има “Новогодишен концерт матине за деца и възрастни”.

Традиционният финал на фестивала ще бъде Празничният новогодишен концерт “Магията на танца” на 1 януари в зала 1. В него ще свири Фестивалният симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков, а солист ще бъде флейтистът със световна слава Патрик Галоа.