Петър Пиронков събира фамилията с изложба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7248814 www.24chasa.bg
Поканата за изложбата. Със сигурност на нея ще откликнат много ценители.

Картините му са наредени в галерия “Нирвана”.

"Аз живея в живописта", казва художникът

Картините за изложбата са специална селекция за пространството на галерия "Ниравана".

“Моите картини - това е светът, в който живея, ерудицията на моето поколение, в тях е закодирана нашата ценностна система. Не мога да определя дали съм художник, или живописец, но съм творец. И рисувам за идните поколения”, казва художникът Петър Пиронков.

Негова изложба живопис се открива на 17.I. (четвъртък) в столичната галерия “Нирвана” (ул. “Ангел Кънчев” 17). Той обича това пространство и точно преди година пак там показа своето изкуство. Сега е

направил специална

селекция от

27 платна,

рисувани през последната година. Неговите изложби нямат наименование, защото той всеки път показва произведения, които не са излагани в художествени зали. Търси разнообразие на сюжета, затова и има 2-3 изложби в годината. Но хората няма да видят едни и същи произведения, а една естетика на подбора за съответната зала.

“Желанието ми е не да впечатля публиката с идейно-композиционни решения, а да ѝ дам възможност да види духовни открития и тяхното търсене, да усети процеса. Това е изкуството. Изкуство не е самият предмет, който става обект на желанията, изкуство е сътворението му. Да го има присъствието на художника. Да има докосване до неговия свят, надникването в който е ново изживяване и за самия него. Там да е духовната енергия, която произвежда. Другото е картинка, материя”, убеден е Пиронков.

Той е категоричен, че

днес такива картинки

не са нужни никому

Светът е уморен от материалното. Художникът рисува, но живописецът трябва да го изживее. Затова неговите картини не са нарисувани, те са изживени, това са уловени мигове. В живописта му няма послания, има въздействия, внушения, духовно присъствие, а то няма обяснение.

“Аз живея в живописта”, така нарича Пиронков своята “любовна история” с цветовете. “ Ние, Пиронкови, (шеговито определя фамилията си като запазена марка и има защо- б.а.), живеем в живописта. Затова съм сигурен, че цялата рода ще дойде на откриването на изложбата ми. За всички нас това е хубав повод да се съберем”, допълва той.

Петър Пиронков е син на известния художник Енчо Пиронков и брат на композиторката Вида Пиронкова. Роден през 1977 година в София. Завършва Националната художествена гимназия “Акад. Илия Петров” и специалност “Живопис” в Държавната художествена академия в Рим в класа на проф. Алесандро Тротти. Негови творби се намират в частни колекции в Италия, България, Гърция, Америка, Франция, Англия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,