Първото учебно тв студио у нас ще учи студенти и политици как да се държат пред камера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7174899 www.24chasa.bg
Основател на учебното студио е бившата журналистка на “24 часа” Ива Петрони. СНИМКА: Личен архив

Основателката Ива Петрони ще обучава още бъдещи журналисти, общественици, бизнесмени и спортисти

Телевизионно студио с 4 сета, режисьорска апаратна, гримьорна и конферентна зала са помещенията, които ще се използват от курсистите в първото за България учебно телевизионно студио Media Center 1. То отваря врати на 1 декември в София.

“Във Великобритания и САЩ има няколко големи учебни студиа. Много са популярни и през тях

минават не само

журналисти, а

политици,

общественици,

бизнесмени и

спортисти,

казва основателката Ива Петрони. Тя е с 25-годишен опит в журналистиката и пиара. Започва кариерата си като журналист в “24 часа”, а по-късно става водеща на сутрешния блок “Здравей, България” и коментарното предаване “Темата на Нова”. Трупа опит и в държавната администрация като началник на кабинета на министъра на културата Вежди Рашидов.

Журналистиката най-добре се учи на терен, убедена е Петрони. В студиото ѝ могат да се обучават хора от всякакви възрасти. Малки деца, студенти и кандидат-студенти по журналистика ще имат възможността да застанат пред камера в 11 различни позиции - новинарско, коментарно и други видове студиа. Обучението се разделя на 3 вида - за ден, за седмица и за 6 месеца. Всички са предимно с практическа насоченост, като най-дългият курс включва лекции по журналистическа етика и право. В него ще се включат юристи и журналисти, които често гледаме в ефир. “Крайният резултат ще е цялостно

заснемане на

сутрешен блок

с гости и репортажи, като всеки ще мине през позицията на водещ, режисьор и продуцент. От другата година завършилите ще получават професионална диплома, призната в целия Европейски съюз”, казва Ива Петрони.

В последните 10 г. тя е обучавала на поведение пред камера бизнесмени, общественици и политици от всички етажи на властта. Когато навлиза в пиара, установява, че има силна неравнопоставеност между журналистите и гостите в тв студиото. “Вярвам, че тези, които отговарят, също трябва да се учат. В края на краищата и журналистът, и събеседникът работят за публиката и както журналистите се учат да бъдат журналисти, така и събеседниците трябва да се учат да бъдат събеседници”, смята Ива Петрони и добавя, че хората на високи постове в обществото се обръщат към нея предимно когато са в криза и медиите търсят отговори от тях по даден казус.

В чужбина почти всяка личност, която има досег с публика, минава подобно обучение. Масово училищата в САЩ разполагат с театър. Причината не е, че учителите се опитват да превърнат децата в актьори, а защото осъзнават, че един ден на всеки ще му се наложи да застане пред публика. Затова Петрони е убедена, че всеки има полза да мине през обучение пред камера, защото бъдещето е в заснемането на видеа.

Новото поколение

гледа телевизия

средно по 11 минути

на месец

“Те са онлайн и социалните мрежи превърнаха всеки един от нас в потенциална звезда”, мотивира се основателката на студиото.

“Представете си, че тъкмо сте завършили университет. Правите си CV и към него слагате видеовизитка. Там казвате: “Здравейте! Аз искам да работя във вашата компания, защото...” Това прави много силно впечатление у бъдещия работодател. Друга ситуация - вие сте брокер на недвижими имоти. Вместо само описание прилагате видео, в което развеждате потенциалните клиенти и така тези, които ще се обадят, са купувачите с реални намерения и няма да си губите взаимно времето с останалите”, казва Ива Петрони.

5 съвета, когато сме пред камера:

1. Никога не гледайте към камерата.

Винаги се гледа към водещия. “Говорейки на журналиста, говориш на публиката, защото зрителите се идентифицират с него”, казва Петрони. Важно е събеседникът да се гледа в очите.

2. Запишете си 3 послания, които искате да кажете.

Основната грешка е това, че събеседниците не се подготвят преди разговора в ефир. “Винаги карам клиентите си на едно листче да напишат 3 неща, за които искат да говорят”, разказва Ива Петрони. В един сутрешен блок гостите не разполагат с повече от 7 мин, за които трябва да предадат посланията си.

3. Не можеш да носиш 15 хил. евро на ръката си.

Часовникът е единственият разрешен аксесоар за мъже, но той не трябва да е твърде скъп, защото създава дистанция с публиката. “Ако трябва да съобщите на публиката, че хлябът поскъпва, но носите много скъп часовник, ще загубите доверието на публиката”, казва основателката на студиото. За жените в политиката се приема да носят само перли.

4. Дръжте химикалка или папка.

Често хората не знаят как да държат ръцете си. Вплитането на пръсти или ръкомахането разсейват публиката и издават напрежение. “63% е невербалната комуникация, 7% са думите и останалите са за интонация. Затова трябва ръцете да са спокойни. Може да се ползва химикалка, но в никакъв случай тя да не е с копче, защото не трябва да се щрака по време на интервюто”, казва Петрони. Доверие се излъчва с отворени длани към събеседника.

5. Стойката да е с напрежение в кръста.

Няма значение дали сте седнали, или прави, при всяка ситуация трябва кръстът да е добре изпънат. Така се излъчва увереност. Освен това така не се пречи на дишането.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и