Петър Пиронков събира фамилията с изложба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7248814 www.24chasa.bg
Поканата за изложбата. Със сигурност на нея ще откликнат много ценители.

Картините му са наредени в галерия “Нирвана”.

"Аз живея в живописта", казва художникът

Картините за изложбата са специална селекция за пространството на галерия
Картините за изложбата са специална селекция за пространството на галерия "Ниравана".

“Моите картини - това е светът, в който живея, ерудицията на моето поколение, в тях е закодирана нашата ценностна система. Не мога да определя дали съм художник, или живописец, но съм творец. И рисувам за идните поколения”, казва художникът Петър Пиронков.

Негова изложба живопис се открива на 17.I. (четвъртък) в столичната галерия “Нирвана” (ул. “Ангел Кънчев” 17). Той обича това пространство и точно преди година пак там показа своето изкуство. Сега е

направил специална

селекция от

27 платна,

рисувани през последната година. Неговите изложби нямат наименование, защото той всеки път показва произведения, които не са излагани в художествени зали. Търси разнообразие на сюжета, затова и има 2-3 изложби в годината. Но хората няма да видят едни и същи произведения, а една естетика на подбора за съответната зала.

“Желанието ми е не да впечатля публиката с идейно-композиционни решения, а да ѝ дам възможност да види духовни открития и тяхното търсене, да усети процеса. Това е изкуството. Изкуство не е самият предмет, който става обект на желанията, изкуство е сътворението му. Да го има присъствието на художника. Да има докосване до неговия свят, надникването в който е ново изживяване и за самия него. Там да е духовната енергия, която произвежда. Другото е картинка, материя”, убеден е Пиронков.

Той е категоричен, че

днес такива картинки

не са нужни никому

Светът е уморен от материалното. Художникът рисува, но живописецът трябва да го изживее. Затова неговите картини не са нарисувани, те са изживени, това са уловени мигове. В живописта му няма послания, има въздействия, внушения, духовно присъствие, а то няма обяснение.

“Аз живея в живописта”, така нарича Пиронков своята “любовна история” с цветовете. “ Ние, Пиронкови, (шеговито определя фамилията си като запазена марка и има защо- б.а.), живеем в живописта. Затова съм сигурен, че цялата рода ще дойде на откриването на изложбата ми. За всички нас това е хубав повод да се съберем”, допълва той.

Петър Пиронков е син на известния художник Енчо Пиронков и брат на композиторката Вида Пиронкова. Роден през 1977 година в София. Завършва Националната художествена гимназия “Акад. Илия Петров” и специалност “Живопис” в Държавната художествена академия в Рим в класа на проф. Алесандро Тротти. Негови творби се намират в частни колекции в Италия, България, Гърция, Америка, Франция, Англия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на