Хвърлили Петър Стойчев на 9 месеца да плува в басейна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7180375 www.24chasa.bg
Петър Стойчев плува в ледените води край Антарктида.

От октомври 2005 г. той е почетен гражданин на Смолян. На церемонията стадионът в града е препълнен и едва събира почитателите на ненадминатия български плувец, Христо Стоичков и цигуларя Васко Василев, които също са удостоени с тази почит

“Плуването е в кръвта на цялата ни фамилия. Всички плуваме, но Петър е изключителният”, казва Елена Михайлова, първата братовчедка на 11-кратния носител на световната купа по плувен маратон Петър Стойчев.

Тя също е тренирала плуване, има и титла на републикански шампион, но по здравословни причини била принудена да спре с професионалния спорт.

Елена е 4 години по-малка от Петър Стойчев, но от деца са тренирали заедно в басейна в Смолян, а след това в школите на ЦСКА и “Левски”.

“Избрах да тренирам при “червените”, защото базата им беше по-нова и по-удобна по онова време. С Петър никога не сме спорили за клубовете си, които е прието да са вражески”, вметва Елена.

Баткото я запалва по спорта на Черноморието. Елена почивала с родителите на Петър и там той ѝ грабнал очите как се вихри в морето. След почивката започнала да го следва по пътя към смолянския басейн. Дори треньорът им бил един и същ - Огнян Георгиев.

“Батко ми

беше за пример.

Тренираше

много и бе

много отговорен

извън басейна. Толкова се изморявахме, че дори понякога не сме вечеряли”, казва Елена. Бащата на Елена - Антон, и майката на Петър - Стефка, са брат и сестра. Семействата им живеели заедно в къща на ул. “Спартак” в Смолян, докато децата били малки. След това Петър заживял с майка си и баща си в апартамент наблизо.

“Петър израсна с плуването - още като беше на 9 месеца, баща му Райчо го заведе в басейна и го хвърли във водата, за да я усети. После, когато баща му ставаше в 6 часа за работа в урановия рудник “Възход”, пътьом го оставяше в басейна. Там той плуваше до 7-7 и нещо и тогава отиваше на училище.

Животът му повече мина в басейна, тренировки, лагери. Не беше палав, може би плуването му вземаше силата и нямаше сила за лудории”, разказва вуйчо му.

Бъдещата световна звезда на спорта започва да тренира много сериозно от 6-годишен.

“Учили сме заедно в Първо СОУ, а след това в спортното училище в Смолян. В моя клас имаше и борци, но като знаеха кой ми е батко, никой не смееше да се закача с мен”, казва Елена. Двамата били в индивидуална форма на обучение заради постоянните тренировки.

“Свършвахме още в края на май, по-рано от другите ученици, защото следваха лагери до август. Обикновено лагерите на смолянските плувци бяха в Сандански”, разказва и братовчедката.  

Тя почувствала най-много силата на Петър през 1986-а, когато пак била на море със семейството му. Тогава преживели силно земетресение за първи път през живота си.

“Гушна ме и ме успокои като възрастен човек”, казва Елена.

“Числото

24 сякаш се

е врязало в

живота на Петьо

Роден е на 24 октомври, на същата дата преплува Ламанша за първи път в историята под 7 часа и сега пак на 24-и спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра”, отбелязва Елена.

Признава, че за нея последното му постижение на ледения континент е истинска лудост. Първо, заради минусовите температури, второ, заради риска, след като не тренира като професионален спортист.

Плувецът обаче споделял пред близките си, че за да не губи усета към водата и нейната температура, е правил тренировки под душа. Елена обаче отбелязва с гордост, че батко ѝ досега единствено на ледения континент е нямал победа и я постигнал.

Бащата Райчо Стойчев също бил спортист. Има кариера на състезател по волейбол. Дълги години бе шеф на съдийската комисия по волейбол в Смолян и често делегат. Преди това е треньор на женския отбор по волейбол в Смолян.  

При конфликт с ръководството Стойчев-старши напуска поста и отива да работи като миньор в урановия рудник край града, откъдето се и пенсионира. Тъй като Петър пишел с лявата ръка, в един момент в семейството се двоумели дали да не тренира волейбол - в този спорт лявата ръка е “коварна”, защото изненадва противника. Все пак още в I клас го записали в паралелка с плуване.

Майката на плувеца е тренирала на младини волейбол и ски бягане, но стигнала до ниво работнически първенства и не се е състезавала в професионални отбори - отдала се на семейството. Вуйчо му Антон също тренирал ски бягане.

Всъщност Петър Стойчев е роден в Момчилград. Там обаче живее около месец след раждането си. Родителите му предпочели през 1976 г. момчилградската болница, понеже сестрата на Райчо била главна медицинска сестра, а зет му завеждал отделението по УНГ, първата им комшийка пък - акушерка в болницата.

“Когато Петър беше на 30 дни, взех ги с майка му и ги докарах в Смолян. Не знам защо се говори, че е от Момчилград, той си е отраснал в Смолян. В Момчилград е ходил да вижда баба си и дядо си, а и леля си по време на ваканциите. Той си е чист смолянчанин”, казва вуйчо му Антон Михайлов.

Все по-рядко неразделната по-рано фамилия намира време да се събере в къщата им в Смолян. Вуйчото обаче отбелязва, че когато това се случи, е пълно с детска глъч.

“Като бяха малки, растяха 3 деца - сега сме още по-шумна къща, като се съберем. Петър има момиче и момче, аз имам 3 внучки”, допълва вуйчото на плувеца. 

Именитият спортист винаги на големи празници се връща в родната си къща, тъй като честите пътувания го лишават от възможността да вижда приятелите и близките си.

Родопите са

най-красивото

място в

България, а

през зимата

са несравними,

често казва спортистът.

От октомври 2005 г. той е почетен гражданин на родния си град. Получи високото отличие заедно с футболната звезда Христо Стоичков и световноизвестния цигулар Васко Василев, който също е от Смолян.

Заради огромния интерес към трите големи имена церемонията бе на градския стадион, тъй като в града няма друго място, което да побере феновете им.

Плувецът, който е първият и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава в САЩ, е почетен гражданин и на аржентинския град Виедма заради успехите, постигнати в Южна Америка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа