Теди Москов преобръща живота в “Коя гад изяде кашкавала?”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7260679 www.24chasa.bg
Теди Москов работи с трупата на Русенския театър. СНИМКА: Архив На Трупата

В Русенския театър продължава цикълът му по италиански филми

Писна ми да оценявам спектаклите на Теди Москов с качеството “страхотен”. Толкова ли няма в българския език синоними на тази дума? Затова ще премина - по примера на неговата режисьорска методология на игра със значенията и формите - към английски оценки. Новата му постановка “Коя гад изяде кашкавала?” е beautiful, delightful, perfect, excellent, exquisite, fine!

За протокола - тя е осъществена в Русенския театър, където Теди Москов откри цикъла си спектакли, стимулирани от италианските филми на неореализма. Първият беше “Редки тъпанари”, триумфално обиколил държавата. Сега отново закваската е италианска - филмът “Грозни, мръсни, зли” на Еторе Скола с култовия комик Нино Манфреди в главната роля.

Тази чест при Теди Москов се пада на Валентин Танев, опитен шегаджия от старта на режисьора в Театър “Ла Страда”. Той е моторът на лавината от пародии и каламбури в многолюдното семейство на неговия герой - човека от народа, или малкия човек, в жилището на когото са наблъскани няколко синове и дъщери, техните жени и мъже, някой и друг любовник или любовница, неизбежният полицай. От вярната гвардия на Теди Москов в спектакъла са Мая Новоселска като съпругата на главния герой и Никола Додов като неговата майка, заядлива старица, немърдаща от инвалидния си стол.

Режисьорът възприема комедийния стил на италианските филмови майстори, които не се подиграват и не изобличават в руската комедийна традиция, използвана по-охотно и от нашия театър, приучил зрителя да следи какво става с Ревизора.

Цялото население в жилището на Валентин Танев не работи, а краде и мошеничества. Но това не е порок за карикатура и осмиване, а повод за комични сцени, в които нищо не е такова, каквото изглежда, а визиите противоречат на диалога и обясненията.

Тук Теди Москов е дълбоко и широко изобретателен, така че не можеш да си прибереш устата от безспирния смях. Той пародира глуповатия и несъстоятелен девиз, че българинът е най-трудолюбивият човек на земята; пародира здравината и якостта на българското семейство, най-здравото на земята; пародира любовни думи и клетви, надсмива се над полицейски хватки и стереотипи.

Представлението тече динамично и стегнато и не ти се иска да свършва. Актьорите са Дайана Михайлова, Кристиана Ценкова, Петя Венелинова, Ясена Господинова, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров, Кадри Хабил, Любомир Кънев. Сценограф е Николай Николов, костюмите са на Свила Величкова, велика при любовницата мастодонт. Музиката е на Антони Дончев. Представлението гостува в театър “Сълза и смях”, предстоят му още гастроли на софийска сцена.