Първото учебно тв студио у нас ще учи студенти и политици как да се държат пред камера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7174899 www.24chasa.bg
Основател на учебното студио е бившата журналистка на “24 часа” Ива Петрони. СНИМКА: Личен архив

Основателката Ива Петрони ще обучава още бъдещи журналисти, общественици, бизнесмени и спортисти

Телевизионно студио с 4 сета, режисьорска апаратна, гримьорна и конферентна зала са помещенията, които ще се използват от курсистите в първото за България учебно телевизионно студио Media Center 1. То отваря врати на 1 декември в София.

“Във Великобритания и САЩ има няколко големи учебни студиа. Много са популярни и през тях

минават не само

журналисти, а

политици,

общественици,

бизнесмени и

спортисти,

казва основателката Ива Петрони. Тя е с 25-годишен опит в журналистиката и пиара. Започва кариерата си като журналист в “24 часа”, а по-късно става водеща на сутрешния блок “Здравей, България” и коментарното предаване “Темата на Нова”. Трупа опит и в държавната администрация като началник на кабинета на министъра на културата Вежди Рашидов.

Журналистиката най-добре се учи на терен, убедена е Петрони. В студиото ѝ могат да се обучават хора от всякакви възрасти. Малки деца, студенти и кандидат-студенти по журналистика ще имат възможността да застанат пред камера в 11 различни позиции - новинарско, коментарно и други видове студиа. Обучението се разделя на 3 вида - за ден, за седмица и за 6 месеца. Всички са предимно с практическа насоченост, като най-дългият курс включва лекции по журналистическа етика и право. В него ще се включат юристи и журналисти, които често гледаме в ефир. “Крайният резултат ще е цялостно

заснемане на

сутрешен блок

с гости и репортажи, като всеки ще мине през позицията на водещ, режисьор и продуцент. От другата година завършилите ще получават професионална диплома, призната в целия Европейски съюз”, казва Ива Петрони.

В последните 10 г. тя е обучавала на поведение пред камера бизнесмени, общественици и политици от всички етажи на властта. Когато навлиза в пиара, установява, че има силна неравнопоставеност между журналистите и гостите в тв студиото. “Вярвам, че тези, които отговарят, също трябва да се учат. В края на краищата и журналистът, и събеседникът работят за публиката и както журналистите се учат да бъдат журналисти, така и събеседниците трябва да се учат да бъдат събеседници”, смята Ива Петрони и добавя, че хората на високи постове в обществото се обръщат към нея предимно когато са в криза и медиите търсят отговори от тях по даден казус.

В чужбина почти всяка личност, която има досег с публика, минава подобно обучение. Масово училищата в САЩ разполагат с театър. Причината не е, че учителите се опитват да превърнат децата в актьори, а защото осъзнават, че един ден на всеки ще му се наложи да застане пред публика. Затова Петрони е убедена, че всеки има полза да мине през обучение пред камера, защото бъдещето е в заснемането на видеа.

Новото поколение

гледа телевизия

средно по 11 минути

на месец

“Те са онлайн и социалните мрежи превърнаха всеки един от нас в потенциална звезда”, мотивира се основателката на студиото.

“Представете си, че тъкмо сте завършили университет. Правите си CV и към него слагате видеовизитка. Там казвате: “Здравейте! Аз искам да работя във вашата компания, защото...” Това прави много силно впечатление у бъдещия работодател. Друга ситуация - вие сте брокер на недвижими имоти. Вместо само описание прилагате видео, в което развеждате потенциалните клиенти и така тези, които ще се обадят, са купувачите с реални намерения и няма да си губите взаимно времето с останалите”, казва Ива Петрони.

5 съвета, когато сме пред камера:

1. Никога не гледайте към камерата.

Винаги се гледа към водещия. “Говорейки на журналиста, говориш на публиката, защото зрителите се идентифицират с него”, казва Петрони. Важно е събеседникът да се гледа в очите.

2. Запишете си 3 послания, които искате да кажете.

Основната грешка е това, че събеседниците не се подготвят преди разговора в ефир. “Винаги карам клиентите си на едно листче да напишат 3 неща, за които искат да говорят”, разказва Ива Петрони. В един сутрешен блок гостите не разполагат с повече от 7 мин, за които трябва да предадат посланията си.

3. Не можеш да носиш 15 хил. евро на ръката си.

Часовникът е единственият разрешен аксесоар за мъже, но той не трябва да е твърде скъп, защото създава дистанция с публиката. “Ако трябва да съобщите на публиката, че хлябът поскъпва, но носите много скъп часовник, ще загубите доверието на публиката”, казва основателката на студиото. За жените в политиката се приема да носят само перли.

4. Дръжте химикалка или папка.

Често хората не знаят как да държат ръцете си. Вплитането на пръсти или ръкомахането разсейват публиката и издават напрежение. “63% е невербалната комуникация, 7% са думите и останалите са за интонация. Затова трябва ръцете да са спокойни. Може да се ползва химикалка, но в никакъв случай тя да не е с копче, защото не трябва да се щрака по време на интервюто”, казва Петрони. Доверие се излъчва с отворени длани към събеседника.

5. Стойката да е с напрежение в кръста.

Няма значение дали сте седнали, или прави, при всяка ситуация трябва кръстът да е добре изпънат. Така се излъчва увереност. Освен това така не се пречи на дишането.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да