Разпродават вещи на княз Александър Батенберг във Виена, и уникален портрет на търг (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7259963 www.24chasa.bg
Портретът на Батенберг е дело на художника Карл Дилиц СНИМКИ: dorotheum.com

Виенската аукционна къща "Доротеум" предлага на търг уникален портрет на княз Александър I Батенберг. Наддаването ще се проведе на 28 януари, а началната му цена варира между 12 000 и 15 000 евро. 

Картината е с размери 157 х 100 см и представя българския княз в униформа с медали. Рамката на портрета е с позлатена дървена резба, украсена със скиптър и императорско кълбо. Картината е дело на художника Карл Дилиц и е от 1881 година. 

Освен уникалния портрет на княза в търга ще бъдат предложени и княжески регалии на Батенберг. 

В наддаването ще има предложен и сребърен поднос от обявяването на Батенберг за княз на 29 април 1879 година. Подносът е с овална форма, дървена основа и две дръжки, а в центъра му е гравиран надпис  „На Негово Височество Александър I Княз на

България от жителите на град Русе“ и български лъв. Началната цена е между 3 000 и 4 000 евро. 

Аукционната къща предлага за продан още вещи на Батенберг, сред които сервизи за чай и кафе и за хранене от майсенски порцелан , свещници, мебели.  

Батенберг става първият български княз след Освобождението на 17 април 1879 година. Свален е след преврата на русофилите на 26 август 1886 година и абдикира от Лом с параход за Виена. 

Братът на Александър Батенберг, Хайнрих, е женен за най-малката дъщеря на Кралица Виктория – принцеса Беатрис. Другите двама братя на княза – Лудвиг и Франц Йосиф, са женени за внучките на британската кралица – принцесите Виктория Хесенска и Ана Петрович-Негошина.

През 1886 г. Александър иска ръката на пруската принцеса Виктория, но канцлерът Бисмарк се обявява против. Той получава окончателен отказ от Берлин и пет години преди смъртта си влиза в морганатичен брак с актрисата от Дармщатския театър Йохана Лойзингер. Заради това е принуден да приеме по-ниската титла граф Хартенау. Александър и Йохана имат син и дъщеря - Крум-Асен и Вера-Цветана. Константин Стоилов е кръстник на сина му Асен и дъщеря му Цветана. И Асен, и Цветана умират, без да имат свои деца. 

Асен обаче осиновява сина на съпругата си Берта от предишния й брак, в резултат на което последният започва да се нарича Вилхелм фон Хартенау. Вилхелм съответно се жени за баронеса Мария Елизабет фон Висенберг, с която имат три деца - Александър, роден през 1942 г., Елизабет и Франциска, родени съответно през 1945-а и 1948 г. Предполага се, че някой от тях или техни наследници продават ценните предмети.

    

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза