Боил Банов награди 10 културни дейци със “Златен век”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7174902 www.24chasa.bg
Марияна Арсенова, директор на Музикалния театър, министър Боил Банов, Теодора Георгиева, Маргрет Николова, Татяна Лолова и д-р Георги Саракинов (от ляво на дясно) на обща снимка след награждаването. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Сред тях бяха Татяна Лолова и естрадната легенда Маргрет Николова

Министърът на културата Боил Банов избра да награди 10 изявени културни дейци със “Златен век”. Направи го в сряда на официална церемония в галерия “Средец”. “Това е една традиция на Министерството на културата от доста време – по случай двата най-български празника – 24 май и 1 ноември, да удостояваме за значими постижения в областта на изкуството и на културата съвременни будители, продължители на традициите, пазители на духовността, хора, даващи всеки миг от своя живот в името на културата, на българското, на духа на нацията. За мен е чест да съм сред вас”, обърна се към присъстващите Банов.

Обичаната актриса Татяна Лолова, която е едно от най-ярките имена в българските театър и кино, получи почетния знак “Златен век” – печат на цар Симеон Велики (златен) и грамота за значимия си принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Този почетен знак на церемонията получиха още естрадната легенда Маргрет Николова, която тази година навърши 90 г., поетът Иван Цанев, историкът и публицист проф. Пламен Павлов и музикантът и композитор проф. Костадин Бураджиев.

С почетен знак “Златен век” – печат на цар Симеон Велики (златен) и грамота за голям принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, бяха отличени д-р Георги Саракинов, специалист и познавач на материята, свързана с авторско право и сродните му права, един от авторите на действащия Закон за авторското право и сродните му права. Същото отличие получи и Теодора Георгиева - артистка, водещо име в състава на Държавния музикален театър “Стефан Македонски”.

Министър Банов връчи почетен знак “Златен век” – печат на цар Симеон Велики (сребърен) и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на общественика и читалищен деец Петър Горанов, на Виктор Любенов - член и сътрудник към библиотеката на Националното читалище “Луи Брайл 1928” в София. С това отличие си тръгнаха още пианистката Жанета Кацарова и талантливата млада писателка и художничка от Стара Загора Галина Костова.

Освен културните дейци с почетен знак “Златен век” бе удостоен и Националният музикален театър “Стефан Македонски”. Поводът за отличието му е 100-годишнината на професионалния оперетен театър в България и 70 години Държавен музикален театър. Наградата бе връчена на Марияна Арсенова, директор на Музикалния театър.

Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност получиха народният хор “Станко Панайотов” при НЧ “Просвета 1870” – Свиленград, и вокална група “Хармония” при НЧ “Просвета 1870” – Свиленград. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от