Палавият Пан идва от Лувъра в Софийския исторически музей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7198648 www.24chasa.bg
Статуетката на божествения Пан е от колекцията на Лувъра.

Изложбата разкрива историята на Аполония - днешния Созопол

Експонати от колекцията на Лувъра разказват историята на Аполония Понтийска (днешен Созопол). От Франция със засилена охрана дойдоха бронзова статуя на палавото божество Пан, фрагмент от плоча с воини, глина, кр. на VI - нач. на V в., от остров Св. Кирик, бюст на жена, датиран към 120 г. сл. Хр., Аполония Понтийска и др.

Женска глава - експонатът също дойде от Париж.

Международната изложба “Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” е поредният проект, продължаващ традицията на успешен научен и

културен обмен

между България

и Франция Археологическите проучвания на Аполония Понтийска започва френският дипломат барон Жул Александър Дегран през 1904 г. Те са продължени от най-известните български изследователи. През 2002 г. към разкопките се присъединяват и техни колеги от Франция. Проследена е историята на града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, всекидневен живот, некрополи. Географски той съответства на местоположението на съвременния Созопол. Съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания. Сред тях са

ритуално огънат меч,

бронзов венец с

позлата, сервиз

за банкети, златни накити, пинсета и мидичка с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др. Хронологическата рамка поставя основаването на Аполония Понтийска към 610 г. пр. Хр. от преселници от Милет в Югозападна Мала Азия. Преимущество е, че е само на ден плаване от Бизантион и бързо се превръща в процъфтяващ град. През 72 г. пр. Хр. Аполония е разграбена от войските на Марк Теренций Лукул. Той отнася статуята на Аполон в Рим, а градът насилствено е присъединен към римските владения.

“Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” може да бъде разгледана от днес (13..12.) до 10 март 2019 г. в Регионалния исторически музей - София (бившата Централна баня).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа